Παραδόθηκε στην ειδική γραμματεία του Προέδρου της Βουλής η επιστολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με την οποία προτείνει ως υποψήφιο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, δυο ονόματα ήταν στην κορυφή της λίστας: ο πρώην επίτροπος της Ε.Ε. Σταύρος Δήμας και πρόεδρος ε.τ. του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτης Πικραμμένος.

Το πρωί όμως ο κ. Δήμας επισκέφτηκε τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου όπου του προτάθηκε να είναι υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας. Εξερχόμενος ο κ. Δήμας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ανακοινώσεις θα κάνει ο κ. Σαμαράς, τις οποίες έκανε με διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.

Στο διάγγελμα ο Πρωθυπουργός είπε:

«Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε πρόσχημα εκβιασμού πρόωρων εκλογών. Κι έτσι, ενώ οικονομικά είχαμε σταθεροποιηθεί και είχαμε μπει επιτέλους στην ανάκαμψη, δημιουργήθηκαν και πάλι σύννεφα πολιτικής αστάθειας μέσα στην Ελλάδα και πολιτικής αβεβαιότητας για την Ελλάδα στο εξωτερικό.

»Όπως όφειλε να κάνει, η κυβέρνησή μας αποφάσισε να απομακρύνει αυτή την αβεβαιότητα και να αποκαταστήσει πλήρως την πολιτική σταθερότητα, επισπεύδοντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας!

»Εξ άλλου, η χθεσινή απόφαση του Eurogroup να εγκρίνει την πιστωτική γραμμή της Ελλάδας και να δώσει τεχνική παράταση δύο μηνών για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας, δείχνει ότι και στην Ευρώπη συνειδητοποιούν πλέον ότι η Ελλάδα θα περάσει στην επόμενη μέρα. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό για τη χώρα…

»Έτσι με την εκλογή Προέδρου από την Ελληνική Βουλή ως το τέλος του μήνα, θα έχουν καθαρίσει τα σύννεφα πια και η χώρα μας θα είναι έτοιμη να μπει και επισήμως στη μετά το Μνημόνιο εποχή.

»Επιλέξαμε λοιπόν, μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης την καλύτερη υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τον Σταύρο Δήμα, πρώην υπουργό και βουλευτή, Επίτροπο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου τιμήθηκε με ιδιαίτερες διακρίσεις, ειδικά στον ευαίσθητο τομέα της Προστασίας του Περιβάλλοντος, άνθρωπο που τον εκτιμά η Ελληνική κοινωνία, αλλά και τον σέβεται η διεθνής κοινότητα και που προφανώς, θα είναι υποψήφιος και στις τρεις προεδρικές ψηφοφορίες, αν χρειαστούν.

»Ο Σταύρος Δήμας είναι κατά κοινή ομολογία πρόσωπο που ενώνει, αλλά και εμπνέει. Ενώνει πολίτες πέρα από κομματικές προτιμήσεις και εμπνέει σοβαρότητα, εμπιστοσύνη και σεβασμό.

Με την εκλογή του νέου Προέδρου, η Ελλάδα – απόλυτα σταθερή και οικονομικά και πολιτικά πλέον – θα είναι από κάθε άποψη έτοιμη να προχωρήσει στην επόμενη μέρα. Της ηρεμίας, της σταθερότητας και της Ανάπτυξης».


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος μιλώντας σε συνέδριο ανακοίνωσε και αυτός την υποψηφιότητα του κ. Δήμα τονίζοντας ότι σέβεται απόλυτα του δημοκρατικούς θεσμούς και είναι ο καταλληλότερος να διαδεχτεί τον σημερινό πρόεδρο κ. Καρολο Παπούλια του οποίου έπλεξε και το εγκώμιο.

Ο κ. Δήμας θα είναι υποψήφιος και στις τρεις ψηφοφορίες της Βουλής, αν βέβαια αυτές χρειαστούν.

Σε συνομιλητές του ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι είναι εξαιρετική η επιλογή του κ. Δήμα ως υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες την υποψήφιότητά του την είχε καλλιεργήσει ο ίδιος.

