Ογδόντα έξι θα είναι τελικά τα μέλη της Πανελλήνιας Επιτροπής του Ποταμιού, τα οποία εξελέγησαν από τους 466 συνέδρους, που ψήφισαν συνολικά για την ανάδειξη του οργάνου. Ο αριθμός αυτός προκύπτει από την εξομάλυνση, που προβλέπεται στο καταστατικό του κινήματος προκειμένου να υπάρχει η ποσόστωση ανά φύλο (58 άνδρες και 28 γυναίκες) αλλά και για να εκπροσωπούνται και όλοι οι νομοί της χώρας, από τους οποίους προήρθαν υποψηφιότητες.
Η τροπολογία αυτή για την εκπροσώπηση όσο το δυνατόν περισσότερων νομών προστέθηκε στο καταστατικό κατόπιν πρότασης των συνέδρων. Στην Πανελλήνια Επιτροπή θα συμμετέχουν και οι δύο ευρωβουλευτές του Ποταμιού, όπως επίσης προβλέπει το καταστατικό.
Η Πανελλήνια Επιτροπή του Ποταμιού, αμέσως μετά την εκλογή της από το Συνέδριο πραγματοποίησε την πρώτη της συνάντηση, με στόχο να καθορίσει τις προτεραιότητες του κινήματος για το αμέσως επόμενο διάστημα.
Όπως είπε ο “Επικεφαλής των Εθελοντών” του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης “ο αγώνας είναι διπλός: μέσα στο καλοκαίρι πρέπει να φτιάξουμε ομάδες εθελοντών και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας και επίσης να συζητήσουμε τις προτάσεις μας για τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα της χώρας με όλη ει δυνατόν την κοινωνία.”
Η Πανελλήνια Επιτροπή εξέλεξε τηνΣυντονιστική Επιτροπή,η οποία αποτελείται από τους Νικόλα Γιατρομανωλάκη,Παύλο Ελευθεριάδη,Λεωνίδα Καστανά,Αννα Λυδάκη,Γιώργο Μαυρωτά,Θανάση Σκόκο,Χριστίνα Ταχιάου
Επίσης στη Συντονιστική Επιτροπή συμμετέχουν εκ μέρους των περιφερειών οι Κυριάκος Καραγιώργης (Κρήτη),
Σπύρος Καχριμάνης (Πελοπόννησος), Αναστασία Μήλιου (Βόρειο Αιγαίο) και Χρήστος Τριανταφυλλίδης (Κεντρική Μακεδονία)
ΣτηνΕπιτροπή Δεοντολογίαςεξελέγησαν οι Λευτέρης Αλωνιάτης,Μαρία Βιτωράκη,Δημήτρης Κοντοπίδης,Μάκης Παπούλιας,Δήμητρα Τριανταφύλλου
Ο Σταύρος Θεοδωράκης εξελέγη «επικεφαλής» του Ποταμιού
Δια ανατάσεως καρτών των συνέδρων, ο Στ. Θεοδωράκης αναδείχθηκε «επικεφαλής» του Ποταμιού. Η εκλογή συνοδεύτηκε από παρατεταμένο χειροκρότημα το οποίο ο κ. Θεοδωράκης αντάμειψε με τη φράση «τo χειροκρότημά σας είναι αφιερωμένο σε όλους τους συνέδρους, που ήρθαν από όλα τα μέρη της Ελλάδας και αποτελούν την καλύτερη απόδειξη, ότι αυτή η χώρα θα αλλάξει».
Νωρίτερα το σώμα του συνεδρίου είχε εγκρίνει το Κείμενο Θέσεων του Συνεδρίου, το Κείμενο Πολιτικών Συμπερασμάτων και το Καταστατικό του Κόμματος, στο οποίο πλέον τα μέλη αποκαλούνται «εθελοντές» και αντί για πρόεδρο προκρίνεται ο όρος “Επικεφαλής”. Από το συνέδριο θα προκύψει και η 70μελής Πανελλήνια Επιτροπή, στην οποία ο κ.Θεοδωράκης ζήτησε να εκλεγούν οι πιο καλοί και άξιοι – «το Ποτάμι δεν έχει λίστες αρεστών», προειδοποίησε τους συνέδρους.
