Το εγκώμιο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, χαρακτηρίζοντάς την ως «νέο success story», έπλεξε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης κυρία Βίβιαν Ρέντιγκ κατά τη σημερινή (Δευτέρα) αποτίμηση του εξαμήνου που εκπνέει, από κοινού με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπο Αθανασίου.
Αμφότεροι αναφέρθηκαν στα δυο βασικά νομοθετήματα που προώθησε η ελληνική προεδρία, ως προς την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και τη δημιουργία ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής, η κυρία Ρέντιγκ ωστόσο επέμεινε στο γεγονός ότι η Ελλάδα σε αυτή της την προσπάθεια ξεπέρασε τον εαυτό της.
«Πολλοί μου είπαν στην αρχή, θα έχεις πρόβλημα με την ελληνική προεδρία, η Ελλάδα έχει τόσα προβλήματα να διαχειριστεί στο εσωτερικό της, που δεν θα καταφέρει να κάνει πολλά. Τους είπα ότι έκαναν λάθος, το ήξερα από την εμπειρία μου, δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που συναντούσα κατά τη θητεία μου, ελληνική προεδρία: κατά τα διαστήματα αυτά, η Ευρώπη πάντα προχωρά. Και έγινε ακριβώς, αυτό που προέβλεψα: μία νέα ιστορία επιτυχίας», τόνισε η κυρία Ρέντιγκ, εξαίροντας τη συμβολή του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Δικαιοσύνης (σσ: τον οποίο αποκαλούσε διαρκώς με το μικρό του όνομα).
Ένα βήμα πριν από την παράδοση της σκυτάλης στην ιταλική προεδρία (ήταν η 5η φορά που η Ελλάδα υπηρέτησε την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 1981), η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε ότι η Ελλάδα κατάφερε στο εξάμηνο αυτό να «ξεκλειδώσει» τον φάκελο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αναφερόμενη εκτενώς και στις τριετείς προσωπικές της διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, προκειμένου να μπορούν οι ευρωπαίοι πολίτες –σε τυχόν παραβίαση δεδομένων –να προσφεύγουν στα αμερικανικά δικαστήρια (ρύθμιση που είναι στα σπάργανα).
Η κυρία Ρέντιγκ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία «ακουμπά» πλέον τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανεξαρτήτως του πού βρίσκεται η έδρα τους, αλλά και στην τροποποίηση του κανονισμού για θέματα αφερεγγυότητας η οποία και μετατοπίζει το κέντρο βάρους από μία εν δυνάμει εκκαθάριση στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων, διασώζοντας θέσεις εργασίας.
«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χρεοκοπούν περίπου 60 επιχειρήσεις την ημέρα, ενώ κάθε χρόνο χάνονται 1,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας», επεσήμανε η ίδια. «Είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσουν μία δεύτερη ευκαιρία επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κίνδυνο».
Ο ευρωπαίος Εισαγγελέας και οι θορυβοποιοί
Τόσο ο υπουργός, όσο και η κυρία Ρέντιγκ στάθηκαν στο εγχείρημα της ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής, που προβλέπεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας, τονίζοντας ότι αυτή δεν έχει στόχο να περιστείλει τις αρμοδιότητες των εκάστοτε εθνικών εισαγγελικών αρχών στα κράτη – μέλη, αλλά να συντονίσει τη δράσή τους και να επέμβει δραστικά για την πάταξη του εγκλήματος κατά των ευρωπαίων φορολογουμένων.
Σε ερώτηση που δέχθηκε πάντως για το φαινόμενο του ευρωσκεπτικισμού και την εν γένει αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, η κυρία Ρέντιγκ που δραστηριοποιείται εκ νέου από αύριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόνισε ότι θα παλέψει στο πλευρό του 75% των εκλεγόντων ευρωβουλευτών για τη συνέχιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Χαρακτήρισε, δε, το υπόλοιπο 25% ως κράμα «πολύ παράξενων ομάδων». «Κάποιοι αντιπαλεύουν το ευρώ, κάποιοι την Ευρώπη, άλλοι μισούν όσους δεν ανήκουν στη δική τους εθνικότητα. Δεν θα μ΄ επηρεάσει το 25% των θυρυβοποιών», δήλωσε.