Μια από τις μεγαλύτερες προεκλογικές συγκεντρώσεις έκανε το ΠαΣοΚ – Δημοκρατική Παράταξη, στη Θεσσαλονίκη, όπου ο Ευάγγελος Βενιζέλος βρέθηκε ενώπιον ακροατηρίου περίπου 3.000 ατόμων στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ, το οποίο αποδείχθηκε μικρό και πολλοί έμειναν όρθιοι. «Εδώ πάλλεται η ψυχή του ΠαΣοΚ.Όλο το ΠαΣοΚ είναι εδώ, το ΠαΣοΚ του μέλλοντος που πατάει γερά στην ιστορία. Σε πείσμα εκείνων που μας θέλουν νεκρούς πολιτικά και δε θέλουν να αναγνωρίσουν την ιστορική αλήθεια», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.
Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τον εκλογικό στόχο του κόμματος, ότι «πρέπει να σπάσει ο φαύλος κύκλος, γι’ αυτό είναι κρίσιμο το ζήτημα του τρίτου πόλου, της τρίτης εντολής, γι’ αυτό το ΠαΣοΚ χρειάζεται ως εγγυητής και καταλύτης». Και σχολίασε ότι «κάποια στιγμή είχε φανταστεί ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο ότι θα κάνουν τη δική τους κυβέρνηση και θα διαπραγματευτούν οι δυο τους την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο και τη μετάβαση στη νέα εποχή. Προφανώς θα πήγαιναν στις Βρυξέλλες με το τρενάκι, αλλά δεν δόθηκε η ευκαιρία αυτή! Είναι ευκολότερο να πηγαίνεις με αεροπλάνο, γι’ αυτό πρέπει να δει κανείςτο σποτ της καμπάνιας του ΠΑΣΟΚτι γίνεται με το αεροπλάνο»
Ανεξαρτήτως του ποιος είναι ο κυβερνήτης, πρόσθεσε, χρειάζεται και συγκυβερνήτης έμπειρος και χρειάζεται και σχέδιο πτήσης. Γιατί αλλιώς μπορεί να ξεκινήσεις για κάπου και να πας κάπου αλλού και αυτό δεν είναι καθόλου ευχάριστο, είπε.
Επίσης προειδοποίησε ότι το σοκ του 2015 θα έρθει πολύ γρήγορα λόγω της διάψευσης των προσδοκιών όλων εκείνων που μας εγκατέλειψαν νομίζοντας ότι θα βρουν τον χαμένο Παράδεισο που εμείς είχαμε διαμορφώσει τα χρόνια της μεταπολίτευσης. Δεν μπόρεσαν να αντέξουν μια απλή αλήθεια: πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί οι Έλληνες, όλο το έθνος μια μεγάλη οργανωμένη σκληρή προσπάθεια. Να θυσιάσουμε κάτι, για να σώσουμε πολλά περισσότερα. Μας εγκατέλειψαν, αναζήτησαν αλλού αυτό που καταγγέλλουν, τις πιο αρνητικές όψεις της μεταπολίτευσης. Έφτασε η ώρα να καταλάβουν όλοι τα πραγματικά μεγέθη, τα πραγματικά προβλήματα, ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στη σκληρή αλήθεια και το εύκολο αλλά επικίνδυνο ψέμα.
Έχει δημιουργηθεί η πλαστή εντύπωση, είπε ο κ. Βενιζέλος, ότι έχει αρχίσει ένας διάλογος ανάμεσα στην Ευρώπη και τη νέα ελληνική κυβέρνηση σα να μη συμβαίνει τίποτε σα να είναι όλα φυσιολογικά. «Αυτή είναι μια εντύπωση επικοινωνιακή, δημαγωγική, η αλήθεια είναι δύσκολη. Δεν γίνονται έτσι οι διαπραγματεύσεις, δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι πολλοί πιστεύουν βαθιά μέσα στην ψυχή τους ότι μπορούσαμε να έχουμε ακολουθήσει άλλη διαδρομή το 2009-2010, να αποφύγουμε τις θυσίες, τα σκληρά μέτρα, πως έγινε μια διεθνής συνωμοσία εναντίον της Ελλάδας και συνεργάστηκαν με τους συνωμότες ελληνικά κόμματα και Έλληνες πολιτικοί οι οποίοι μπορούσαν να κάνουν άλλη επιλογή, να σηκώσουν τη σημαία της ανεξαρτησίας, να δηλώσουν λεβεντιά και περηφάνια.