«Η μεγάλη αλλαγή θα τους παρασύρει όλους» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο στο Λαύριο.Οεπικεφαλής του Ποταμιού έθεσε και το πλαίσιο δράσης του νεοσύστατου κόμματος. «Με ρώτησαν κάποιοι τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα; Αν θα πηγαίνουμε στις Περιφέρειες, να συναντάμε τα Επιμελητήρια, να συναντάμε τις Αρχές και γενικά να κάνουμε τα ευχολόγια ότι αυτός ο κόσμος θα γίνει καλύτερος αν ψηφίζετε το Ποτάμικαι οι άλλοι είναι κακοί. Λοιπόν, το σχέδιο είναι διαφορετικό. Γιατί όπως έχετε αντιληφθεί και το αντιλαμβάνονται σιγά – σιγά όλοι -εννοώ τα Media, τα κόμματα και τα λοιπά- εδώ υπάρχει ένα σχέδιο και το σχέδιο είναι το εξής και σας το λέω, γιατί πρέπει να συμβάλλετε πάρα πολύ σε αυτό το σχέδιο:
Εμείς δεν θα γίνουμε ένας περιοδεύων πολιτικός θίασος που θα πηγαίνουμε στην επαρχία και θα υποσχόμαστε τα πάντα. Δεν μας αρέσει αυτό. Ούτε να πηγαίνουμε απλώς για να δημιουργούμε μια ατμόσφαιρα εναντίον των άλλων.
Αυτό που θα κάνουμε και αυτό που θα κάνει η Πανελλήνια Επιτροπή, αυτό που θα κάνουν οι τοπικές ομάδες εθελοντών από εδώ και στο εξής, είναι: θα παρεμβαίνουμε σε συγκεκριμένα προβλήματα που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, υποδεικνύοντας συγκεκριμένες πρακτικές ρεαλιστικές, επαναστατικές λύσεις. Δηλαδή εγώ δεν θα πηγαίνω στα πανηγύρια, δεν θα πηγαίνω σε μνημόσυνα, γάμους, κηδείες όλα αυτά που κάνουν να δημιουργούν μια αίσθηση ότι το Ποτάμι είναι παντού και να βάζουμε και κάποιες ανακοινώσεις επί παντός επιστητού.
Τι θα γίνεται; Θα βρίσκουμε σε μια περιοχή είτε ένα πρόβλημα είτε ένα θετικό παράδειγμα, θα το εξειδικεύουμε θα το παρουσιάζουμε, θα τα ετοιμάζουμε όλα και θα πηγαίνουμε στα Γιάννενα, στη Θεσσαλονίκη, στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη, στην Κω, στη Λήμνο, στα νησιά, παντού και θα λέμε «γι’ αυτό το πρόβλημα εμείς έχουμε αυτή τη λύση, η οποία μπορεί να γίνει τώρα». Και αντιστοίχως θα προβάλλουμε και τις θετικές ενέργειες», είπε.
Το κόκκινο βιβλιαράκι
Τα κείμενα με τις θέσεις του Ποταμιού, όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεοδωράκης θα ενταχθούν σε «ένα κόκκινο μικρό βιβλιαράκι -έτσι το έχω φανταστεί- αν και δεν είμαι Μαοϊστής», σημείωσε. «Τα κείμενα τα οποία θα σας έρθουν τις επόμενες μέρες -για να είναι μια αφορμή όταν πηγαίνεις στην παραλία να πιάνεις κουβέντα με τη διπλανή καρέκλα!
Δεν είμαι Μαοϊστής αλλά επειδή πάντα είχα ένα μικρό κόκκινο βιβλιαράκι που με ρώταγαν όλοι «Τι είναι αυτό;», λέω να το μεταφέρω. Θα βγάλουμε λοιπόν ένα μικρό κόκκινο βιβλιαράκι που θα είναι το κόκκινο βιβλιαράκι του Ποταμιού. Θα βγει μέσα στο καλοκαίρι και θα έρθει σε εσάς, γιατί αυτό που προέχει είναι να πάμε στην κοινωνία, να τους πούμε αυτά που θέλουμε και είμαι σίγουρος ότι αν το πούμε, εάν το συζητήσουμε με τον κόσμο, θα καταλάβουν ότι εδώέχουνμια λύση για το αύριο των παιδιών τους και των αδελφών τους».
