Οι δεσμεύσεις περί επανάκτησης του ελέγχου των τραπεζών και του ΤΧΣ από το κράτος, αλλά και όλο το σχέδιο περί ανάκτησης της εργασίας, που αποτελούσε τον τρίτο πυλώνα του σχεδίου και που είχε παρουσιάσει ο Αλ. Τσίπρας στην ΔΕΘ στα μέσα Σεπτεμβρίου, απουσιάζουν όπως όλα δείχνουν από την λίστα των μεταρρυθμίσεων, που αποστέλλει το πρωί της Τρίτης το υπουργείο Οικονομικών στις Βρυξέλλες.
Αναφορά δεν γίνεται πάντως στο κείμενο ούτε στις επαναπροσλήψεις απολυμένων στο δημόσιο, καθώς αυτές ήδη έχουν συμπεριληφθεί στις προγραμματισμένες προσλήψεις για το 2015.
Υπό τις συνθήκες αυτές και ενώ οι εσωτερικές αντιδράσεις είναι ήδη έντονες με παρεμβάσεις όπως του Μανώλη Γλέζου («βαφτίζουμε το κρέας ψάρι»), του Κ. Λαπαβίτσα (ζήτησε σύγκληση οργάνων, καθώς εκτιμά ότι δεν είναι δυνατή η τήρηση των δεσμεύσεων της Θεσσαλονίκης), της Μ. Μπόλαρη, αλλά και στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας σε κλειστές μέχρι στιγμής συνεδριάσεις, οι όροι της νέας συμφωνίας και των όσων πρόκειται να επακολουθήσουν, δημιουργούν ήδη αναταράξεις.
Μία αρχική σκέψη ήταν να συνεδριάσουν την Δευτέρα, όλα τα όργανα (κυβερνητικό συμβούλιο, Πολιτική γραμματεία και ΚΟ), και να δρομολογηθεί και συνεδρίαση της ΚΕ το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Εν τέλει όμως επικράτησε η άποψη να περιοριστούν αυτή την περίοδο οι συνεδριάσεις σε κυβερνητικό επίπεδο και να μην ανοίξουν όλα τα μέτωπα σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία.
Τι έμεινε έξω από τις μεταρρυθμίσεις
Το στοιχείο της επανάκτησης του ελέγχου των τραπεζών έχει εξαλειφθεί ήδη από την συμφωνία της Παρασκευής στο eurogroup, καθώς είχε οριστεί ρητώς ότι τα χρήματα του ΤΧΣ δεσμεύονται αποκλειστικά και μόνο για σκοπούς ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, όμως μόνον κατόπιν ελέγχων και σύμφωνης γνώμης των κοινοτικών οργάνων.
Ως προς την παράλειψη του τρίτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, προκύπτει από τις πληροφορίες που διέρρευσαν από κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες στην λίστα των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνονται όσα είχαν αναφερθεί στον πρώτο, τον δεύτερο και τον τέταρτο πυλώνα των εξαγγελιών.
Υπενθυμίζεται ότι στον τρίτο πυλώνα, που έχει μείνει εκτός, ο κ. Τσίπρας στην Θεσσαλονίκη είχε αναφέρει τα εξής, υπό τον γενικό τίτλο «Σχέδιο ανάκτησης της εργασίας» (Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο κείμενο που θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες «γίνεται αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις»):
– Άμεση επαναφορά της εργασιακής νομοθεσίας, της μετενέργειας, των εργασιακών δικαιωμάτων, κατάργηση ρυθμίσεων για τις μαζικές και αδικαιολόγητες απολύσεις, την ενοικίαση εργαζομένων κλπ.
– Πρόγραμμα 300.000 νέων θέσεων εργασίας σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και κοινωνική οικονομία. Πρόγραμμα διετούς διάρκειας, συνολικού κόστους 5 δισ. ευρώ εκ των οποίων 3 δισ. ευρώ για τον πρώτο χρόνο.
Προέβλεπε ειδικές μέριμνες για απορρόφηση των μακροχρόνια ανέργων, ιδιαίτερα για ηλικίες άνω των 55 ετών και των νέων ανέργων, απορρόφηση ανέργων στον ιδιωτικό τομέα και στοχευμένες επιδοτήσεις νέων θέσεων εργασίας για νέους 15-24 ετών και μακροχρόνια ανέργους άνω των 35 ετών, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Επιπλέον περιελάμβανε ρήτρες πρόσληψης μακροχρόνια ανέργων και νέων σε προγραμματικές συμβάσεις του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα και τον τομέα κοινωνικής οικονομίας, εφόσον υλοποιούν έργα του Δημοσίου, καθώς και χρηματοδότηση ανέργων για αυτοαπασχόληση και δημιουργία νέων επιχειρήσεων.
-Διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας
Αφορούσε περίπου 300.000 ανέργους, στους οποίους θα εχορηγείτο επίδομα ανεργίας με κοινωνικά κριτήρια.