Τι λένε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Από το επιτελείο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεσήμαιναν μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ότι ο πυρήνας του νόμου για την αξιολόγηση δεν αλλάζει. Θα υπάρξουν βελτιώσεις με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας – Δευτέρα ή Τρίτη, ως τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο.
Με αυτές τις ρυθμίσεις, όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου, θα ξεκαθαρίζεται πλήρως ότι η χαμηλή επίδοση των υπαλλήλων δεν θα συνδέεται με απολύσεις, μισθολογικές κυρώσεις ή οποιαδήποτε άλλη αρνητική υπηρεσιακή μεταβολή.
Επίσης, πηγές από το υπουργείο σημειώνουν ότι η συγκριτική αξιολόγηση είναι το απαραίτητο μεταβατικό στάδιο προς το μόνιμο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο θα είναι έτοιμο ως το φθινόπωρο και, ύστερα από δημόσια διαβούλευση, θα θεσπισθεί και θα τεθεί εν ισχύι.
Όσον αφορά τις απολύσεις, με βάση τις κυβερνητικές συμφωνίες με την τρόικα, από το επιτελείο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημειώνεται ότι στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ζητήθηκε να δοθεί περισσότερο έμφαση στις «δεξαμενές» για απομάκρυνση που συνδέονται με επίορκους, πειθαρχικά ελεγχόμενους, αλλά και παράνομα μονιμοποιηθέντες με μετατροπές συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
Επίσης, όπως σημειώνουν, εστιάζουν και στο να προσμετρηθούν στις απολύσεις οι συμβασιούχοι που εργάζονταν με προσωρινές διαταγές και απομακρύνθηκαν μετά τη λήξη των συμβάσεών τους. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει θέσει στην τρόικα, ήδη από τις προηγούμενες συναντήσεις, το ζήτημα της οριστικής απομάκρυνσης 1.800 συμβασιούχων που εργάζονταν στο Δημόσιο με προσωρινές διαταγές εντάσσοντάς τους στον αριθμό των απολύσεων.
Με δεδομένο ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν το απέρριψαν, εκτιμάται πως δεν θα υπάρχει πρόβλημα και θα προσμετρηθούν. Πάντως, από το υπουργείο τονίζουν ότι οι συνολικά 15.000 απολύσεις –απομένουν ως το τέλος του χρόνου 6.500– που αποτελεί δέσμευση της χώρας θα γίνουν.