Νέα τουρκική πρόκληση σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης. Τουρκική κορβέτα παραβίασε τα εθνικά χωρικά ύδατα και εισήλθε στα στενά του Καφηρέα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, πρόκειται για την τουρκική κορβέτα «Βuyukada» προερχόμενη από τον Kόλπο Ξηρού, η οποία μπήκε στις 3 τα ξημερώματα σε ελληνικά χωρικά ύδατα στα στενά του Καφηρέα.

Στη συνέχεια κινούμενη με νότια και νοτιοδυτική πορεία πέρασε μεταξύ Κέας και Κύθνου.

Πλοία και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν το τουρκικό σκάφος, καθ’όλη τη διάρκεια της πορείας του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε την παράνομη διέλευση στα χωρικά ύδατα της τουρκικής κορβέτας.

«Συστατικό αίτιο της τουρκικής προκλητικότητας αποτελούν οι παλινωδίες των κυβερνήσεων της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής» αναφέρει, μεταξύ άλλων, δήλωση του Κώστα Ήσυχου, υπεύθυνου για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ΚΚΕ, επίσης, καταδίκασε τις νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και επισήμανε ότι «το γεγονός αυτό, όπως κι άλλες πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κύπρο, δείχνουν πως οξύνεται η τουρκική προκλητικότητα, στο φόντο των ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο για το ζήτημα των υδρογονανθράκων».

«Ταυτόχρονα τα γεγονότα αποκαλύπτουν πως οι λεγόμενες «ισχυρές συμμαχίες» της χώρας, το ΝΑΤΟ κι η ΕΕ, δεν αποτελούν εγγύηση για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, δεν μπορούν να εγγυηθούν ούτε καν το αυτονόητο, την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας από τη «σύμμαχο» Τουρκία» προσθέτει το ΚΚΕ.