Δίωρη σύσκεψη είχε το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος με τους διοικητές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (ΕΤΕ, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank), με κύριο θέμα τη ρευστότητα της οικονομίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε η εικόνα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μετά τα stress test, η οποία είναι καλή, το θέμα της ρευστότητας στην αγορά και των λεγόμενων κόκκινων δανείων, για το οποίο οι τραπεζίτες φέρεται να δήλωσαν έτοιμοι να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις εφόσον τεθεί σε ισχύ το νομοθετικό πλαίσιο.
Δεν υπάρχει θέμα ξεπαγώματος των πλειστηριασμών, δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, τονίζοντας επίσης ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες και σε τεχνικό επίπεδο να αρχίσουν την εφαρμογή του νόμου για τα κόκκινα δάνεια, αμέσως μετά την ψήφισή του από τη Βουλή.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τάχθηκε κατά της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. «Οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν θέμα πλειστηριασμών, δεν υπάρχει λόγος, δεν πρέπει να γίνει και δεν βλέπω να γίνεται» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σάλλας τόνισε επίσης ότι συζητήθηκε η πορεία μετά τα stress test των τραπεζών «που ήταν πολύ επιτυχής εξέλιξη και ανοίγει ο δρόμος για την χρηματοδότηση της οικονομίας». Είπε ακόμη ότι συζητήθηκε η οικονομική ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας ότι με δεδομένο πως για την επόμενη χρόνια προβλέπεται ανάπτυξη της τάξης του 2% έως 3%, οι τράπεζες θα είναι σε θέση να στηρίξουν αυτό το πλάνο.
Στη σύσκεψη μετείχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και οι εκπρόσωποι των τραπεζών Δημήτρης Ματζούνης (Alpha Bank), Αλέξανδρος Τουρκολιάς (Εθνική) και Χρήστος Μεγάλου (Eurobank).
Στη συνάντηση αναμενόταν να συζητηθεί και και το αδιάθετο κεφάλαιο των 11,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η Αθήνα σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της ειδικά μετά την συμφωνία του Eurogroup για την πιστωτική γραμμή στήριξης ECCL, αλλά και μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος τη Δευτέρα αύξησε την πίεση προς την ελληνική πλευρά λέγοντας ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές ώς το τέλος του χρόνου, δεν θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση των 1,8 δισ. ευρώ από τον EFSF και το ποσό των 11,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να επιστραφεί.