Αμετακίνητη εμφανίστηκε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου από τις απόψεις που διατύπωσε σχετικά με την ακυρότητα των μνημονιακών ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο σε ονομαστικές ψηφοφορίες με λιγότερες από 151 ψήφους, λόγω της απουσίας των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΕΡΤopen» τόνισε ότι «δεν μπορεί να αποδέχεται μια Δημοκρατία την λειτουργία με μειωμένη σύνθεση χωρίς να υπάρχει αποχρών και ειδικός λόγος και αυτό θέτει ζήτημα συνταγματικής λειτουργίας».
«Η Δημοκρατία και το Σύνταγμα δεν ανήκει μόνον στις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται δημοκρατικές, αλλά και στους εχθρούς της», σημείωσε, ενώ τόνισε ότι «η Δημοκρατία όταν κάνει εκπτώσεις νικιέται». Και πρόσθεσε ότι «η Δημοκρατία δεν επιτρέπεται να λειτουργεί φοβικά ακόμα και απέναντι στους εχθρούς της». Επανέλαβε δε ότι «υπάρχει ζήτημα όταν μιλάμε για ψήφιση νόμων με οριακή πλειοψηφία και όταν παραβιάζεται το άρθρο 60 του Συντάγματος το οποίο λέει ότι ο βουλευτής έχει απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και της ψήφου κατά συνείδηση».
Επίσης, επέμεινε στην άποψη που έχει διατυπώσει σχετικά με την χορήγηση ή μη άδειας από τον εισαγγελέα στους κρατουμένους βουλευτές, ότι «η απόρριψη αδείας είναι επιτρεπτή μόνο με ειδική δικαιολογία». «Δεν υπάρχουν επιχειρήματα που να μπορούν να τεκμηριώσουν αντίθετη άποψη». Ενώ υπογράμμισε: «Οι εγκληματικές συμπεριφορές που έχουν καταγραφεί σε βάθος δεκαετιών, είναι συμπεριφορές που έχουν αντιπαλέψει ορισμένοι, όχι όλοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μη αποδεκτή πολιτικά η Χρυσή Αυγή. Και το ότι καταγράφονται ναζιστικές αντιλήψεις αυτό δεν μας επιτρέπει να επινοούμε εκπτώσεις στην Δημοκρατία».
Σε μια προσπάθεια να αιτιολογήσει τις απόψεις της που προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων εκ μέρους της αντιπολίτευσης, αλλά και αποστάσεις από στελέχη του κόμματός της, η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε ότι «ως θέμα Χρυσής Αυγής το εμφανίζουν εκείνοι που επιχειρούν μια αλλοίωση των πραγμάτων». «Δεν είναι ζήτημα μεμονωμένων βουλευτών και περιπτώσεων. Στην ίδια θέση μπορεί να βρεθούν ξανά βουλευτές. Τα τεκμήρια του κράτους δικαίου ισχύουν για όλους», εξήγησε.
Μάλιστα επιχειρώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις που προκάλεσαν οι θέσεις της δήλωσε: «Δεν αποδέχομαι κριτική που ενδύεται τον μανδύα της δημοκρατικής ευαισθησίας από συστήματα και πρόσωπα που κατεξοχήν συνέπραξαν με τον χώρο αυτό, ενώ ο δικός μου χώρος συγκρούστηκε σε όλα τα επίπεδα με τον χώρο αυτό».
Και πρόσθεσε ότι «μέσα από την κοινωνική και επαγγελματική μου δράση έχω κατεξοχήν συγκρουστεί και με τον ρατσισμό και με τον ναζισμό».