Εκτός ορίων οδηγήθηκε για μια ακόμα φορά η συζήτηση στην Βουλή με αφορμή το νέο επεισόδιο στο «σήριαλ» των καβγάδων ανάμεσα στην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη, με την συμμετοχή και του έτερου βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Ευ. Διαμαντόπουλου.
Κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στον ποινικό και σωφρονιστικό κώδικα η κυρία Κωνσταντοπούλου έλαβε τον λόγο και όταν ο προεδρεύων της ζήτησε να συντομεύει, καθώς είχε υπερβεί τον χρόνο της, διαπληκτίστηκαν για πολλοστή φορά, με αποτέλεσμα η θορυβώδης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει «ανοιχτούς λογαριασμούς» με τον κ. Μαρκογιαννάκη από την εποχή της προανακριτικής επιτροπής για την λίστα Λαγκάρντ, να τον κατηγορήσει ότι διορίστηκε εισαγγελέας επί Χούντας!
Μάλιστα τον αποκάλεσε «έκπτωτο», προκαλώντας την οργή του κ. Μαρκογιαννάκη ο οποίος της είπε: «Δεν σας ενδιαφέρει το πότε διορίστηκα ως εισαγγελέας, πάντως εγώ ό,τι πέτυχα στην ζωή μου το πέτυχα μόνος μου και δεν είμαι ούτε υιός ούτε θυγατέρα κανενός».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έγινε έξαλλη από την μομφή και άρχιζε να διαμαρτύρεται ζητώντας τον λόγο επί προσωπικού, κάτι ωστόσο που αρνήθηκε να πράξει ο προεδρεύων λέγοντας ότι «δεν υπάρχει προσωπικό». Την ίδια στιγμή άνοιγε η πόρτα της αίθουσας της Ολομέλειας, που βρίσκεται πίσω από τα έδρανα των κρατικών αξιωματούχων, για να εισέλθει ο κ. Διαμαντόπουλος που απουσίαζε όταν αναγγέλθηκε το όνομά του για να μιλήσει, ζητώντας τον λόγο. Ο κ. Μαρκογιαννάκης δεν του τον έδωσε λέγοντας ότι «απουσιάζατε – τέλος», προκαλώντας την αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος διαμαρτυρόταν όρθιος.
Η ένταση κλιμακώθηκε περαιτέρω όταν ο προεδρεύων θεώρησε ότι είχε ολοκληρωθεί ο κύκλος των δευτερολογιών των εισηγητών των κομμάτων και έτσι δεν έδωσε τον λόγο στην κυρία Κωνσταντοπούλου η οποία ζητούσε επιμόνως -και μεγαλοφώνως- να μιλήσει κατακεραυνώνοντας την στάση του Προεδρείου.
Οι έντονες διαμαρτυρίες και φωνές από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονταν με τον κ. Διαμαντόπουλο όρθιο να αντιδρά και την κυρία Κωνσταντοπούλου να ζητεί επιμόνως τον λόγο επί προσωπικού, ενώ ο προεδρεύων επέμενε ότι δεν υπάρχει προσωπικό. «Είπα ότι θα δώσω ανοχή. Τα δικά σας θα κάνετε εδώ μέσα; Υπάρχει Κανονισμός», είπε ο κ. Μαρκογιαννάκης, ενώ εισήγαγε το Σώμα στην κατ’ άρθρον συζήτηση και έδωσε τον λόγο στον εισηγητή της ΝΔ κ. Β. Υψηλάντη, ο οποίος δεν μπορούσε να μιλήσει από τις φωνές και τις αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα απευθυνόμενος προς την κυρία Κωνσταντοπούλου της είπε ότι «αυτό είναι εκτροπή, είναι τρομοκρατία». «Συνεχίστε και όσο χρόνο σας διακόπτουν θα σας τον δώσω», τον προέτρεψε ο κ. Μαρκογιαννάκης, ενώ ο κ. Υψηλάντης συνέχισε να παραπονιέται: «Μα κύριε Πρόεδρε δεν με αφήνει να μιλήσω», είπε και ο κ. Μαρκογιαννάκης του απάντησε: «Δεν είναι μόνο δικό σας πρόβλημα, είναι το πρόβλημα όλων μας».
Όταν τελείωσε ο «γαλάζιος» εισηγητής, ο προεδρεύων κάλεσε την κυρία Κωνσταντοπούλου να λάβει τον λόγο επί των άρθρων, ενώ εκείνη συνέχισε να διαμαρτύρεται. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Δρίτσας κάλεσε τον κ. Μαρκογιαννάκη «να μην δυναμιτίζει την διαδικασία». «Έχετε τον λόγο. Αν δεν τον πάρετε θα τον δώσω στον εισηγητή του ΠαΣοΚ τον κ. Κ. Τριαντάφυλλο», δήλωσε ο προεδρεύων.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ φώναζε από κάτω «δώστε μου τον λόγο, ανοίξτε μου το μικρόφωνο» και τελικά ανέβηκε στο βήμα και δήλωσε: «Ανέβηκα εδώ για να πω ότι ζήτησα το λόγο όσο προεδρεύετε να μην αναπτύξω τις θέσεις μου» και τον εγκάλεσε για την στάση του, κάτι που έχει τεθεί εκ μέρους της και στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη. Μάλιστα είπε ότι θα δεχθεί να λάβει τον λόγο όταν αντικατασταθεί ο κ. Μαρκογιαννάκης, στον οποίο είπε πριν κατέλθει: «Τις χουντικές μεθόδους φίμωσης των αντιπάλων δεν θα τις εφαρμόσετε στην αξιωματική αντιπολίτευση».
Οι καβγάδες συνεχίστηκαν και με τον εισηγητή του ΠαΣοΚ κ. Τριαντάφυλλο ο οποίος κατηγόρησε την κυρία Κωνσταντοπούλου που συνέχιζε να αντιδρά ότι «είναι τρόπος ζωής το να διακόπτει». «Την αφήνουμε στην γραφικότητα της δικής της περίπτωση», είπε προκαλώντας νέο πανδαιμόνιο διαμαρτυριών και φωνών από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που συντήρησε η παρέμβαση του κ. Μαρκογιαννάκη ο οποίος ακούστηκε να λέει: «Τι να πεις, είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά».
Ενώ απευθυνόμενος προς την βουλευτή της είπε: «Σας ανέχομαι αλλά υπάρχει και ο Κανονισμός της Βουλής. Την ιδιαιτερότητά σας την καταλαβαίνω και για αυτό σας ανέχομαι». Ενώ λάδι στην φωτιά έριξε και η φράση του κ. Τριαντάφυλλου που της είπε: «Προσωποποιείτε τα περί καθεστώτος διότι το καθεστώς το εκπροσωπείτε εσείς. Κάποιοι από εμάς δεν μεγάλωσαν στα σαλόνια όπως εσείς».
Το ηλεκτρισμένο κλίμα όξυνε περαιτέρω η παρέμβαση του υπουργού Παιδείας κ. Αν. Λοβέρδου ο οποίος προανήγγειλε αλλαγές στην εκπρόθεσμη τροπολογία για τις μεταγραφές φοιτητών, κάτι που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του κ. Δρίτσα ο οποίος αποκάλεσε τους παριστάμενους βουλευτές της ΝΔ «κοράκια που ήλθαν να ψηφοθηρίσουν με τις ανάγκες των οικογενειών».
Και ζήτησε από τον κ. Μαρκογιαννάκη «να επανορθώσει το τεράστιο λάθος του, που όπως φαίνεται είχε σκοπιμότητα και να συζητήσουμε την διαδικασία κανονικά και να τοποθετηθεί το Σώμα», όπως είπε. Ο προεδρεύων αντέδρασε έντονα ζητώντας να διαγραφεί από τα πρακτικά η λέξη «κοράκια» ενώ ο κ. Δρίτσας ζήτησε «να μην διαγραφεί τίποτα».