Αποστολή, Βρυξέλλες
«Όχι» σε μία «Ευρώπη φρούριο» ώστε να μην απεμποληθούν τα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είπε μιλώντας ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο έλληνας υποψήφιος για τη θέση του επιτρόπου Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος. Τάχθηκε αναφανδόν εναντίον ενός ευρωπαϊκού απομονωτισμού (σσ. ερωτήθηκε άλλωστε αρκετές φορές για την ανέγερση του φράχτη στον Έβρο, σημειώνοντας ότι οι συνθήκες τον κατέστησαν τότε αναγκαίο, αλλά ο ίδιος προσωπικά διαφωνεί διότι τέτοιες πρακτικές ενισχύουν την έννοια του φρουρίου).
Αναφερόμενος στο ζήτημα του ασύλου, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι «τώρα που έχουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα νομικό πλαίσιο, προτεραιότητά μας είναι να εξασφαλισθεί ότι όλα τα κράτη – μέλη θα εφαρμόζουν τις αρχές αυτές με ομοιόμορφο τρόπο». Παράλληλα όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα πρέπει να δράσει προληπτικά «χτυπώντας» στην πηγή των προσφυγικών κυμάτων. «Πρέπει να βελτιώσουμε την διαχειριστική μας ικανότητα σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση κρίσεων ασύλου, συγχρόνως να στηρίξουμε πιο αποτελεσματικά όσους αντιμετωπίζουν έντονη πίεση στη λειτουργία του συστήματος ασύλου τους. Χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη» πρόσθεσε.
Ο κ. Αβραμόπουλος δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις για το θέμα του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ και τις σκέψεις για αναθεώρησή του. Σε αυτό το πλαίσιο επέμεινε ότι πρέπει να εξεταστούν ορισμένες πτυχές του, αλλά την ίδια στιγμή δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη αλλά να γίνει σοβαρή μελέτη. Κατά την άποψή του, η αλλαγή των όρων επανεγκατάστασης είναι αναγκαία.
«Είμαι αποφασισμένος», είπε, «να ενθαρρύνω τα κράτη – μέλη να φιλοξενούν περισσότερους πρόσφυγες από τρίτες χώρες. Η επανεγκατάσταση των προσφύγων είναι μία από τις πλέον απτές πράξεις γενναιοδωρίας και αλληλεγγύης έναντι τρίτων χωρών που φιλοξενούν μεγάλους αριθμούς προσφύγων».
Σύμφωνα με τον έλληνα υποψήφιο επίτροπο, το σύστημα του Σένγκεν είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και η διατήρηση της απουσίας ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα είναι αναγκαία. Όπως τόνισε όμως, «προϋπόθεση για τη μη διενέργεια ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα είναι η ύπαρξη αποτελεσματικών ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα χωρίς η Ευρώπη να καταστεί “οχυρό Ευρώπη”».
Η προστασία των εξωτερικών συνόρων και τα θέματα του Frontex και των επαναπροωθήσεων απασχόλησαν πολλούς από τους ευρωβουλευτές της αρμόδιας Επιτροπής. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή θα πρέπει να διεξάγουμε συζήτηση σχετικά με την ανάγκη και τη σκοπιμότητα της δημιουργίας ενός πραγματικά ευρωπαϊκού συστήματος φύλαξης των συνόρων που θα υπερβαίνει τις αρμοδιότητες και τις ικανότητες που διατίθενται σήμερα στον Frontex» ήταν το μήνυμα του έλληνα υποψηφίου, ο οποίος ζήτησε τη βοήθεια και την υποστήριξη της Ευρωβουλής ώστε να μπορέσει να πείσει για την ανάγκη ενίσχυσης Frontex αλλά και για την πρόοδο στο θέμα των ευρωπαίων συνοριοφυλάκων.
Στο ζήτημα της τρομοκρατίας και της εσωτερικής ασφαλείας της Ευρώπης, «ο ρόλος της ΕΕ είναι να βοηθά τα κράτη – μέλη στην αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής και ιδίως των ξένων μαχητών». Όπως είπε, «το γεωπολιτικό περιβάλλον της Ευρώπης εκρήγνυται» και σε συνδυασμό με την ανάπτυξη εξτρεμιστικών θυλάκων στο εσωτερικό της ΕΕ, η ριζοσπαστικοποίηση είναι πλέον ante portas. «Οφείλουμε να εργαστούμε για την πρόληψη μέσω της καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης αντιμετωπίζοντας τις αιτίες της και παρεμποδίζοντας τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» συμπλήρωσε ο έλληνας υποψήφιος.
Ο κ. Αβραμόπουλος επέμεινε στην ανάγκη να ενισχυθεί η νόμιμη μετανάστευση, κρίσιμη για μία Ευρώπη γηράσκουσα. Άλλωστε, ήδη από την αρχική επιστολή που του απηύθυνε ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ του ζήτησε να δώσει έμφαση στην αναθεώρηση της Οδηγίας για τη Μπλε Κάρτα με σκοπό την προσέλκυση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Η νόμιμη μετανάστευση είναι κάτι «που δεν πρέπει να μας προκαλεί φόβο» απάντησε σε μία από τις ερωτήσεις και ίσως αποτελέσει και ανάχωμα στην παράνομη μετανάστευση, εφόσον οργανωθεί σωστά.
Απαντώντας επίσης, μεταξύ άλλων, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του «Ποταμιού» Μιλτιάδη Κύρκου, ο κ. Αβραμόπουλος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας, στις ευρωπαϊκές πρεσβείες στο εξωτερικό, ειδικών τμημάτων μετανάστευσης όπου όσοι θέλουν να μπορούν να καταθέτουν εκεί το αίτημά τους. Προειδοποίησε όμως ότι θα απαιτηθεί πολύ καλή προετοιμασία.
Τέλος, ένα θέμα που αναμφίβολα θα κυριαρχήσει κατά τη θητεία Αβραμόπουλου είναι αυτό της διατήρησης προσωπικών δεδομένων. Η πρόσφατη άλλωστε απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) με την οποία κρίνει άκυρη την Οδηγία για τη Διατήρηση Δεδομένων (Data Retention) 2006/24/EC καθιστά επιτακτική τη λήψη αποφάσεων. Ο κ. Αβραμόπουλος υπεραμύνθηκε της απόφασης του ΔΕΚ, αν και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στον τρόπο με τον οποίο η διατήρηση δεδομένων λειτουργεί εντός της ΕΕ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε μία ερώτηση που κατέθεσε στον κ. Αβραμόπουλο ο ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Κώστας Χρυσόγονος σε σχέση με την πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) ότι μπορεί να επιτρέπεται η παραμονή συλληφθέντος αλλοδαπού που ήλθε παρανόμως στην Ελλάδα στον χώρο κράτησης, ακόμη και όταν ολοκληρωθεί το 18μηνο – κάτι που αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Σημειώνοντας ότι δεν βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής ως έλληνας επίτροπος, τόνισε ότι «κράτηση μεταναστών πάνω από 18 μήνες δεν επιτρέπεται». Πρόσθεσε βέβαια ότι οι γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ δεν είναι αποφασιστικού χαρακτήρα και ότι η περίπτωση αυτή είναι αποκαλυπτική ότι πρέπει να προωθηθούν νέες προβλέψεις για τη νόμιμη μετανάστευση, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του νέου πακέτου για το ευρωπαϊκό άσυλο τον Ιούνιο του 2015.