Εν αναμονή της τελικής διατύπωσης με την οποία η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει παράταση της δανειοδότησης αλλά όχι του προγράμματος, ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης αντιμέτωπος με έντονες αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Αρχικώς για την επιλογή του Πρ. Παυλόπουλου ως υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας και εν συνεχεία για το γεγονός ότι η κυβέρνηση διά του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη έσπευσε να αποδεχθεί το κείμενο- πρόταση του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί λίγο πριν το Εurogroup της προηγούμενης ημέρας.
Παρά τις αντιδράσεις πάντως, οι διαφωνούντες βουλευτές διευκρίνιζαν ότι θα ψηφίσουν τον κ. Παυλόπουλο στην ψηφοφορία της Τετάρτης.
Κατά τη συζήτηση στην κλειστή συνεδρίαση της ΚΟ ο κ. Τσίπρας δέχθηκε κριτική για την επιλογή του και την ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου Προέδρου, αφενός σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκεπτικό και αφετέρου σε ό,τι αφορά την μέθοδο που ακολουθήθηκε.
Ενδεικτικά:
Ο Π. Λαφαζάνης που έλαβε τον λόγο, ανέφερε ότι θα μπορούσε ή θα έπρεπε να έχει επιλεγεί ένας αριστερός πρόεδρος, αλλά και ότι το βασικό δεν ήταν αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λαφαζάνης εστίασε την κριτική του στο ότι θα έπρεπε να έχει επιλεγεί ένας υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που να συμβολίζει και να ενσαρκώνει την αντιμνημονιακή στάση, ακόμη και αν δεν είναι κατ’ ανάγκη αριστερός.
Καυστικός και αρνητικός για την υποψηφιότητα Παυλόπουλου ήταν και ο Αλ. Μητρόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι έχει πολιτική διαφωνία με την επιλογή και ότι η συνεπής στάση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν μία υποψηφιότητα συνεπής και σε αρμονία με το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου.
Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι κακώς η κυβέρνηση έσπευσε να αποδεχθεί το περιεχομένου του «σχεδίου Μοσκοβισί», στο οποίο περιλαμβάνονται πολλαπλές δεσμεύσεις, μεταξύ των οποίων και η αποδοχή της δέσμευσης για το σύνολο του χρέους, έναντι όλων των κρατών μελών της Ενωσης.
Πάντως η επιφυλακτικότητα με την οποία υποδέχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση του κ. Τσίπρα ήταν αισθητή και έκδηλη από τη στιγμή που ανακοίνωσε το όνομα του κ. Παυλόπουλου, καθώς τουλάχιστον η μισή ΚΟ παρακολουθεί με αμηχανία, ενώ λίγοι είναι αυτοί που χειροκροτούν και ακόμη λιγότεροι εκείνοι με εκδηλώνονται με ικανοποίηση ή ενθουσιασμό.
Παράλληλα, από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ και τις κομματικές οργανώσεις, τα πρώτα μηνύματα που έφθαναν το βράδυ της Τρίτης ήταν αρνητικά για την υποψηφιότητα του Πρ. Παυλόπουλου.
Κατανοητό είναι στους περισσότερους ότι πρόκειται για μία επιλογή με πολιτική σκοπιμότητα, όμως γενική είναι η εκτίμηση ότι η απόφαση του κ. Τσίπρα σχετίζεται και με την πορεία που έχει αποφασίσει να χαράξει ως προς την διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.