Δηλώσεις Στ. Δήμα

Εμφανώς ικανοποιημένος από την απόφαση των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου εμφανίστηκε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης, ο κ. Δήμας που ευχαρίστησε πολύ τις πολιτικές δυνάμεις που τον στηρίζουν.

«Ευχαριστώ πολύ τις πολιτικές δυνάμεις που με στηρίζουν» ήταν τα πρώτα του λόγια, κατά τη συνάντηση που είχε με πολιτικούς συντάκτες στο πολιτικό του γραφείο στην οδό Σόλωνος στο Κολωνάκι.

Παράλληλα, ο κ. Δήμας, κινούμενος υπερβατικά, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και εκείνους που δεν θα τον στηρίξουν αλλά εκφράστηκαν ήδη με θετικά σχόλια για την υποψηφιότητά του και διαχώρισαν το πρόσωπο του υποψηφίου Προέδρου από την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.

O κ. Δήμας εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι θα εκλεγεί στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα και ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδχρο της κυβέρνησης που τον πρότειναν και τις Κ.Ο. της ΝΔ και του ΠαΣοΚ που θα στηρίξουν την υποψηφιότητά του.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενότητας που απαιτείται αυτή τη στιγμή απ’ όλους ώστε η χώρα να βγει από την κρίση.

Δήμας: Υπέρ της συνεννόησης και του διαλόγου

Την ανάγκη της συνεννόησης και του διαλόγου και της εθνικής ενότητας προτάσσει ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Δήμας με ανακοίνωσή του το απόγευμα της Τρίτης.

Ο κ. Δήμας αναφέρει ότι αυτή την κρίσιμη ώρα για την Ελλάδα, όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες, βρισκόμαστε μπροστά στο ανώτατο καθήκον της εθνικής ενότητας.

«Αυτή η ενότητα στην κοινή προσπάθεια για το σήμερα και το αύριο της πατρίδας και του ελληνικού λαού, είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για την έξοδο από την κρίση και το πέρασμα σε μια νέα εποχή προόδου και αξιοπρέπειας» σημείωσε και στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης που πρότειναν την υποψηφιότητά του καθώς και τις Κ.Ο. της ΝΔ και του ΠαΣοΚ.

«Η τιμή που νιώθω πολλαπλασιάζεται από τα θετικά σχόλια που ήδη διατυπώθηκαν και από την αντιπολίτευση για το πρόσωπό μου. Τους ευχαριστώ και εκλαμβάνω την στάση τους ως αναγνώριση μιας πορείας που είχε πάντα οδηγό της την συνεννόηση και τον διάλογο» υπογράμμισε ο κ. Δήμας.

Στη συνέχεια απήθυνε, θερμό χαιρετισμό στις Κορίνθιες και στους Κορίνθιους συμπατριώτες του που τον ανέδειξαν πολιτικό τους εκπρόσωπο για πολλά χρόνια και διαβεβαίωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τους Βουλευτές και όλους τους Έλληνες, ότι μοναδική του μέριμνα θα είναι, όπως ήταν και μέχρι τώρα, το συμφέρον της πατρίδας και του λαού μας.

«Καλώ όλους να υπερβούμε, με θάρρος και αίσθημα ευθύνης, ό,τι τυχόν μας χωρίζει. Γιατί αυτό που μας ενώνει είναι ανώτερο, ισχυρότερο και μονιμότερο, για το παρόν και το μέλλον. Είναι η Ελλάδα» ήταν το μήνυμά του, με το οποίο έκλεισε την ανακοίνωσή του.

Το παρασκήνιο της ονοματολογίας

Πολλά ονόματα ρίχνονταν στο…μύλο της ονοματολογίας για την Προεδρία της Δημοκρατίας και ήδη είχαν μέχρι το πρωί της Τρίτης προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου η συζήτηση για τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια.

Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχουν συνάντηση στις 15:00 της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ως εκ τούτου είχε αρχίσει από το βράδυ της Δευτέρας να μετράει αντίστροφα ο χρόνος της ανακοίνωσης, ενώ το στίγμα έδωσε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τα μεσάνυκτα της Δευτέρας, λέγοντας (εκπομπή Ανατροπή και στο δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη) ότι επιθυμεί πολιτικό πρόσωπο, ενώ επιβεβαίωσε ότι με τον Πρωθυπουργό έχει εξετασθεί και γυναικείο όνομα για την προεδρία.

Από το Μέγαρο Μαξίμου και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης ήταν φειδωλοί και απέφευγαν οι στενοί συνεργάτες των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου να συζητήσουν το οτιδήποτε αφορά το πιθανό όνομα του υποψηφίου προέδρου, ενώ τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος δεν έλεγαν απολύτως τίποτα.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησαν μάταια χθες να βάλουν «φρένο» στην ονοματολογία και διέψευδαν διάφορα ονόματα.

Ο νέος επίτροπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. ο Δημήτρης Αβραμόπουλος πληροφορήθηκε τις πολιτικές εξελίξεις στη Γενεύη, όπου ήταν για υπηρεσιακούς λόγους. Το όνομά του ήταν στη λίστα, αλλά ούτε και αυτός είχε κάποια επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό για το συγκεκριμένο θέμα.

Στον κατάλογο υπήρχαν και τα ονόματα της πρώην επιτρόπου στην Ε.Ε. Μαρίας Δαμανάκη, του Έλληνα Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή και ακαδημαϊκού Νικηφόρου Διαμαντούρου, αλλά και του προέδρου του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Βασίλη Σκουρή.

Εσχάτως προσετέθη και το όνομα του προέδρου του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρη Παντερμαλή, που λέγεται ότι συζητείτο έντονα στην περίπτωση που δεν θα επελέγετο πολιτικό πρόσωπο.

Δήλωση Μαρίας Δαμανάκη

Η κυρία Μαρία Δαμανάκη έκανε την ακόλουθη δήλωση σε σχέση με την πιθανότητα να ήταν υποψήφια Πρόεδρος Δημοκρατίας

«Το να υπάρχει, έστω και σαν φήμη σε κάποιους κύκλους, το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς σου για το μεγαλύτερο πολιτειακό αξίωμα είναι μεγάλη τιμή βεβαίως. Οι φήμες όμως δεν έχουν καμία

βάση. Άλλωστε, μετά τη δουλειά μου στην Κομισιόν για τους ωκεανούς, είχα την τύχη να δεχθώ πολύ τιμητικές προτάσεις από μεγάλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που αγωνίζονται για την

προστασία του περιβάλλοντος για να συνεχίσω σε διεθνές πια επίπεδο. Έχω ήδη προσανατολισθεί σε αυτή την κατεύθυνση και πιστεύω ότι έτσι μπορώ να προσφέρω και στη χώρα μου».

Δήλωση Λοβέρδου

Για την υποψηφιότητα του Στ. Δήμα και την Προεδρία της Δημοκρατίας ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε:

«Είναι άψογη η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα! Είναι πρόσωπο με σημαντική διαδρομή εντός και εκτός Ελλάδας. Θυμίζω πως πρώτος είχα εκφράσει δημόσια τη σκέψη μου για την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας».

Ποιος είναι ο Σταύρος Δήμας


Ο Σταύρος Δήμας γεννήθηκε το 1941 στην Κλένια του νομού Κορινθίας. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Την περίοδο 1968-1975 εργάσθηκε στη Γουόλ Στριτ στη Νέα Υόρκη και αργότερα στη Διεθνή Τράπεζα του ΟΗΕ ως ανώτερο στέλεχος, με αρμοδιότητες για επενδύσεις στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Το 1975 ανέλαβε υποδιοικητής της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕΤΒΑ). Παράλληλα ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής που έκανε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

Το 1977 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Το διάστημα 1981-1986 ήταν τακτικό μέλος της αντιπροσωπείας της Ελληνικής Βουλής στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Από τον Οκτώβριο του 1985 έως τον Ιούνιο του 1989 υπήρξε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Το 1986 εξελέγη ομόφωνα πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Έργου (ΟΚΕ) Οικονομικών της ΝΔ.

