«Ξεχάστε τις εκλογές» είναι το μήνυμα που στέλνει ο Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη του συνέντευξη αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Δηλώνει υπέρμαχος της εξάντλησης της τετραετίας, ενώ θεωρεί πιθανότατο να υπάρξει προεδρική πλειοψηφία ως τον Μάρτιο του 2015. Ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» προαναγγέλλει μέτρα ανακούφισης και όχι λιτότητας, και τονίζει ότι ως τα μέσα του φθινοπώρου θα υπάρχει πλήρες σχέδιο μείωσης όλων των φορολογικών βαρών. Εκτιμά ότι θα υπάρξει καλή έκβαση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα και υπογραμμίζει ότι είναι η ώρα να βάζει η ελληνική κυβέρνηση και όχι η τρόικα την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων.
Κύριε πρόεδρε, στην πρώτη σας συνέντευξη μετά τις εκλογές και τον ανασχηματισμό, τι μήνυμα στέλνει η νέα κυβέρνηση;
«Οτι βρισκόμαστε σε νέα ημέρα. Στην ίδια κατεύθυνση: να βγούμε από την κρίση και τα Μνημόνια, να φέρουμε πιο σύντομα την ανάπτυξη. Αλλά σε νέα φάση. Εχουμε ήδη βάλει την ατζέντα τού αύριο. Σας θυμίζω ότι πριν από δύο χρόνια –και πριν από έναν χρόνο ακόμα –δεν ήταν εύκολο να μιλήσουμε για το αύριο. Αγωνιζόμασταν να επιβιώσουμε στο σήμερα. Παλεύαμε ακόμα με τα προβλήματα που μας είχε κληροδοτήσει το χθες. Τώρα αυτά τα αφήνουμε πίσω και κοιτάμε το αύριο της ανάπτυξης. Η νέα κυβέρνηση, στηριγμένη σε όσα ήδη πετύχαμε, συμβολίζει αυτή τη νέα ημέρα».
Θα αλλάξει κάτι στην καθημερινότητα των πολιτών; Είδαμε πολλές αλλαγές προσώπων στην κυβέρνηση, να περιμένουμε και αλλαγή πολιτικής;
«Τα μεγάλα καράβια γυρίζουν σταδιακά. Και οι μεγάλες αλλαγές γίνονται βήμα-βήμα. Οχι απότομα. Σήμερα καλύπτουμε τις τρέχουσες ανάγκες μας –αυτό σημαίνει πρωτογενές πλεόνασμα –και προγραμματίζουμε ως το τέλος του προγράμματος, δηλαδή για ενάμιση χρόνο ακόμα, να υπερκαλύψουμε τους στόχους μας. Επομένως δύο πράγματα έχουν προτεραιότητα τώρα: να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ανταγωνιστικότητα και αναπτυξιακή δυναμική στην οικονομία, αλλά και να θεραπεύσουμε κάποιες αδικίες που έγιναν και που ως τώρα δεν μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε. Αυτό σηματοδοτεί αλλαγή αν θέλετε, αλλά όχι αλλαγή κατεύθυνσης. Διότι η κατεύθυνση παραμένει να βγούμε από την κρίση μιαν ώρα αρχύτερα. Να πιάσουμε τους στόχους μας, να τους ξεπεράσουμε κιόλας, ώστε να μην είμαστε πια εξαρτημένοι από τους δανειστές μας. Να γίνουμε δηλαδή όσο γίνεται πιο γρήγορα μια «φυσιολογική χώρα». Που ήδη γινόμαστε… Αλλά υπάρχει η αλλαγή στις προτεραιότητες και η αλλαγή στην έμφαση. Που τώρα δίνεται και στην αποκατάσταση των αδικιών που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Και κυρίως στην ανεργία. Που τώρα για πρώτη φορά σιγά-σιγά πέφτει. Και που πρέπει να επιταχύνουμε τη μείωσή της».
Τι απαντάτε σε όσους θέτουν ερωτήματα για την προσήλωση ορισμένων υπουργών στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ που φοβάται καθυστερήσεις λόγω πολιτικής κόπωσης;
«Οι μεταρρυθμίσεις και η επιτάχυνσή τους είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης συνολικά, όχι επί μέρους υπουργών. Μεταρρυθμίσεις που φέρνουν ανταγωνιστικότητα, επενδύσεις, θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και ευημερία. Μεταρρυθμίσεις που καταργούν προνόμια των λίγων και δημιουργούν ευκαιρίες για τους πολλούς. Μεταρρυθμίσεις που περιορίζουν τη γραφειοκρατία και δυναμώνουν τον παραγωγικό δυναμικό της χώρας. Μεταρρυθμίσεις που έγιναν παντού αλλού στον κόσμο και απέδωσαν. Μόνο εδώ μέναμε πίσω και χάναμε έδαφος συνεχώς. Αυτό το έδαφος καλύπτουμε τώρα, όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Κάποιες καθυστερήσεις υπήρξαν, όπως συμβαίνει παντού και πάντα. Αλλά όλοι παραδέχονται ότι στην Ελλάδα έγιναν οι περισσότερες, οι πιο σαρωτικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν ποτέ σε συνθήκες ειρήνης και σε καθεστώς δημοκρατίας. Οι καθυστερήσεις που υπήρξαν οφείλονται σε θεσμικά εμπόδια που ξεπερνιούνται σταδιακά. Αλλά πρέπει να ξεπεραστούν σωστά και με απόλυτη προσήλωση στον νόμο. Θέμα «μεταρρυθμιστικής κόπωσης» δεν υπήρξε. Εκείνο που υπήρξε είναι ότι κάποιες φορές οι μεταρρυθμίσεις παρουσιάστηκαν ως ένα «πικρό χάπι» και όχι ως μια λύτρωση για την κοινωνία. Από ‘δώ και μπρος η ωφέλεια για όλους από τις μεταρρυθμίσεις θα φαίνεται όλο και περισσότερο. Και στις μεταρρυθμίσεις που έρχονται είναι όλο και πιο προφανής η άμεση ωφέλειά τους για το σύνολο. Και έτσι τέτοιου είδους ερωτήματα θα μας απασχολούν όλο και λιγότερο».