Επίσης, επισήμανε ότι τις μέρες αυτές κυριαρχούν τρία επιχειρήματα. Το πρώτο είναι « τίποτα δεν μας πιέζει . Δεν έχει σημασία η δίμηνη παράταση για να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία. Έχουμε χρόνο. Μπορούμε να ζητήσουμε παράταση της παράτασης» και επειδή μας έχουν πάρει και χαμπάρι διεθνώς, ήδη έχουν βγει ιδίως οι Γερμανοί και λένε ετοιμάζουμε μια εξάμηνη παράταση για εσάς. Την κόβουμε στα μέτρα σας.
Γιατί φυσικά δεν τους ενοχλεί να παραμείνει η Ελλάδα στο μνημόνιο, εκτός αγορών, εκτός κανονικότητας. Κι ακόμη καλύτερα γι’ αυτούς να παραμείνει σε ένα μνημόνιο χωρίς δάνειο, γιατί το δάνειο τελείωσε 31 Δεκεμβρίου του 2014. Άρα κρατάμε μόνο τα κακά του μνημονίου. Μόνο την επιτήρηση, μόνο τους όρους, αλλά όχι το δάνειο.
Καταπληκτική εικόνα! Μια εικόνα που νομίζω ότι περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο τον παραλογισμό στον οποίο οδηγείται η ελληνική κοινωνία. Οι ένθερμοι αντίπαλοι του μνημονίου, οι ηγέτες του αντιμνημονιακού μετώπου ζητούν, εκλιπαρούν στην πραγματικότητα ,την παραμονή της χώρας στο μνημόνιο και οι άθλιοι δοσίλογοι του μνημονίου, εμείς δηλαδή, λέμε η χώρα μπορεί και πρέπει να βγει από το μνημόνιο, να περάσει σε άλλη φάση.
Το δεύτερο επιχείρημα είναι ´´ τίποτα δε μας πιέζει και χρόνο έχουμε αλλά και χρήμα
έχουμε. ´´Εγώ δε συμφωνώ ότι το 2009 ειπώθηκε το «λεφτά υπάρχουν», αλλά έτσι ερμηνεύθηκε, έτσι εισπράχθηκε από την κοινή γνώμη. Και τώρα ακούμε ξανά, πέντε χρόνια αργότερα, «λεφτά υπάρχουν, μπορούμε να τα βρούμε εύκολα, δε θέλουμε ούτε δάνειο, ούτε τις δόσεις που περισσεύουν από το 2014, μπορούμε να παίρνουμε λεφτά άνετα με έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου», είναι αυτός ο νέος μαγικός όρος που τον έχουν μάθει όλοι.
Ποτέ δεν έπαψε η χώρα να εκδίδει έντοκα γραμμάτια από το 2009 έως σήμερα, τα έντοκα γραμμάτια είναι μικρά ομόλογα, τριών μηνών, έξι μηνών, για 1 δισεκατομμύριο, 1,5 δισεκατομμύριο, που ανακυκλώνονται διαρκώς και ποιος τα αγοράζει, τα αγοράζει η αγορά; Τα αγοράζουν οι τράπεζες, τα πολλά οι ελληνικές τράπεζες, κάποια λίγα οι ξένες.
Τώρα καμιά ξένη τράπεζα, μόνον οι ελληνικές. Που βρίσκουν οι ελληνικές τα χρήματα; Από τις καταθέσεις, παλαιότερα κι από τη διατραπεζική αγορά, αλλά τώρα οι ξένες τράπεζες δε μετέχουν. Μα οι καταθέσεις είναι πραγματικά στη θέση τους, γιατί είναι ώριμοι οι Έλληνες καταθέτες, αλλά έφυγαν 80 δισεκατομμύρια από το 2010 έως σήμερα.
