Ένα πενθήμερο έντονων ζυμώσεων και παρασκηνιακών επαφών αναμένεται να εξελιχθούν έως την τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου, οπότε και θα κριθεί εάν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές, πιθανότατα την 1η Φεβρουαρίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί ο στόχος των 180 βουλευτών για να αποτραπεί η πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, αλλά εκτιμούν πως αυξάνονται οι πιθανότητες για να εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Στην κυβέρνηση εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθούν οι 12 βουλευτές που απομένουν ώστε να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 και να αποφευχθεί η εθνική περιπέτεια και ο εθνικός κίνδυνος.

Οι 168 θετικές ψήφοι που έλαβε ο κ. Δήμας στη δεύτερη εκλογή αναμέτρηση της 23ης Δεκεμβρίου, κρίνεται ως ένα άκρως ικανοποιητικό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση. Έμπειρα κυβερνητικά στελέχη μιλάνε για «κολασμένο τριήμερο», από την Παρασκευή, την επομένη των Χριστουγέννων, έως και την προσεχή Κυριακή, την παραμονή του καθοριστικού τρίτου γύρου.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έστειλε σαφές μήνυμα μετά την ψηφοφορία ότι η τρίτη ψηφοφορία δεν θα είναι ψηφοφορία με το παρών. «Εκεί δεν θα υπάρχει ‘‘παρών’’. Θα υπάρχει ονοματεπώνυμο. Και ο κάθε βουλευτής θα τεθεί ενώπιος ενωπίω με την αγωνία των Ελλήνων και με το συμφέρον της πατρίδας» είπε και επανέλαβε ότι «εκεί δεν θα υπάρχει παρών».

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε στη δήλωσή του, απευθυνόμενος ουσιαστικά στους ανεξάρτητους βουλευτές και στα μέλη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, ότι ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του και την ευθύνη της ψήφου του, ως προς τις συνέπειες που θα έχει η ψήφος αυτή πάνω στη σταθερότητα, την ομαλότητα και το μέλλον της πατρίδας.

Αυτές τις ημέρες, αναμένεται να εξελιχθούν αρκετές κινήσεις στο παρασκήνιο, ενώ δεν αποκλείεται να αναληφθεί και μια ακόμα πρωτοβουλία (λέγεται ότι ίσως είναι θεσμικού χαρακτήρα) από την πλευρά του Πρωθυπουργού, η οποία όμως ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί. «Η πρωτοβουλία της συναίνεσης, της συνεννόησης, της σύνεσης, η πρωτοβουλία για την ευθύνη που έχει ο καθένας είναι πάντα ανοιχτή. Γιατί είναι κάτι το προφανές, το αυτονόητο, το συνεχές» υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι το βάρος της ευθύνης θα είναι πάρα πολύ μεγάλο και υποστηρίζουν ότι τα πρόσωπα που αποτελούν τους εν δυνάμει βουλευτές που θα ψηφίσουν τον κ. Δήμα θα βρεθούν ενώπιον ενός κρίσιμου διλήμματος: ή η χώρα εκλέγει Πρόεδρο, γίνεται ανασύνθεση της κυβέρνησης με διεύρυνση και σε δυνάμεις εκτός ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που έχουν φιλοευρωπαϊκό προφίλ, προχωρεί τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, επιτυγχάνει συμφωνία για το χρέος, τελειώνει τη συνταγματική αναθεώρηση και γίνονται εκλογές , πιθανότατα, στα μέσα Νοεμβρίου ή στήνονται κάλπες στις 25 Ιανουαρίου που θεωρούν καταστροφή για το Μαξίμου.

Απομένει να φανεί τι θα πράξουν στην τρίτη ψηφοφορία οι υπόλοιποι 12 ανεξάρτητοι από τους συνολικά 25 (μετά την ανεξαρτητοποίηση της Νίκης Φούντα που μέχρι το πρωί της Τρίτης ήταν στην ΔΗΜΑΡ). Οι 13 ήδη έχουν ψηφίσει Σταύρο Δήμα και απομένουν άλλοι 12, εκ των οποίων τρεις ή τέσσερις θεωρούνται πιθανόν να ψηφίσουν θετικά την προσεχή Δευτέρα.

Κλειδί απομένει και η στάση ορισμένων βουλευτών της ΔΗΜΑΡ (αριθμεί 9 βουλευτές) και ειδικά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (η Κ.Ο. αριθμεί 12 βουλευτές) που διατηρούν επαφές με την κοινωνική βάση της ΝΔ. Μεταξύ των δυο αυτών κοινοβουλευτικών ομάδων θα αναζητηθούν 8-9 βουλευτές και εκτιμάται ότι δεν είναι ανέφικτος στόχος.

Όμως, όπως λένε στο κυβερνητικό παρασκήνιο, την ύστατη στιγμή, στο δρόμο για την τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία της 29η Δεκεμβρίου, θα γίνει και άλλη κίνηση που θα διευκολύνει ορισμένους βουλευτές να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εξάλλου, όπως τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, το νοσηρό κλίμα που δημιουργήθηκε από την υπόθεση «Χαϊκάλης-gate» περί χρηματισμού ενδέχεται να λειτουργήσει συσπειρωτικά υπέρ της πολιτικής σταθερότητας και άρα να εκλεγεί Πρόεδρος, ώστε να αποτραπούν οι εκλογές.

Το ενδιαφέρον στοιχείο της παρέμβασης του Πρωθυπουργού μετά την ψηφοφορία, είναι η ταύτιση που έκανε, μιλώντας για «τρομοκρατία και λάσπη του δίδυμου Τσίπρα – Καμμένου». Είναι σαφές ότι ο κ. Σαμαράς επιλέγει να ταυτίζει τους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και από την κυβέρνηση επιμένουν να μιλάνε, με αφορμή την υπόθεση «Χαϊκάλης-gate» για σχέδιο πολιτικής ανωμαλίας.

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου υποστήριξε, μετά τη συμμετοχή του στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ότι στη δεύτερη ψηφοφορία έγινε «ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της συναίνεσης, της σύνεσης, της σταθερότητας».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «αγωνιζόμαστε πολύ καιρό για να πετύχουμε το αυτονόητο», επέμεινε πως «ο ελληνικός λαός θέλει σταθερότητα, δε θέλει εκλογές και θέλει να προστατεύσουμε αυτή τη στιγμή τους κόπους του και τα επιτεύγματα του, τη σταθερή πορεία της οικονομίας».

Σχετικά με την τρίτη ψηφοφορία, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ανέφερε ότι δε θα έλεγα ότι υπάρχει βεβαιότητα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, «αλλά σήμερα αυξήθηκαν πολύ οι πιθανότητες να γίνει το σωστό».