Σε συναγερμό έθεσε ο κ. Ευ. Βενιζέλος τους υπουργούς και τους υφυπουργούς του ΠαΣοΚ αφενός για να μην κολλήσουν οι μεταρρυθμίσεις και αφετέρου γιατί θέλει να βρίσκεται το κόμμα σε ετοιμότητα στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλέσει εκλογές το φθινόπωρο.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠαΣοΚ ζήτησε να διασφαλιστεί το διακριτό στίγμα του ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση, στη σύσκεψη που συγκάλεσε το πρωί της Δευτέρας.
Επισήμανε μάλιστα στα κυβερνητικά στελέχη ότι είναι εκπρόσωποι της παράταξης στα υπουργεία που τους ανατέθηκαν και οφείλουν να λειτουργούν ως πολιτικά στελέχη και να έχουν συνεχώς την πλήρη εικόνα χωρίς να εγκλωβίζονται από τις τυπικές τους αρμοδιότητες.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επιμένει στην άποψη «είμαστε άλλο κόμμα από τη ΝΔ και πρέπει να δείχνουμε συνεχώς» χωρίς να δημιουργούνται προσκόμματα στο κυβερνητικό έργο. Επιθυμεί, δηλαδή, να είναι εμφανείς οι παρεμβάσεις του προοδευτικού πόλου εντός της κυβέρνησης και σε αυτό συμφωνούν όλα τα κυβερνητικά στελέχη του ΠαΣοΚ.

Με αφορμή το ζήτημα των διαθεσιμοτήτων στο δημόσιο, επισήμανε ότι ορισμένα προαπαιτούμενα θα πρέπει να συζητηθούν ξανά τόσο εντός της κυβέρνησης όσο και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Άλλωστε, σήμερα Δευτέρα ο Χρ. Πρωτόπαπας και ο Π. Ρήγας θα έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου την πρώτη τους συνάντηση με τον Δημ. Σταμάτη και τον Στ. Παπασταύρου για τα ζητήματα αυτά.

Παράλληλα, ζήτησε να υπάρχει συνεργασία με όλους τους παράγοντες εντός του κάθε υπουργείου αλλά και μεταξύ των υπουργείων ώστε να υπάρχει συντονισμός στο κυβερνητικό έργο. Τόνισε, όμως, ότι όπου αναφύονται γενικότερα ζητήματα να ενημερώνεται άμεσα ο ίδιος.
Ο κ. Βενιζέλος, έχοντας μιλήσει κατ΄ιδίαν με καθέναν από τους υπουργούς και τους υφυπουργούς για το ζήτημα των αρμοδιοτήτων, επισήμανε ότι αν υπάρξει παρέκκλιση από αυτά που συζητήθηκαν και μεταξύ τους και με τον Πρωθυπουργό να τον ενημερώσουν εγκαίρως. Τους διαβεβαίωσε μάλιστα ότι αν υπάρξει θέμα θα επιλυθεί από τον ίδιο και τον Αντ.Σαμαρά και ζήτησε να αποφευχθούν οι διαρροές και οι δημόσιοι καυγάδες.
Θεσμική λύση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Το ΠαΣοΚ, όπως σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, θα επιζητήσει ως κυβερνητικός εταίρος, να υπάρξει η πλειοψηφία στη Βουλή που θα επιτρέψει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με πολιτική συναίνεση, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή έξοδος της χώρας από την κρίση. «Θα πιέσουμε τα κόμματα για να δοθεί θεσμική λύση», είπε.

Θεωρεί θεσμική πρόσκληση την στάση του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος μιλά για Τσιριμώκους – μάλιστα θύμισε ότι ανάλογο προηγούμενο αμφισβήτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας συνέβη το 1985 όταν ο Κ. Μητσοτάκης αμφισβήτησε τον Χρ. Σατζετάκη – και δεν αποδέχεται την τοποθέτηση του Ι. Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η χώρα πρέπει να κάνει στροφή στην ανάπτυξη. «Πρέπει να τεθεί με καθαρούς όρους στους εταίρους μας το πλαίσιο στο οποίο βαδίζει η χώρα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα μηνύματα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», υπογράμμισε.
Πρόσθεσε όμως ότι όλα κινούνται σε μια λεπτή ισορροπία, χρειάζεται να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, να λειτουργήσει η πραγματική οικονομία, να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα, η απασχόληση, να αντιμετωπιστεί η ανεργία, ώστε οι δημοσιονομικές επιτυχίες να φτάσουν στην καθημερινότητα και στην τσέπη του κάθε πολίτη. Αν ανακοπεί αυτή η πορεία, και υπάρχουν άλλες εξελίξεις, τόνισε μπορεί αντί για την ανάπτυξη να έρθει η καταστροφή και αυτό μπορεί να συμβεί αν εμπεδωθεί πρόωρα ένα κλίμα ολοκλήρωσης της προσπάθειας και οικονομικής ασφάλειας. Πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί πλήρως η προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος της καταστροφής, πιστεύει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠαΣοΚ.
Σε αυτό το πλαίσιο θα κληθούν τα κόμματα να εκφράσουν καθαρά τη θέση τους και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα δεχθεί πίεση από την κυβέρνηση να συμμετάσχει στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης για το χρέος.

