Ο
Σταύρος Θεοδωράκης θύμωσε επειδή «Το Βήμα» του άσκησε κριτική για τη συνοχή και το στίγμα «Του Ποταμιού», επειδή χαρακτήρισε το κόμμα του ασπόνδυλο.
Σκληρά λόγια, αλλά «Το Βήμα» δεν είπε τίποτα παραπάνω από όσα δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις. «Το Ποτάμι» συγκεντρώνει μια χαλαρή ψήφο που σε καμία περίπτωση δεν είναι συνδεδεμένη με το κόμμα (Κάππα Research), το στίγμα του είναι θολό, οι ψηφοφόροι του μοιρασμένοι ανάμεσα σε μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ και σε μια άλλη με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ (GPO). Στην κοίτη του κυλούν μαζί ακραία νεοφιλελεύθερα στοιχεία και αριστεροί μεταρρυθμιστές. Μιλάει ταυτόχρονα και με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και με τους Φιλελεύθερους της Ευρώπης. Ο Σταύρος πιστεύει ότι σημασία έχουν οι λύσεις στα προβλήματα και όχι οι ταμπέλες. Σωστό. Εν μέρει. Γιατί δεν λύνουν όλοι τα ίδια προβλήματα με τις ίδιες ευαισθησίες.
Ο Σταύρος θέλει να φέρει ενεργούς πολίτες στην πολιτική. Δεν είπε όχι και στα πολιτικά πρόσωπα από τέσσερα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΠαΣοΚ, ΔΗΜΑΡ, Δράση) που με τους μηχανισμούς τους θα φέρουν ψήφους στο κόμμα του.
Ο Σταύρος θέλει να φτιάξει ένα διαφορετικό, ευρωπαϊκό κόμμα.
Τα πάντα όμως στο Ποτάμι κινούνται γύρω από τον ίδιο τον αρχηγό του. Στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών το όνομα «Σταύρος Θεοδωράκης» ήταν γραμμένο με μεγάλα γράμματα πάνω από το όνομα του κόμματος.
Στο ψηφοδέλτιο των βουλευτικών εκλογών είναι γραμμένο κάτω από Το Ποτάμι με μικρότερα στοιχεία.
«Το Ποτάμι» δεν έχει μια βασική οργανωτική δομή, έχει τρεις επιτροπές (Συντονιστική με 11 μέλη, Πανελλήνια με 82 μέλη, Δεοντολογίας με 5 μέλη) και 51 τομείς πολιτικής. Ποιο όργανο θα αποφασίσει για τη συμμετοχή ή όχι «Του Ποταμιού» στην κυβέρνηση, για τις θέσεις του την επόμενη ημέρα για τη χώρα και την οικονομία, για τους υπουργούς σε κρίσιμα πόστα (Οικονομίας, Δικαιοσύνης) που προτείνει να έχουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και όχι των κομμάτων;
Ο επικεφαλής του κόμματος με την Ομάδα Διαπραγμάτευσης, στην οποία συμμετέχουν μεν πρόσωπα κύρους αλλά πλην δύο περιπτώσεων κανένας δεν έχει εμπειρία διαπραγμάτευσης ούτε πολιτική εμπειρία. Ο Σταύρος λέει ότι οι «έμπειροι πολιτικοί» έφεραν τη χώρα εδώ που βρίσκεται. Σωστό, μόνο που ο συλλογισμός δεν ισχύει και από την ανάστροφη, ότι δηλαδή οι άπειροι θα μας οδηγήσουν στη γη της Επαγγελίας όταν η χώρα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.
Ο Σταύρος θέλει τους καθηγητές για να δώσουν υπόσταση στο εγχείρημα του αλλά τους αντιμετωπίζει με καχυποψία, γι’ αυτό τους βρίσκει κανένας μόνο στις λίστες των Επιτροπών. Όσο για τους υποψήφιους βουλευτές, πολιτικούς και μη, τους ζητάει να μην τον διακόπτουν όταν τους μιλάει και να υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους μετά το πέρας της αγόρευσης.
Ερώτημα: Όταν ο αρχηγός ενός κόμματος που διεκδικεί την τρίτη διερευνητική εντολή ομολογεί δια της συστάσεως πάσης φύσης Επιτροπών ότι δεν μπορεί να χειριστεί μόνος του κανένα σοβαρό θέμα της χώρας, τι θα κάνει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που ζητεί να συγκληθεί αμέσως μετά τις εκλογές; Θα αναλάβει τις ευθύνες του ή θα συγκαλέσει την Επιτροπή Δια Ταύτα;