Και τα όρια της ρευστότητας είναι πεπερασμένα, δεν μπορέσαμε την προηγούμενη εβδομάδα να καλύψουμε όλη την έκδοση για 1 δισεκατομμύριο. Και όταν οι τράπεζες αναγκάζονται να δώσουν τη ρευστότητά τους στο κράτος για τις ταμειακές ανάγκες του δημοσίου δεν υπάρχουν δάνεια, δεν υπάρχει ανάπτυξη, δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας, δεν υπάρχει απάντηση στην αγωνία του ανέργου.
Τρώμε τις σάρκες μας, τρώμε τα δημοσιονομικά επιτεύγματα, θέλουμε να οδηγήσουμε μία οικονομία που μόλις βγήκε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης ξανά πίσω στην ύφεση, επειδή πιστεύουμε ότι και χρόνο έχουμε και χρήμα έχουμε.
Αλλά, δυστυχώς, δεν έχουμε ούτε χρόνο, ούτε χρήμα. Διατρέχουμε τον κίνδυνο να δαπανήσουμε και να «κανιβαλήσουμε» τον εθνικό χρόνο και τις εθνικές μας δυνάμεις. Γι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να ξέρουμε την πραγματικότητα.
Και υπάρχει και το τρίτο επιχείρημα, το ακόμη πιο ηρωικό.´´ Τίποτα δε μας κρατά, τίποτα δεν μας εμποδίζει, μπορούμε να κάνουμε μονομερείς ενέργειες για το χρέος, που θα αλλάξουν τα δεδομένα όλου του οικονομικού προβλήματος της χώρας. Δε θα πληρώσουμε τα λεφτά που χρωστάμε ´´. Που; Στα κράτη της Ευρωζώνης, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ναι καταφέραμε πολλά από το 2012, δεν τα διαβάζουν, δεν τα μαθαίνουν, δεν τα αναγνωρίζουν, για έναν απλό λόγο. Γιατί δε θέλουν να παραδεχτούν ότι έγινε η μεγαλύτερη παρέμβαση στην οικονομική ιστορία του κόσμου στο ελληνικό χρέος.
Ναι, κάναμε ένα τεράστιο κούρεμα, κάναμε μια πρωτοφανή αναδιάρθρωση, το μειώσαμε, το επιμηκύναμε, το επιτόκιο έγινε μόλις 2%, πήραμε μεγάλη περίοδο χάριτος, μειώσαμε το ετήσιο βάρος εξυπηρέτησης με τόκους και χρεολύσια κατά 60% και το πήραμε από τα χέρια της αγοράς, των κερδοσκόπων, τωνfundsκαι το κρατάνε τώρα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και οι θεσμικοί μας εταίροι.
Αλλά το κυριότερο που καταφέραμε είναι να υπάρχει η απόφαση του Eurogroup ήδη από το Φεβρουάριο του 2012, ότι η Ελλάδα μόλις αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα, μόλις τελειώνει με το μνημόνιο, θα πάρει και άλλα μέτρα δικά της υπέρ αυτής που συνιστούν κούρεμα που κάνουν το χρέος βιώσιμο για πάρα πολλές δεκαετίες.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ υπογράμμισε ότι την επόμενη μέρα των εκλογών δεν μπορεί να λείψει καμία δημοκρατική δύναμη που πιστεύει στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας από το σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας και τόνισε:«Εμείς προφανώς και θα παίξουμε ένα ρόλο υπεύθυνο, εθνικό, προοδευτικό, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να στηρίξουμε και να διευκολύνουμε προγραμματικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις ανεφάρμοστες και βλαπτικές.»
