Πρόσφατα, με αφορμή τις τραγικές διαστάσεις που λαμβάνει η κρίση στη Μέση Ανατολή με φρικαλεότητες και την επεκτατικότητα του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και την αδυναμία του Ομπάμα και της Μέρκελ να συγκρατήσουν τον Πούτιν στην διεκδίκηση τμημάτων της Ουκρανίας, διεθνείς αναλυτές διατύπωσαν την ανησυχία ή και τον φόβο μήπως «η Δύση χάνει τον έλεγχο του κόσμου»;
Ως απείρως κρισιμότερη και πιο επικίνδυνη αντιμετωπίζεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου παρά τα δημοσίως λεγόμενα, το ISIS δεν είναι εύκολα τιθασεύσιμο, ούτε υπάρχουν δυνατότητες για ταχεία και άμεση επέμβαση πέραν των αεροπορικών προσβολών, οι οποίες προφανώς δεν επαρκούν για να εξολοθρεύσουν μια πολιτικοθρησκευτική και πολεμική δύναμη ταχέως αναπτυσσόμενη και επεκτεινόμενη διαρκώς.
Αυτή τη στιγμή μια χερσαία επέμβαση για να είναι αποτελεσματική απαιτεί 150.000 στρατιώτες, 200 δισ. δολάρια και την απόφαση για τουλάχιστον εικοσαετή παραμονή στο αφιλόξενο έδαφος της Μεσοποταμίας.
Οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή βασανίζονται οικονομικά, πολιτικά έχουν δεσμευθεί υπέρ της απεμπλοκής από πολεμικά μέτωπα και κοινωνικά έχουν άλλες προτεραιότητες, προσπαθούν να ανασυγκροτηθούν δεν είναι διαθέσιμοι για ένα τόσο μεγάλο και επισφαλή πόλεμο.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν κρύβουν ότι φοβούνται γρήγορη επέκταση της αναταραχής και σε άλλες χώρες. Ιδιαιτέρως ανήσυχοι εμφανίζονται για τις πιθανές εξελίξεις στη Σαουδική Αραβία και στα συγγενή προς αυτήν Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ειδικά η Σαουδική Αραβία που σύντομα, λόγω της ασθένειας του υπέργηρου βασιλιά της, θα εισέλθει σε διαδικασία σύγκρουσης μεταξύ των πολλών μνηστήρων της εξουσίας κινδυνεύει περισσότερο. Οι πρόσφατες αναφορές για μεταφορά του τάφου του Μωάμεθ έχουν να κάνουν ακριβώς μια την επερχόμενη μάχη της διαδοχής.
Κατά τους Αμερικανούς η διαδοχή στον οίκο των Σαούντ μπορεί να προκαλέσει μεγάλες εντάσεις και συγκρούσεις μεταξύ των εκπροσώπων των πολλών φυλών. Ορισμένοι μιλάνε, έστω καθ’ υπερβολή, ότι η Σαουδική Αραβία μπορεί να βρεθεί στην κατάσταση της Λιβύης.
Αν συμβεί κάτι τότε πρέπει να θεωρείται βεβαία και η εμπλοκή των Εμιράτων, όπως και της Ιορδανίας, του Λιβάνου και των υπόλοιπων κρατών της περιοχής με ότι αυτό συνεπάγεται για τον κόσμο ολόκληρο.
Η υπόθεση του Ισλαμικού Κράτους εγείρει έτσι κι αλλιώς ζητήματα ασφάλειας στην Ευρώπη. Οι χιλιάδες δυτικοί που μάχονται στο πλευρό των αράβων τζιχαντιστών δημιουργούν ευρύτερο ζήτημα για τις ευρωπαϊκές χώρες με ισχυρή παρουσία ισλαμικού στοιχείου. Όπως και ενισχύει το μεταναστευτικό κύμα προς την Ευρώπη με πρώτη την Ελλάδα βεβαίως.
Κατά τα φαινόμενα θα επιχειρήσει και πιθανότατα θα επιτύχει αυτό που θέλει. Θα ελέγξει τις ρωσόφωνες περιοχές, θα δημιουργήσει στεριανές προσβάσεις στην Κριμαία και θα αναγκάσει την ουκρανική ηγεσία να αποδεχθεί τη μοίρα της διπλής εξάρτησης από τη Ρωσία και την Ευρώπη.
Με τη διαφορά ότι η Ευρώπη θα δυσκολευθεί να χρηματοδοτήσει με πόρους την Ουκρανία σε στιγμή που η ίδια αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.
Κοινή είναι η πεποίθηση ότι η Ουκρανία αργά η γρήγορα θα «παραδοθεί» στη Ρωσία.
Δεν είναι τυχαίο ότι το ενδιαφέρον Αμερικανών και Ευρωπαίων έχει στραφεί πλέον στην προστασία των Δημοκρατιών της Βαλτικής, τις οποίες θεωρούν ευάλωτες στην περίπτωση που ο Πούτιν θελήσει να αναβιώσει ένα σχήμα της παλαιάς Σοβιετικής Ενωσης.
Το αποδεικνύει το πρόσφατο πέρασμα του Ομπάμα από το Ταλίν της Εσθονίας, όπως και οι αναφορές της Μέρκελ για το ενδεχόμενο επέκτασης του πολέμου και σε άλλες χώρες.
Ο φόβος πάντως είναι εμφανής, το ίδιο και η αμηχανία αντιμετώπισης, όπως προδίδουν οι υστερίες του επικεφαλής του ΝΑΤΟ κ. Ράσμουνσεν και τα σχέδια για τη συγκρότηση δύναμης ταχείας επέμβασης 4.000 ανδρών από τη συμμαχία.
Ο κόσμος έχει εισέλθει σε νέα φάση.
Νέες δυνάμεις αναδεικνύονται και χειραφετούνται από τους παλαιούς ηγέτες του κόσμου, οι οποίοι ζουν στις δικές τους αντιφάσεις.
Με τα μέτωπα της Μέσης Ανατολής και της Ρωσίας ανοιχτά και την Κίνα να διεκδικεί την οικονομική επικράτηση τίποτε δεν μοιάζει ίδιο στον πλανήτη Γη.
Και πλέον είναι πιθανό η Δύση να χάσει κάποια στιγμή τον έλεγχο του κόσμου.
Χωρίς αυτό βεβαίως να σημαίνει ότι ο κόσμος θα γίνει καλύτερος…