Ο κ. Βενιζέλος μάλιστα επανέφερε την πρόταση που είχε καταθέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για τα πέντε σημεία πάνω στα οποία θα μπορούσε να στηριχθεί η προσπάθεια για εθνική συναίνεση.

Τα προαπαιτούμενα

Στο θέμα των προαπαιτούμενων, ο κ. Βενιζέλος, επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ενιαία στρατηγική έναντι της τρόικας. Το ζήτημα αυτό είναι περίπλοκο και χρειάζεται προσεκτική προετοιμασία, γιατί η κυβέρνηση θέλει να δώσει ανάσες στην κοινωνία και στις επιχειρήσεις αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί να θέλει σε αμφιβολία τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Μια δύσκολη πρώτη συζήτηση έγινε για τις διαθεσιμότητες στο δημόσιο, έπειτα από τη λύση που έδωσαν για τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος στην έκτακτη συνάντηση που είχαν την Κυριακή.
Ο Μιχ. Χρυσοχοίδης, λαμβάνοντας τον λόγο ξεκαθάρισε ότι στον χώρο των Μεταφορών έχουν γίνει ήδη περίπου 200 απολύσεις και ότι είναι πολύ δύσκολο να κάνει και άλλες.
Σε ερώτηση για τη διαθεσιμότητα στο δημόσιο ο κ. Χρυσοχοίδης απάντησε ότι «όλη αυτή η άχαρη και κατά τη γνώμη μου εντελώς άκαρπη συζήτηση που υπάρχει αυτές τις μέρες, είναι μια συζήτηση που δεν οδηγεί πουθενά, είναι μία συζήτηση για το πόσους θα διώχνουμε κάθε τόσο, αλλά όχι πώς θα αλλάξουμε τη Διοίκηση για να γίνεται πιο επωφελής, πιο αποτελεσματική και πιο εξυπηρετική απέναντι στον πολίτη.
Συνεπώς η γνώμη μου είναι σαφής και καθαρή: Όπου υπάρχουν φορείς του δημοσίου οι οποίοι δεν χρειάζονται, είναι ζημιογόνοι, δημιουργούν ελλείμματα, πρέπει να κλείσουν και το προσωπικό πρέπει να μετακινηθεί μετά από εκπαίδευση σε διάφορους φορείς που έχουν ανάγκη. Αυτή τη στιγμή για παράδειγμα, στον ΟΑΣΑ χρειαζόμαστε τουλάχιστον 300 οδηγούς στην ΟΣΥ.
Άρα λοιπόν δεν είναι μονόδρομος κατά τη γνώμη μου η διαδικασία των απολύσεων και των διαθεσιμοτήτων, ένας είναι ο μονόδρομος αλλά χρειάζεται μια ισχυρή πολιτική απόφαση, οι αλλαγές στο δημόσιο. Πρέπει να γίνουμε μια χώρα, η οποία έχει υπηρεσίες που υπηρετούν το λαό, το δημόσιο συμφέρον και την εθνική οικονομία, αλλιώς δεν θα πετύχουμε τους στόχους και καθημερινά θα είμαστε σε μία διαδικασία πίεσης από την πλευρά των δανειστών μας, για να προβαίνουμε σε «ωμότητες» σε βάρος των εργαζομένων».
Ο Π. Κουκουλόπουλος έθεσε το θέμα της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας σε 3 – 4 κρίσιμα σημεία και ως παράδειγμα έφερε την ιδιωτικοποίηση του νερού και την μικρή ΔΕΗ, που όπως είπε, πρέπει να τα επανεξετάσουμε. Ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος, είπε ότι το ΠαΣοΚ θα πρέπει να αναδείξει τα θετικά που έχει πετύχει ως κυβερνητικό εταίρος και ανέφερε ως παράδειγμα ότι η δωρεάν υγιειονομική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους υιοθετήθηκε έπειτα από δικές τους πιέσεις.
Ο υπουργός Μεταφορών εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του για την τιμή του πετρελαίου λόγω της κατάστασης στο Ιράκ, αλλά και ο Ι. Μανιάτης έθεσε ενεργειακά ζητήματα και μάλιστα έμεινε στο τέλος για να συζητήσει κατ΄ ιδίαν με τον κ. Βενιζέλο.

Σήμερα άλλωστε βρίσκεται στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη ο Αζέρος Πρόεδρος Ιλχαμ Αλιέφ, και αναμένεται να συζητηθούν όλες οι πτυχές της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών.