Κείμενο με τρία κεντρικά ζητήματα που αφορούν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τις εθνικές εκλογές και την συνταγματική αναθεώρηση, υπογράφουν οκτώ τελικά βουλευτές.

Πρόκειται για πέντε ανεξάρτητους βουλευτές και τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ. Συγκεκριμένα το εν λόγω κείμενο, υπογράφουν οι ανεξάρτητοι Χρ. Αηδόνης, Σπ. Λυκούδης, Β. Οικονόμου, Π. Τατσόπουλος και Γρ. Ψαριανός και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλης, Νίκη Φούντα και Θ. Ψύρρας.

Ζητούν την έναρξη της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας επίσης από την παρούσα Βουλή και συμφωνία για ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πορείας προς τις εθνικές εκλογές μέσα στο 2015.

Βουλευτές ΔΗΜΑΡ: Αποσυνδέουν την πρωτοβουλία συναίνεσης από την ψήφο τους στην προεδρική εκλογή

Διευκρινίσεις για την θέση τους ως προς την προεδρική εκλογή κάνουν οι τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που συνυπογράφουν το κείμενο για εθνική συμφωνία – συνεννόηση στα θέματα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, της αναθεώρησης του Συντάγματος, της διευθέτησης του χρέους και τις εθνικές εκλογές. Όπως αναφέρουν οι Ν. Τσούκαλης, Νίκη Φούντα και Θ. Ψύρρας, η πρόταση αυτή «δεν συνδέεται με την επιλογή και την ψήφο του καθενός βουλευτή στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

Κατά τα λοιπά, επισημαίνουν ότι η πρότασή τους αποτελεί «μια “δέσμη” τριών ενεργειών συναίνεσης, που προϋποθέτει απαραίτητα την συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων». «Προς αυτά κυρίως απευθύνεται», σημειώνουν οι «τρεις», εξηγώντας ότι «πρόκειται για πρόταση-έκκληση για στοιχειώδη συνεννόηση που έχει ανάγκη ο τόπος ώστε να διασφαλίσουμε -έστω και την τελευταία στιγμή- κάποιες εκ των κορυφαίων θεσμικών διαδικασιών: α) συμφωνία για να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος τα δύο επόμενα χρόνια, β) συμφωνία για εκλογή Προέδρου, γ) συμφωνία για το χρόνο των εκλογών».