Η βεβαιότητα του κ. Θεοδωράκη ότι οι εκπρόσωποι του Ποταμιού θα ακουστούν από τη κοινωνία εδράζεται στην εκτίμηση του ότι «η δεξαμενή του Ποταμιού είναι τεράστια». Και αυτή εκτίμηση βασίζεται στα εξής στοιχεία: «Το ένα είναι ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ανεξαρτήτως από το τι ψήφισε στις ευρωεκλογές, θεωρεί θετικό το ότι υπάρχει το Ποτάμι στη χώρα. Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Θα το δείτε τις επόμενες μέρες δημοσιευμένο. Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία μας. Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι πολύ περισσότεροι από όσους μας ψήφισαν, πολύ περισσότεροι –και όταν λέω πολύ περισσότεροι εννοώ πολλές φορές περισσότεροι, ανάλογα με το τι διαβάζει ο καθένας από τέσσερις μέχρι έξι φορές περισσότεροι από αυτούς που ψήφισαν το Ποτάμι – λένε ότι το Ποτάμι είναι στη σκέψη τους για να το πιστέψουν και να το ψηφίσουν την επόμενη φορά, με βάση βέβαια τη συμπεριφορά του. Και το τρίτο είναι ότι ο λόγος μας όπως εκφράζεται από εμένα, αλλά στη συνέχεια θα εκφράζεται και από όλους σας, είναι αυτή τη στιγμή ο λόγος που έχει η μεγαλύτερη θετική ανταπόκριση στην κοινωνία, μέσα από αυτό που λένε δημοτικότητες των πολιτικών».
Ο κ. Θεοδωράκης ήταν αμήχανος κατά την έναρξη της τριήμερης διαδικασίας, κάτι που ήταν έκδηλο στην ομιλία της Παρασκευής που εγκατέλειψε το γνωστό στυλ της συνομιλίας με τοι κοινό και εκφώνησε μια παραδοσιακή γραπτή ομιλία. Την επόμενη ημέρα παραδέχτηκε ότι ένιωσε μια θετική αμηχανία για το εγχείρημα. «Η αμηχανία έγκειται στο ότι… δεν ξέρω, μερικές φορές δεν χρησιμοποιώ πάντα τις σωστές λέξεις, η αμηχανία είναι ότι νιώθεις ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη ευθύνη και θα θέλω αυτή την ευθύνη να σας πω ότι δεν μπορώ να νιώθω ότι την παίρνω μόνος μου. Αυτή την ευθύνη την παίρνουμε όλοι μαζί», είπε.
Το Σάββατο παρήλασαν από το βήμα του συνεδρίου, πολλά γνωστά πρόσωπα. Ο Ι. Μπουτάρης έστειλε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα «Νιώθω πολύ πιο σίγουρος για το μέλλον μας από τη στιγμή που υπάρχουν πρωτοβουλίες όπως το ‘Ποτάμι’. Διακρίνοντας ξεκάθαρα την ανάγκη αυτή για πολιτική ενότητα και διάλογο, το υπό διαμόρφωση ακόμη κόμμα σας θα δράσει εξισορροπητικά. Θα βοηθήσει στο να απομονωθούν ακραίες και επικίνδυνες απόψεις προερχόμενες από τα άκρα του πολιτικού φάσματος, οδηγώντας τη διακυβέρνηση της χώρας σε ασφαλή δρόμο»
Ο Γ. Καμίνης, όμως παρευρέθηκε στο Λαύριο. «Χαίρομαι πολύ που υπάρχετε», είπε. Και πρόσθεσε ότι υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που ποθεί και πασχίζει για ένα ποτάμι αλλαγών και ότι η χώρα χρειάζεται πολλά διαφορετικά ποτάμια που δεν θα χάνονται μοναχικά αλλά θα συναντιούνται για να ανακατέψουν τα νερά των ιδεών τους και να πολλαπλασιάσουν την ορμή τους.
Ο δήμαρχος Αθηναίων όμως δεν ήταν τόσο θερμός για τα παλαιότερακόμματα, τα οποία κατηγόρησε ότι συνεχίζουν να πορεύονται αυτιστικά και απρόσκοπτα στον δρόμο που χρεοκόπησε τη χώρα. «Όποιο χρώμα κι αν έχει το σημαιάκι που θα μας κουνήσουν, η Ελλάδα όχι μόνο δεν θα ξεκολλήσει από τα τέλμα που τη βύθισαν αλλά θα μπει σε νέες περιπέτειες».
«Η μεγαλύτερη ομολογία της χρεοκοπίας του πολιτικού συστήματος», υπογράμμισε ο κ. Καμίνης «,ήταν ηίδια η διαχείριση της οικονομικής χρεοκοπίας. Με τα οριζόντια μέτρα του Προκρούστη, με έναν απροκάλυπτα οπισθοδρομικό αυταρχισμό, με τα εύκολα κλισέ άλλων εποχών, αυτό που κατόρθωσαν τελικά να επιτύχουν, ήταν η απαξίωση κάθε έννοιας μεταρρύθμισης, η επιβεβαίωση της ακινησίας. Κυρίως όμως η πανηγυρική επιβράβευση της μεγάλης αδικίας που κυριάρχησε καθ’ όλη της διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Την αδικία που παρήγαγε ο κρατισμός και οι παρασιτικές συντεχνίες που ο ίδιος εξέθρεψε. Αυτές που με τη σειρά τους τον υπερασπίζονται πια λυσσαλέα. Όποιος σήμερα δεν ανήκει σε κάποια κρατικοδίαιτη συντεχνία, φαίνεται πως δεν έχει στον ήλιο μοίρα. Κατά τα λοιπά, ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Οι δικαστές φροντίζουν για τους μισθούς και τις συντάξεις τους, οι βουλευτές για τους λεγόμενους ένστολους που φέρνουν συντεταγμένα ψηφοφόρους, οι συνδικαλιστές για τα προνόμιά τους. Όποιος σε αυτή τη χώρα κατέχει μερίδιο δημόσιας εξουσίας, αντί να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, μεριμνά για το συνάφι του. Την ίδια στιγμή όμως ενάμιση εκατομμύριο άνεργοι του ιδιωτικού τομέα έχουν αφεθεί στην τύχη τους, έχουν αφεθεί στην τύχη τους, αφού βεβαίως οι συντεχνίες διαγούμισαν και ξεχαρβάλωσαν και το κράτος πρόνοιας που συντηρούσαν οι συνήθεις φορολογούμενοι μισθωτοί».
Στο βήμα του συνεδρίου ανέβηκαν περίπου 150 σύνεδροι, σε σύνολο περίπου650 ατόμων .Από την ομάδα διαλόγου μίλησαν οι Μελίτα Γκουρτσογιάννη, Αντώνης Καφετζόπουλος («Δεν είναι αριστερή πολιτική τα δανεικά και αγύριστα ούτε πατριωτισμός η επίκληση της Παναγιάς», σημείωσε επικρίνοντας ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ) , Θανάσης Αλεξανδρίδης, Πέτρος Τατσόπουλος («Το Ποτάμι στη Βουλή θα είναι για να εκφράσει τη μεγάλη συμμαχία και το 51% του ελληνικού λαού.Χαίρομαι που το Ποτάμι προσπαθεί να φέρει κοντά τους προοδευτικούς φιλελεύθερους με τους μεταρρυθμιστές Αριστερούς», είπε),Γιάννης Παπανικολάου, Σπύρος Δανέλλης («Το μόνο ελπιδοφόρο μήνυμα των ευρωεκλογλων είναι το Ποτάμι και το ποσοστό που συγκέντρωσε»), Αντύπας Καρίπογλου, Γρηγόρης Ψαριανός ( ο οποίος διαβεβαίωσε τους συνέδρους ότι «μαζί θα προχωρήσουμε»), Αντιγόνη Λυμπεράκη, Σεραφείμ Κοτρώτσος, Δημήτρης Μάρδας, Δημήτρης Κουμάνταρος, Ελένη Παρασκευοπούλου, Ανδρέας Κούτρας, Στρατής Μούγερ, Κωστής Μπιτζάνης, Αρίστος Δοξιάδης, Παναγιώτης Καρκατσούλης.
Τους συνέδρους και καλεσμένους χαιρέτισε και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, ο οποίος και μίλησε για τους συμβολισμούς, που κουβαλάει η ιστορική αλλά και βασανισμένη αυτή πόλη.
Το καταστατικό του Ποταμιού
Το Ποτάμι είναι ένα πολιτικόΚίνημα για τη Δικαιοσύνη, την Εργασία, την Παιδεία. Σκοπός του είναι να ενεργοποιήσει τους πολίτες ώστε να αναδειχθούν στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής. Για μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, παραγωγική και ευημερούσα, που να συμμετέχει ως αξιόπιστος και ισότιμος εταίρος στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής λειτουργίας και ολοκλήρωσης.