Διακρίνω μια επιθετική ρητορική κυβερνητικών στελεχών κατά της τρόικας και του ΔΝΤ. Τίθεται θέμα παρουσίας της τρόικας στην Ελλάδα; Δυσκολεύει τις προσπάθειες της κυβέρνησης;
«Από την ώρα που αποδείξαμε ως χώρα ότι μπορούμε να φέρουμε σε πέρας και τους στόχους και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, όλες αυτές οι «τριβές» και θα μειωθούν και θα αντιμετωπίζονται ευκολότερα όταν προκύπτουν. Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα. Οσο εξαρτάται από δανειστές για να καλύπτει τις τρέχουσες ανάγκες της, χάνει «βαθμούς ελευθερίας». Οταν καταφέρνει να σταθεί στα πόδια της και να καλύπτει τις ανάγκες της και τις υποχρεώσεις της, κερδίζει «βαθμούς ελευθερίας». Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα γίνεται «φυσιολογική χώρα»: Αναπτύσσεται με ανταγωνιστικότητα, όχι με συνεχή δανεικά. Και όταν χρειάζεται, δανείζεται όπως όλοι οι άλλοι: από τις αγορές με λογικά επιτόκια. Οχι από τους εταίρους της με αυστηρούς όρους. Εμείς εκεί βρεθήκαμε και από εκεί βγαίνουμε. Με οδυνηρό τρόπο, αλλά πάντως βγαίνουμε! Και πολύ σύντομα θα έχουμε βγει οριστικά. Και ταυτόχρονα αποκαθιστούμε την οικονομία μας σε νέα υγιή βάση. Με ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια, που θα αποτελεί μόνιμο εφαλτήριο ανάπτυξης. Επέμενα γι’ αυτό. Και έδωσα άμεση προτεραιότητα σε αυτό. Γιατί παραλάβαμε την Ελλάδα σε πολύ άσχημη κατάσταση –σε πολύ μεγάλο κίνδυνο κατάρρευσης, ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας και αναγκαστικής εξόδου από το ευρώ! Και μέσα σε δύο χρόνια η Ελλάδα έχει αποδείξει την αξιοπιστία της, έχει κερδίσει πολλούς βαθμούς ελευθερίας, έχει βγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και έχει αρχίσει να γίνεται φυσιολογική χώρα. Οσο ολοκληρώνεται αυτό τόσο η λέξη «τρόικα» θα γίνεται ανάμνηση από το παρελθόν. Φτάνει βέβαια να μην αφήσουμε ποτέ ξανά την Ελλάδα να κυλήσει πίσω σε τέτοια εφιαλτική κρίση».
Ηρθε η ώρα να κάνουμε αυτό που θέλουμε και όχι αυτά που θέλει η τρόικα;
«Είναι η ώρα να βάζουμε κι εμείς την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων… Είναι μια σωστή επισήμανση του νέου υπουργού Οικονομικών, του Γκίκα Χαρδούβελη, την οποία είχαμε υιοθετήσει καιρό τώρα. Για παράδειγμα, ο συμψηφισμός οφειλών ΦΠΑ από και προς το Δημόσιο, αλλά και ανάμεσα σε ιδιώτες επιχειρηματίες, είναι μια μεταρρυθμιστική τομή που ήδη τη θεσπίσαμε, θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου και δεν μας την εισηγήθηκε η τρόικα! Ηταν δική μας ιδέα που την αποδέχθηκε με ανακούφιση η αγορά. Σαν κι αυτήν υπάρχουν και πολλές άλλες. Οσο πιάνουμε τους στόχους μας και στεκόμαστε στα πόδια μας τόσο θα μπορούμε να προωθούμε και την ατζέντα των δικών μας μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο ό,τι μας εισηγείται η τρόικα. Και έτσι η κοινωνία θα αποκτήσει μια πολύ καλύτερη εικόνα για τις μεταρρυθμίσεις συνολικά. Το γεγονός ότι ο κ. Χαρδούβελης το επισήμανε αυτό είναι μια ακόμα ένδειξη ότι περνάμε σε επόμενη ημέρα».