Στην ομιλία στη Θεσσαλονίκη παρευρέθησαν όλα τα ιστορικά στελέχη, στελέχη της Αυτοδιοίκησης, και μεταξύ άλλων οι: η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, Αθανάσιος Τσαυτάρης, Ευάγγελος Λιβιεράτος, Γιώργος Πασχαλίδης, Σπύρος Βούγιας, Γιάννης Μαγκριώτης, οι πρώην βουλευτές του ΠαΣοΚ, Βασίλης Γερανίδης, Κώστας Διαμαντής, Παντελής Τσερτικίδης, Τάσος Σιδηρόπουλος, Γιάννης Βλατής, Νίκος Παπαδάκης, Κυριάκος Σπυριούνης, Νίκος Γκεσούλης.
Από την Τοπική Αυτοδιοίκηση παρέστησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο Δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο Δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεόδωρος Μπακογλίδης, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομμάτης, ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης, Ναθαναήλ Λαδόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Καλαμαριάς, Χριστόδουλος Οικονομίδης, ο πρώην Δήμαρχος Κασσάνδρας Γιάννης Παπαγιάννης.
Δυναμικό «παρών» έδωσαν οι υποψήφιοι στηνΑ’ Θεσσαλονίκης:Ιωάννης Γούναρης, Σέργιος Καλπαζίδης, Αρτεμισία Κέρμου, Ολυμπία Κορδά, Στυλιανός Λιακόπουλος, Έλλη-Μαγδαληνή Μανώλα, Νίκος Ξυλούρης, Διαμαντής Παπαδόπουλος, Ελευθερία Παπαθωμά, Χρήστος Παπαστεργίου, Αμαλία Πασαλίδου, Χαρίκλεια Πίγγου, Σοφία Σαμαρά, Αντώνης Σαουλίδης, Νίκος Τέλλης, Αγγελική Τριανταφυλλίδου, Κωνσταντίνος Χαριτωνίδης, Ελένη Χριστιά, οι υποψήφιοι στηΒ΄ Θεσσαλονίκης:Σταύρος Ακαλίδης, Γιώργος Αρβανιτίδης, Γεωργία Βούτα, Κυριακή Γιαννακίδου, Μαγδαληνή Καϊναμίση-Φυτώκα, Χρήστος Καλκίτσας, Αναστάσιος Κοκόγιας, Παντελής Κουκουλεκίδης, Έλενα Ρουσάκη, Μαρία-Ευαγγελία Τόκτωρ, Ελένη Χουλιά.
Επίσης την ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ παρακολούθησαν οι υποψήφιες στοψηφοδέλτιο ΕπικρατείαςΧαρά Ουσουλτζόγλου, Αθανασία Πασχαλίδου, Άννα Πάντου.
Οι υποψήφιοι για τονομό Σερρών, Άννα Αραμπατζή, Δήμος Γουζέλης, Κατερίνα Καφετζή, Βαγγέλης Κουλτσιάκης, Δημήτρης Μπακρατσάς, Ελένη Σταύρου, Μιχάλης Τζελέπης, Άκης Τρέντσιος.
Οι υποψήφιοι για τονομό Πέλλας, Ραχήλ Αλεξανδρίδου, Αγαθή Μακρίδου, Τάσος Παπαδόπουλος, Χαράλαμπος Παυλίδης, Γιάννης Σόντρας, Παύλος Τσαβαλάκογλου.
Οι υποψήφιοι για τονομό Κιλκίς, Καλλιρρόη Μπάντρα, Σάββας Τσολάκης, Γεώργιος Φραγγίδης.
Οι υποψήφιοι για τονομό Ημαθίας, Γιάννης Απατσίδης, Ιφιγένεια Βασιλειάδου, Δήμητρα Ζησέκα, Τάσος Ιγνατιάδης, Φώτης Καραβασίλης.
Οι υποψήφιοι γιατο νομό Χαλκιδικής, Ασημίνα Αβέρη, Γιάννης Δριβελέγκας, Γιάννης Ζέππος, Χρήστος Κομπόγιαννος, Απόστολος Πανάς.
Οι υποψήφιοι για τονομό Πιερίας,Δαμιανός Καλπακίδης,Γιάννης Μαλτζάρης,Δημήτριος Μαυροειδής,Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, Σάββας Πετρίδης,