Φουντώνει το κοινοβουλευτικό ενδιαφέρον και οι συζητήσεις με αφορμή τις ξεχωριστές προτάσεις των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ». Μετά και την τροπή που παίρνει το θέμα -με το ΚΚΕ να διατυπώνει δικό του πλαίσιο πρότασης και με την ΔΗΜΑΡ να προκρίνει την κατάθεση ξεχωριστής πρότασης, όπως και η Χρυσή Αυγή- αρμόδιος κοινοβουλευτικός παράγοντας σχολίαζε σε ανεπίσημη συζήτηση με δημοσιογράφους ότι εφ’ όσον συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός των 120 υπογραφών, τότε οι προτάσεις αυτές, εφ’ όσον κριθούν ομοειδείς, μπορούν να αθροιστούν.
Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με την ίδια κοινοβουλευτική πηγή, μπορεί να συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής και να συζητήσει σε ειδική ημερήσια διάταξη το θέμα της πρότασης για διενέργεια δημοψηφίσματος, η οποία, πάντως, για να εγκριθεί απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, πράγμα που στην κυβέρνηση θεωρούν αδύνατον να υπάρξει. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά, «η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να φοβηθεί».
Κατά τα λοιπά, πάντως, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης δηλώνει ότι θα κινηθεί απολύτως θεσμικά και όπως ορίζει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής και μόλις κατατεθούν οι σχετικές προτάσεις των κομμάτων, θα ζητήσει την γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, ώστε να διαπιστωθεί εάν το περιεχόμενό τους είναι ομοειδές και αν μπορούν να προσμετρηθούν οι υπογραφές που συγκεντρώνονται κάτω από αυτές ώστε να πάρουν τον δρόμο της συζήτησης και έγκρισης στην Ολομέλεια του Σώματος.
Αισιοδοξία στον ΣΥΡΙΖΑ
Την ίδια ώρα, αισιοδοξία επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πρωτοβουλία του, έπειτα από γύρο επαφών που έχουν τις τελευταίες ώρες στελέχη του με ανεξάρτητους βουλευτές και τους ΑΝΕΛ.
Επίσης, θεωρούν θετική τη στάση της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ, παρά τις διαφορετικές θέσεις του Περισσού.
Κομματικές πηγές σημειώνουν ότι, σε μεγάλο βαθμό, οι ανεξάρτητοι βουλευτές θα στηρίξουν το αίτημα για δημοψήφισμα, ενώ αναμένεται η συνολική τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη το απόγευμα.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στις επαφές με τα άλλα κόμματα και τους ανεξάρτητους βουλευτές διαδραματίζουν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Νίκος Βούτσης.
Ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο θέμα της «μικρής ΔΕΗ» στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί ικανοποίηση, καθώς έχει καταφέρει να κινητοποιήσει ευρύτερες δυνάμεις, και -όπως αναφέρουν στελέχη του- «να πάρει και την κοινωνία με το μέρος του», κάτι που θεωρείται επένδυση για τις επόμενες κινήσεις.
Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι η κυβέρνηση «αιφνιδιάστηκε πλήρως και από την επιτυχία του πολιτικού σχεδιασμού και από την ανταπόκριση που είχε η πρωτοβουλία του κόμματος στην κοινωνία» και επιμένουν ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα βρεθούν σε οριακή πολιτική κατάσταση το επόμενο διάστημα, καθώς «χάνουν και τα τελευταία ερείσματά τους στην κοινωνία», ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή.
Στο ίδιο πνεύμα ανάλυσης, κομματικά στελέχη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πολιτικές εξελίξεις να σημειωθούν και πριν την έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αυτό, σε γενικές γραμμές, θα είναι και το πλαίσιο της τοποθέτησης που αναμένεται να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας παρεμβαίνοντας στην Βουλή την Τετάρτη κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ».