«Το ΠαΣοΚ ιδρύθηκε για να υπηρετεί την πατρίδα, όχι η πατρίδα το ΠαΣοΚ. Ακόμα κι αν μερικοί στο Κίνημά μας δυσκολεύονται να το αναγνωρίσουν. Ή ντρέπονται να το υπερασπιστούν. Και αφήνουν αυτούς που μας λοιδορούσαν να καρπώνονται τον δικό μας αγώνα. Αλλά το θέμα, δεν είναι η δικαίωσή μας. Ποτέ δεν ήταν. Το θέμα είναι να σταθεί η χώρα στα πόδια της. Και θα σταθεί γερά στα πόδια της, όχι όταν βγει από το μνημόνιο, αλλά όταν θα είμαστε σίγουροι ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά Μνημόνιο. Γιατί θα έχει συντελεστεί η τομή με το παρελθόν».
Η τελευταία παράγραφος της ομιλίας του Γιώργου Παπανδρέου κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Συμεών Κεδίκογλου «Τομές με το παρελθόν», έκρυβε όλο το ζουμί της παρουσίας του στην Χαλκίδα. Αυτό που, σύμφωνα
με τον πρώην πρωθυπουργό, κάποιοι δυσκολεύονται ή ντρέπονται να αναγνωρίσουν και να υπερασπιστούν είναι ότι στη διάρκεια της δικής του διακυβέρνησης έγινε και έργο και πολιτικές επιλογές που κάθε μέρα δικαιώνονται ακόμα κι από αυτούς που τότε πολεμούσαν το ΠαΣοΚ. Ότι τα στελέχη του κόμματος σήκωσαν την Ελλάδα στις πλάτες τους την κρίσιμη ώρα και είναι περήφανα για αυτό.
«Όταν κάποια στιγμή διαβούμε τον κάβο, αυτό θα οφείλεται στην προσπάθεια των Ελλήνων και στο Κίνημά μας. Στο Κίνημα που δεν το έβαλε στα πόδια, όταν οι άλλοι πηδούσαν από το καράβι.Στο Κίνημα που δεν οχυρώθηκε πίσω από την άρνηση των άλλων για να κάνει το καθήκον του απέναντι στην Πατρίδα. Πού την κρίσιμη στιγμή ήταν εκεί για την Πατρίδα», εξήγησε.
Η εύκολη ανάγνωση είναι ότι μία ημέρα μετά το σχόλιο που έδωσε στη δημοσιότητα ο στενός συνεργάτης του Γιώργος Ελενόπουλος -σχολιάζοντας δημοσιεύματα με πληροφορίες περί «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» και
«πειθαρχικού χαρακτήρα μέτρων», προειδοποιούσε ότι αντί να «πιεστεί» ο πρώην πρωθυπουργός θα αποκαλυφθούν τα πολιτικά και προσωπικά αδιέξοδα όσων διακινούν αυτές τις πληροφορίες- ο κ. Παπανδρέου προχωρά ένα βήμα
πιο πέρα.
Είναι όμως ο στόχος του ο Ευάγγελος Βενιζέλος; Είναι άλλα στελέχη και πρώην υπουργοί που έχουν αποσυρθεί από την κομματική ζωή και ορισμένοι στέκονται κριτικά απέναντι στα πεπραγμένα εκείνης της περιόδου; Είναι δύσκολο να ερμηνεύει κανείς με βεβαιότητες τον αμφίσημο λόγο που χρησιμοποιεί ο πρώην πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα. Ιδίως όσο ο ίδιος δεν ξεκαθαρίζει τη στάση του απέναντι στη Δημοκρατική Παράταξη και αν θα είναι υποψήφιος βουλευτής με το νέο σχήμα.
Ή αν θα φτιάξει νέο κόμμα. Στην Χαλκίδα, επισήμανε ότι «όση απαισιοδοξία δημιουργεί το πολιτικό σκηνικό, τόση αισιοδοξία βρίσκω προσωπικά στον κόσμο. Τώρα που η δημαγωγική σκόνη κατακάθεται, τώρα που οι μύθοι καταρρίπτονται από την ίδια την ιστορία, έχει δημιουργηθεί πιστεύω μία κρίσιμη μάζα στην ελληνική κοινωνία για να
ολοκληρωθεί η τομή με το παρελθόν».
Ο κ. Παπανδρέου όμως μίλησε για παρελθόν. «Γεμίσαμε όλα αυτά τα χρόνια με μετά Χριστόν προφήτες και παντογνώστες, για το τι έπρεπε ή δεν έπρεπε να γίνει τότε. Μεταξύ αυτών, και εκείνοι που σήμερα πνίγονται σε μία κουταλιά νερό των διεθνών αγορών. Ούτε μια ώρα δεν θα άντεχαν το 2010 στη θέση μας», είπε.
Αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα για την εμπειρία εκείνης της περιόδου όπως την αποκάλυψε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τίμοθι Γκάϊτνερ, ο οποίος «θυμάται ότι έζησε δραματικές στιγμές, στιγμές «Παλαιάς Διαθήκης». Θυμάται πως οι Ευρωπαίοι έλεγαν ότι, θα δώσουν ένα μάθημα στην Ελλάδα για τα ψέματα που τους είχε πει η προηγούμενη κυβέρνηση. Αν και είχαν πολύ μεγάλη ευθύνη και εκείνοι οι Ευρωπαίοι, που δεν έβαλαν κανένα φρένο όταν έπρεπε, αλλά χαριεντίζονταν με τους εμπρηστές της χώρας. Ελάχιστοι είχαν το θάρρος να πουν έστω μία κουβέντα για την τιμή των όπλων. Και μετά ήθελαν να μας τιμωρήσουν για όσα έκαναν οι προηγούμενοι. Η τότε κυβέρνησή μας φορτώθηκε τις αμαρτίες και τα ψέματα της κυβέρνησης της ΝΔ».
Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι ήταν εξωπραγματικά δύσκολο ήταν να πεισθούν οι Ευρωπαίοι να δημιουργήσουν Μηχανισμό Στήριξης από το μηδέν και σε χρόνο ρεκόρ, να πεισθούν ότι η κρίση απειλούσε το ευρώ, δεν ήταν μόνο θέμα της Ελλάδας, ήταν συστημικό. «Δύο φορές το γύρο του κόσμου έκανα τότε σε ελάχιστες εβδομάδες, για να οικοδομήσουμε συμμαχίες, να κερδίσουμε την κατανόηση ευρωπαίων ηγετών και της κυβέρνησης Ομπάμα», πρόσθεσε.