Θεμελιώδεις αρχές τουείναι η δημοκρατία, η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η ισονομία, η αξιοκρατία, η υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, η εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για όλους τους πολίτες, η αξιοπιστία του κράτους έναντι όλων, η αειφόρος ανάπτυξη, η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και o διαρκής ανοικτός διάλογος με την κοινωνία.
Το Ποτάμι δεν έχει πρόεδρο αλλά επικεφαλής με μάξιμουμ θητεία οκτώ ετών, δεν έχει μέλη αλλά εθελοντές, οι οποίοι συνδράμουν οικονομικά το Ποτάμι
Το Ποτάμι λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες και διαφάνεια,κατοχυρώνει την ελεύθερη έκφραση και ουσιαστική συμμετοχή των εθελοντών του, αξιοποιώντας μηχανισμούς άμεσης και έμμεσης δημοκρατίας και διαρκούς διαβούλευσης.
Η αρχή της πλειοψηφίας είναι δεσμευτική για τους εθελοντέςκάθε οργάνου. Τα δικαιώματα της μειοψηφίας είναι σεβαστά και κατοχυρωμένα.
Η λογοδοσία είναι βασική αρχή της λειτουργίας του Ποταμιού και συνιστά θεμελιώδη υποχρέωση όλων όσοι αναλαμβάνουν αρμοδιότητες είτε στο Κίνημα, είτε σε αντιπροσωπευτικά όργανα είτε στο Κράτος.
Εθελοντής στο Ποτάμι μπορεί να γίνει κάθε Έλληνας πολίτης, πολίτης χώρας – μέλους της ΕΕ ή άλλου κράτους που διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα, εφόσον είναι ηλικίας δεκαέξι (16) ετών και άνω, αποδέχεται τις αρχές του κόμματοςκαι δεν είναι μέλος άλλου ελληνικού κόμματος. Η εγγραφή του εθελοντή γίνεται μετά από ηλεκτρονική αίτηση στην ιστοσελίδα του Κινήματος ή γραπτή αίτηση στα γραφεία του Κινήματος.Διασφαλίζεται η εκπροσώπηση κάθε φύλου στα όργανα του Κινήματος τουλάχιστον σε ποσοστό 33% των εκλεγμένων μελών του εκάστοτε οργάνου. Εξασφαλίζεται ότι το 25% τουλάχιστον όσων κάθε φορά εκλέγονται στα συλλογικά όργανα, εκλέγονται στα όργανα αυτά για πρώτη φορά.
Δεν επιτρέπεται η παραμονή του ίδιου προσώπου στο ίδιο αξίωμα για περισσότερα από 8 έτη.
Οι εθελοντές του Κινήματος οργανώνονται σε Ομάδες με βάση τον τόπο κατοικίας και δραστηριοποίησής τους. Το Ποτάμι έχει δύο επίπεδα οργάνωσης: Το Περιφερειακό, που αντιστοιχεί στις 13 Περιφέρειες της χώρας και τους κατοίκους εξωτερικού και το Τοπικό, που αντιστοιχεί σε πόλεις, γειτονιές, χωριά και νησιά. Σε τοπικό επίπεδο μπορούν να λειτουργούν και θεματικές ή επαγγελματικές ομάδες εθελοντών μετά από έγκριση της κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής. Κάθε ομάδα εθελοντών εκπροσωπείται από έναν έως τρεις Συντονιστές, οι οποίοι εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία των εθελοντών του Ποταμιού της περιοχής.
Οι εθελοντές του Ποταμιού,μπορούν να συμμετέχουν και σε Ομάδες Πολιτικήςπου ασχολούνται με τη διαμόρφωση και αξιολόγηση πολιτικών θέσεων καθώς και με την παρακολούθηση των αντίστοιχων πολιτικών προτάσεων και τοποθετήσεων των κομμάτων, των κυβερνήσεων, καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Ομάδες Πολιτικής λειτουργούν κυρίως μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Ποταμιού.
Το Συνέδριο είναι το ανώτατο συλλογικό όργανο του Κινήματος και συγκαλείται με πρόσκληση του Επικεφαλής τακτικά ανά διετία και έκτακτα με απόφαση του Επικεφαλής ή με απόφαση αυξημένης πλειοψηφίας ¾ της Πανελλήνιας Επιτροπής ή μετά από αίτημα του 50% τουλάχιστον των εθελοντών του Κινήματος.