Στις 8 Δεκεμβρίου 1989, στις εκλογές που διεξήγαγε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και μία εβδομάδα αργότερα, η Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής τον εξέλεξε πέμπτο, με 34 ψήφους, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.

Στις 25 Ιουλίου 1991, ενώ συνόδευε τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στο επίσημο ταξίδι του στην πρώην Σοβιετική Ένωση, δήλωσε ξαφνικά ότι παραιτείται από υπουργός Βιομηχανίας. Τα αίτια της παραίτησης, τα οποία δεν αποσαφηνίστηκαν από τον ίδιο, αποδόθηκαν από το σύνολο του Τύπου σε φραστικό επεισόδιο που είχε με τη σύζυγο του πρωθυπουργού Μαρίκα Μητσοτάκη. Η παραίτηση υπεβλήθη και τυπικά στις 27 Ιουλίου -είχε ήδη γίνει αποδεκτή από τον πρωθυπουργό την προηγούμενη ημέρα- ενώ τα καθήκοντα του υπουργού Βιομηχανίας ανατέθηκαν προσωρινά από τις 29 Ιουλίου στον υφυπουργό Β. Μαντζώρη.

Στις 11 Νοεμβρίου 1993, εξελέγη πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (ΟΚΕ) της ΝΔ για θέματα σχετικά με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και τρεις ημέρες αργότερα, ανέλαβε γραμματέας της Γραμματείας Προγράμματος του κόμματος.

Στις 24 Απριλίου 1994, στο 3ο Συνέδριο της Nέας Δημοκρατίας, επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και στις 10 Μαΐου εξελέγη μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος (πρώτος με 89 ψήφους).

Στις 24 Νοεμβρίου 1994, εξελέγη πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (ΟΚΕ) της ΝΔ για θέματα σχετικά με την Εθνική Οικονομία.

Τον Ιανουάριο του 1995, με απόφαση του προέδρου της ΝΔ ορίστηκε γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ) του κόμματος.

Στις 23 Μαρτίου 1997, στο 4ο Συνέδριο της ΝΔ εξελέγη εκ νέου μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και στις 2 Απριλίου του ίδιου έτους, επανεξελέγη διά βοής γραμματέας της ΚΟ του κόμματος.

Στις 10 Μαρτίου του 2004, ορίστηκε επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρμόδιος για τα χαρτοφυλάκια της Απασχόλησης και των Κοινωνικών Υποθέσεων, στη θέση της Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία παραιτήθηκε, ενώ από τον Νοέμβριο του ιδίου χρόνου ανέλαβε υπεύθυνος για θέματα περιβάλλοντος.

Τον Ιούλιο του 2010, μετά από απόφαση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου του κόμματος για τους τομείς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας, Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών, Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Κυβερνητικού Προγράμματος. Το Νοέμβριο του 2011 ορκίστηκε υπουργός Εξωτερικών στη μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας του Λουκά Παπαδήμου.

Διετέλεσε:

  • Υφυπουργός Συντονισμού (28/11/1977-10/05/1980)
  • Υπουργός Εμπορίου (10/05/1980-11/10/1980)
  • Υπουργός Ανευ Χαρτοφυλακίου (11/10/1980-17/09/1981)
  • Υπουργός Ανευ Χαρτοφυλακίου (17/09/1981-21/10/1981)
  • Υπουργός Γεωργίας (02/07/1989-12/10/1989)
  • Υπουργός Γεωργίας (23/11/1989-13/02/1990)
  • Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας, Τεχνολογίας (11/04/1990-29/07/1991)
  • Υπουργός Εξωτερικών (11/11/2011-17/05/2012)

Είναι παντρεμένος με την Άλκηστη Κοντού κι έχουν δυο γιους και μία κόρη.