Σε μακρά περίοδο εσωστρέφειας εισέρχεται η Νέα Δημοκρατία, μετά την ήττα της από το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς δεν έχει κανένα σχέδιο αποχώρησης από την ηγεσία της, αλλά το αντίθετο θα επιδιώξει την ενίσχυσή του, ελπίζοντας σύντομα σε πολιτική επαναφορά.

Υπό τη σκιά ενός ιστορικού γεγονότος, όπως η νίκη ενός αριστερού κόμματος στην Ελλάδα, το οποίο ψήφισαν και πολλοί παραδοσιακοί ψηφοφόροι της κεντροδεξιάς, κλείνοντας τα αυτιά τους στα μηνύματα της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς και η σημερινή ηγετική ομάδα, οχυρώνονται πίσω από το 27.81% που έλαβε το κόμμα και μάλιστα το θεωρούν και επιτυχία!

Η ΝΔ οικοδόμησε την πολιτική της άμυνα ως βασική γραμμή υπεράσπισης, ότι απώλεσε μόλις 108.000 ψήφους σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 και γι’ αυτό έδιναν έμφαση από το βράδυ της Κυριακής στο στοιχείο πως έπεσαν 1.85%.

Βέβαια, η ηγεσία της ΝΔ αποφεύγει να σχολιάσει και ξεπερνάει το γεγονός ότι ότι είναι πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ με 8.5% και πως το κόμμα που ηγείται ο Αλέξης Τσίπρας αύξησε τη δύναμή του κατά 9.45% (περίπου 600.000 ψήφους σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2012).

Από τις πρώτες εκτιμήσεις των στελεχών που συμμετέχουν στην «κλειστή ομάδα» του κ. Σαμαρά είναι εμφανές ότι δεν έχουν αποκωδικοποιήσει το μήνυμα των εκλογών, καθώς διαβάζουν τα εκλογικά αποτελέσματα, όπως προφανώς εξυπηρετεί τη σημερινή ηγεσία και τον σχεδιασμό της για την επόμενη μέρα.

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά, κυρίαρχη είναι η άποψη, ότι με το 27.81% δεν υπάρχει ενδεχόμενο να αμφισβητηθεί εύκολα ο πρόεδρος της ΝΔ, αν και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί σε δεύτερο χρόνο, ενώ ρόλο θα διαδραματίσει στο παρασκήνιο και ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που επιμένει σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η ενότητα της παράταξης.

Παρά την κλασσική αρχή, ότι στην κεντροδεξιά μετά από ήττα, ο αρχηγός της αποχωρεί, με εξαίρεση το 2000, όταν η ΝΔ υπό τον κ. Καραμανλή ηττήθηκε με περίπου 70.000 ψήφους από το ΠαΣοΚ με πρόεδρο τον Κώστα Σημίτη, ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να ενισχύσει την παρουσία του.

Η δημόσια δήλωσή του το βράδυ της Κυριακής στο Ζάππειο ήταν σαφής για τις προθέσεις του. Η αναφορά του ότι εγγυάται πως η ΝΔ θα διαδραματίσει ρόλο στις εξελίξεις, αναδεικνύει και το σχέδιό του, το οποίο το έχει πει εδώ και καιρό στις κλειστές συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου, ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης, περί «αριστερής παρένθεσης».

Μόνο που για να επιβεβαιωθούν, πρέπει η χώρα να πέσει…στα βράχια και να αποτύχει σύντομα ο κ. Τσίπρας και η νέα κυβέρνηση, ώστε να πάρει τη ρεβάνς που θέλει ο κ. Σαμαράς που εκτιμά ότι οι εταίροι και οι δανειστές θα αρνηθούν μια νέα διαπραγμάτευση, θα επιμείνουν στην εφαρμογή του παρόντος προγράμματος και άρα θα δημιουργήσουν αδιέξοδο.

Στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχει μεγάλη γκρίνια για το ατυχές εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ είναι ενδεικτικό ότι τα περισσότερα στελέχη που εμφανίστηκαν στα ΜΜΕ δήλωσαν πως πρέπει να ανοίξει διάλογος για να συζητηθούν τα αίτια της ήττας, αλλά και η ιδεολογική φυσιογνωμία του κόμματος.

Αυτό μπορεί να γίνει μέσω ενός έκτακτου συνεδρίου για τον επαναπροσδιορισμό της ιδεολογικής φυσιογνωμίας της ΝΔ. Αυτό το σενάριο διακινούνταν από το απόγευμα της Κυριακής από ένα τμήμα της ηγετικής ομάδας, αλλά αργότερα, το διέψευδαν. Μένει να φανεί ποια πολιτική πρωτοβουλία θα αναλάβει άμεσα ο κ. Σαμαράς, αν και το ενδεχόμενο της διεξαγωγής συνεδρίου παραμένει ισχυρό.

Εξάλλου, πολλά στελέχη της ΝΔ τονίζουν ότι το κόμμα πρέπει να μπει σε μια φάση ανασυγκρότησης και να υπάρξει μια διαδικασία αυτογνωσίας, κάτι που δεν έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια στην κεντροδεξιά παράταξη.

Το κλίμα στο εσωτερικό της ΝΔ είναι βαρύ και πολλά στελέχη, όπως π.χ. οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκος Δένδιας, Μάκης Βορίδης (από την πρώτη στιγμή υποστήριξε τη σημερινή ηγεσία), κ.α. αναφέρονται στους λόγους της ήττας και αναμένονται οι επόμενες κινήσεις τους.