–Ο Επικεφαλήςεκλέγεται από το Συνέδριο με απόλυτη πλειοψηφία κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας. Ο Επικεφαλής ή η πλειοψηφία της Πανελλήνιας Επιτροπής μπορούν να εισηγηθούν διαφορετικό τρόπο εκλογής του Επικεφαλής. Προκειμένου ένας εθελοντής να υποβάλει υποψηφιότητα για Επικεφαλής θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει υπογραφές από το 10% των συνέδρων ή, στην περίπτωση της ανοιχτής διαδικασίας κάλπης, από το 10% των τοπικών ομάδων εθελοντών του Κινήματος. Η θητεία του Επικεφαλής διαρκεί μέχρι το επόμενο τακτικό Συνέδριο, ενώ δεν μπορεί κάποιος να διατελέσει Επικεφαλής για περισσότερα από 8 χρόνια.Ο Επικεφαλής είναι το ανώτατο εκτελεστικό όργανο του Κινήματος.Αν εκλείψει ή παραιτηθεί εκλέγεται προσωρινός Επικεφαλής από την Πανελλήνια Επιτροπή μέχρι τη διεξαγωγή εκτάκτου Συνεδρίου για την εκλογή νέου Επικεφαλής του Κινήματος.
–Η Πανελλήνια Επιτροπήείναι το ανώτατο συλλογικό όργανο του Κινήματος μεταξύ δύο Συνεδρίων και αποτελείται από 70 έως 85 μέλη (ανάλογα με τις ποσοστώσεις φύλου), που εκλέγονται από το Συνέδριο, βάσει δύο διαφορετικών διαδικασιών:
(α) 40 από τα μέλη της εκπροσωπούν τις 13 Περιφέρειες της χώρας καθώς και οι εθελοντές του Κινήματος στο εξωτερικό βάσει ποσόστωσης με πληθυσμιακά κριτήρια. (β) Τα υπόλοιπα 30 μέλη της Πανελλήνιας Επιτροπής εκλέγονται από το σύνολο των συνέδρων, ανεξαρτήτως γεωγραφικής προέλευσης. Οι αποφάσεις της Πανελλήνιας Επιτροπής λαμβάνονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαβούλευσης του Ποταμιού.
–Η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπήαποτελείται από 7 έως 11 μέλη. Τα 7 μέλη της εκλέγονται από την Πανελλήνια Επιτροπή με φανερή ψηφοφορία. Ο Επικεφαλής, μετά το πέρας του Συνεδρίου, οφείλει να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για τη συγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής από μέλη του Συνεδρίου και όχι υποχρεωτικά από μέλη της Πανελλήνιας Επιτροπής. Χωρίς δικαίωμα ψήφου μετέχουν στην Συντονιστική Επιτροπή μετά από ανάλογη πρόσκληση και μέλη της Επιτροπής Διαλόγου.
-Επιτροπή Διαλόγου:Με ευθύνη του Επικεφαλής συγκροτείται Επιτροπή Διαλόγου που αποτελείται από πρόσωπα εγνωσμένου κύρους. Σκοπός της είναι να συζητά απόψεις και προτάσεις των μελών της για τις θέσεις, την πολιτική και τη στρατηγική του Ποταμιού, αλλά και να υποδέχεται προτάσεις από φίλους του Ποταμιού, αποτελώντας έτσι έναν ακόμη δίαυλο επικοινωνίας και διαβούλευσης μεταξύ της κοινωνίας και του Ποταμιού. Με ευθύνη του Επικεφαλής συμβάλλει επίσης στον διάλογο και την συνεργασία με άλλα κόμματα, κινήματα και φορείς. Τα μέλη της Επιτροπής Διαλόγου δεν είναι απαραιτήτως εθελοντές του Κινήματος. Ο ρόλος της Επιτροπής Διαλόγου είναι συμβουλευτικός στον Επικεφαλής, την Πανελλήνια Επιτροπή, και την κεντρική Συντονιστική Επιτροπή. Για την διευκόλυνση της λειτουργίας της Επιτροπής Διαλόγου, μπορεί να συσταθεί μια Γραμματεία, μετά από απόφαση του Επικεφαλής.