Συνθήκες μείζονος κρίσης επικρατούν στη ΔΗΜΑΡ έπειτα από τα γεγονότα στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος. Ο Φ. Κουβέλης αρχικά είχε εισηγηθεί να συνυπογράψει η ΔΗΜΑΡ την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμα, λέγοντας ότι δεν πιστεύει ότι ψάχνει για συμμάχους προκειμένου να μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά ότι πράγματι αντιτίθεται στο νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ.

Έπειτα όμως από την σφοδρή αντίδραση τεσσάρων βουλευτών συν του Γρ.Ψαριανού που δεν συμμετείχε στην διαδικασία και βρίσκεται ουσιαστικά εκτός κόμματος, αναγκάστηκε να αλλάξει την απόφαση του και εισηγήθηκε να καταθέσει η ΔΗΜΑΡ δική της πρόταση για δημοψήφισμα κατά του επίμαχου νομοσχεδίου όπου όμως θα τονίζεται ότι το κόμμα συμφωνεί με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Το απόγευμα ο κ. Κουβέλης έδωσε συνέντευξη Τύπου και όταν ρωτήθηκε αν υπό το βάρος των αντιδράσεων αναθεώρησε την αρχική του άποψη τόνισε ότι οι σχετικές αναφορές «αν δεν είναι λάθος είναι ηθελημένη διαστρέβλωση», προκαλώντας την οργή των πέντε βουλευτών που παρατηρούσαν με νόημα ότι «υπάρχουν και τα πρακτικά της συνεδρίασης!».

Το κλίμα στην συνεδρίαση είχε πάρει φωτιά από την πρώτη στιγμή. Ο Σπ. Λυκούδης, επισήμανε ότι «αν μέσα στην απελπισία μας ακολουθήσουμε μια τακτική που θα μας κάνει συμπληρωματικό στοιχείο του ΣΥΡΙΖΑ τότε έχουμε υπογράψει τον πολιτικό μας θάνατο». Η Νίκη Φούντα έστειλε επιστολή για να δηλώσει ότι δεν συμφωνεί με την πρόταση να συνυπογράψει η ΔΗΜΑΡ το δημοψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια άποψη εξέφρασαν η Κατερίνα Μάρκου και ο Θ. Ψύρρας, παρατηρώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει συμμάχους για να μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και να προκαλέσει εκλογές και δεν ενδιαφέρεται για τη «μικρή» ΔΕΗ. Άλλα στελέχη έλεγαν ότι δεν επικροτούν τη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν θέλουν να συναθροιστούν και με τη ΝΔ.

Ακόμα και όσοι υποστήριξαν την αρχική εισήγηση του κ. Κουβέλη εξέφραζαν επιφυλάξεις για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ με πιο χαρακτηριστική την τοποθέτηση της Μαρίας Ρεπούση η οποία από τη μια δεν απέρριψε την πρόταση Κουβέλη από την άλλη ανέλυσε με πολιτικά επιχειρήματα τις πιθανές συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης. Μπροστά στο αδιέξοδο ο Ν. Τσούκαλης πρότεινε τη συμβιβαστική πρόταση που έγινε αποδεκτή, να καταθέσει δηλαδή η ΔΗΜΑΡ δική της πρόταση για δημοψήφισμα.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια οδυνηρή εσωκομματική ήττα του κ. Κουβέλη, για ένα σχίσμα με τη μειοψηφία του κόμματος, και μάλιστα λίγες ημέρες αφότου είχε συμφωνήσει στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλ. Τσίπρα να συσταθεί κοινή επιτροπή από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να επεξεργαστούν την πρόταση για το δημοψήφισμα. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε για τους διαφωνούντες βουλευτές ότι «καθένας κρίνεται από την κοινωνία. Προσωπικά έχω σεβασμό για τη διαφορετική άποψη, αλλά εξίσου μεγάλο σεβασμό έχω και για την προάσπιση της συλλογικότητα του κόμματος».

Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, παρουσία του Γραμματέα του κόμματος Θ. Θεοχαρόπουλου και του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δ. Αναγνωστάκη, ο κ. Κουβέλης επισήμανε ότι η ΔΗΜΑΡ είχε ταχτεί έγκαιρα κατά του τεμαχισμού καιτης πώλησης της «μικρήςΔΕΗ»καθώς εκποιείται φιλέτο της εταιρείας. «Πωλούνται», είπε «υποδομές προσωπικό και – κατά παγκόσμια πρωτοτυπία –πελατολόγια».

Αιτιολόγησε την απόφαση να καταθέτει η ΔΗΜΑΡ δική της πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, σημείωσε ότι «η Δημοκρατική Αριστερά είναι υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, αλλά άλλο αυτό κι άλλο η διάλυση των υποδομών της ΔΕΗ και η εκποίησή τους, που επιχειρείται με το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ.Η Δημοκρατική Αριστερά δεν είναι γενικά και αόριστα κατά των αποκρατικοποιήσεων. Είναι εναντίον αυτών των ιδιωτικοποιήσεων, που βγάζουν στο σφυρί κοινωνικά αγαθά, δεν εντάσσονται σε αναπτυξιακό σχέδιο και δεν διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον. Και τέτοια είναι η ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ».

Επίσης, τάχθηκε υπέρ της άποψης που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι «παρά τις διαφορετικές προτάσεις νομολογιακά είναι δυνατό να αθροιστεί ο αριθμός των βουλευτών, ώστε να προκληθεί συζήτηση στην Ολομέλεια για το δημοψήφισμα» αλλά τόνισε ότι δεν συμπεριλαμβάνει σε αυτό το άθροισμα σε καμία περίπτωση την κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής.

Ο κ. Κουβέλης ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία διαλόγου για την Κεντροαριστερά και ότι μέχρι την Τρίτη το μεσημέρι θα έχει αποστείλει επιστολές προς τους προέδρους του ΠαΣοΚ, του Ποταμιού, των Οικολόγων και τουΣΥΡΙΖΑ,καθώς, και προς ανεξάρτητους βουλευτές που ενδιαφέρονται για το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει να σταματήσει τις πολιτικές που ακολουθεί και να συμβάλλει στη συγκρότηση κοινού μετώπου της Κεντροαριστεράς με την Αριστερά και στους υπόλοιπους θα προτείνει να συμβάλλουν σε ένα προοδευτικό μπλοκ εξουσίας με την Αριστερά.

Η ανακοίνωση της Αγ. Κωνσταντίνου έπειτα από τη συνεδρίαση της ΚΟ και της Εκτελεστικής Επιτροπής έχει ως εξής:

«Να υποστηρίξουν με τη διακριτή οπτική και τις θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς το αίτημα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ» αποφάσισαν κατά πλειοψηφία στη σημερινή τους συνεδρίαση, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, η Δημοκρατική Αριστερά θα καταθέσει χωριστή πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, συνοδευόμενη από ειδική αναλυτική εισήγηση και τις υπογραφές των βουλευτών του κόμματος.

Η Εκτελεστική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική ομάδα τηςΔΗΜΑΡαποφάσισαν επίσης κατά πλειοψηφία την ανάληψη πρωτοβουλίας για το διάλογο τηςΚεντροαριστεράςκαι τη διαμόρφωση μίας εναλλακτικής πρότασης προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας. Για το σκοπό αυτό ο πρόεδρος του κόμματος αναμένεται να απευθύνει επιστολές προς το ΠΑΣΟΚ, τοΠΟΤΑΜΙ, τους Οικολόγους και τονΣΥΡΙΖΑεντός των επομένων ημερών».