Πότε θα είστε έτοιμοι να εξαγγείλετε μείωση φόρων; Να περιμένουμε κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης ή του χαρατσιού στα ακίνητα;
«Για το πλήρες σχέδιο μείωσης όλων των φορολογικών βαρών θα είμαστε έτοιμοι το φθινόπωρο. Αλλά αυτό θα αφορά έναν χρονικό ορίζοντα κάποιων χρόνων. Ομως κάποιες από αυτές τις μειώσεις θα γίνουν πριν από άλλες και πολύ πιο σύντομα. Για το πότε και πόσο, για το πόσο σύντομα, θα είμαστε σε θέση να το κρίνουμε στα μέσα του φθινοπώρου. Οταν θα έχουμε πλήρη εικόνα για το πώς πάνε οι στόχοι των δημοσίων εσόδων, πώς πάνε τα πλεονάσματα, αν θα έχουμε υπέρβαση στόχου και φέτος, άρα αν θα μπορούμε να ελαφρύνουμε κάτι από την αμέσως επόμενη χρονιά. Σας θυμίζω ότι η έκθεση του ΔΝΤ μιλάει για «δημοσιονομικό κενό» –δηλαδή για μικρότερο πλεόνασμα –το 2015. Και πέρυσι έλεγαν τα ίδια για το 2013. Και στην αρχή της φετινής χρονιάς έλεγαν τα ίδια. Αποδείχθηκε ότι δεν είχαν δίκιο. Και ότι είχαμε δίκιο εμείς, που λέγαμε ότι δεν υπήρχε «κενό», που επιμέναμε ότι θα πάμε καλύτερα, όχι χειρότερα. Σημειώνω πάντως ότι ακόμα και υψηλόβαθμο στέλεχος της τρόικας παραδέχθηκε την ανάγκη μείωσης των φόρων. Αν και φέτος πάμε καλύτερα, θα έχουμε μεγαλύτερα περιθώρια να δώσουμε άμεση ανακούφιση».
Δεσμεύεστε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, απολύσεις από το Δημόσιο, και αλλαγές επί τα χείρω σε Ασφαλιστικό και εργασιακά;
«Το έχω πει τόσες φορές. Οσο πιάνουμε τους στόχους μας, δεν θα υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα λιτότητας, οποιασδήποτε μορφής! Αν μάλιστα ξεπερνάμε τους στόχους μας, τότε θα υπάρξουν και ελαφρύνεις. Αυτό έχει γίνει ήδη: μέσα στο 2013 είχαμε σημειώσει μικρή πρόοδο, και έτσι πετύχαμε μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση… Αλλωστε για ολόκληρο το 2013 πήγαμε καλύτερα, και πέρα από το «κοινωνικό μέρισμα» πετύχαμε μείωση ασφαλιστικών εισφορών που θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Ιουλίου. Αυτό σημαίνει και μικρή αύξηση αποδοχών των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα. Μικρή ασφαλώς, αλλά μιλάμε για την πρώτη αύξηση εδώ και πέντε χρόνια. Αυτή είναι η απάντησή μου: Οσο πιάνουμε τους στόχους μας, δεν έχει νέα μέτρα λιτότητας. Και όσο ξεπερνάμε τους στόχους μας, έχει μόνο μέτρα ανακούφισης».
Ποιες αδικίες έχετε στόχο να διορθώσετε άμεσα;
«Θα μου επιτρέψετε να μη σας απαντήσω συγκεκριμένα. Οχι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον. Γιατί δεν υπόσχομαι τίποτε που δεν είμαι 100% σίγουρος ότι μπορώ να το καλύψω. Αλλά και δεν παύω να αναζητώ τρόπους για να δώσω ανακούφιση εκεί που χρειάζεται. Οπως δεν ξεχνώ και τις δεσμεύσεις μου. Εστω κι αν χρειαστεί κάποιος χρόνος… Θα σας πω όμως δύο πράγματα: Εξετάζουμε μια σειρά παρεμβάσεις που όλες είναι απαραίτητες, ενώ οι περισσότερες θα δημιουργήσουν αίσθηση και θα φέρουν ανακούφιση. Πρέπει όμως να είναι ρεαλιστικές και να στηρίζονται στα αποτελέσματα του τρέχοντος προϋπολογισμού. Μέσα στους επόμενους έξι μήνες, δηλαδή ως το τέλος της χρονιάς, θα γίνουν κάποια απ’ αυτά. Και μεγάλη μερίδα του κόσμου θα νιώσει τη διαφορά».
Η επόμενη φάση των αποκρατικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών τι περιλαμβάνει; Εχουμε σημαντικές επισκέψεις τις επόμενες ημέρες…
«Είναι δύο «μέτωπα»: Από τη μια, οι αποκρατικοποιήσεις, για πολλές από τις οποίες ολοκληρώθηκε η φάση προετοιμασίας και τώρα επιταχύνονται. Και από την άλλη, νέες μεγάλες επενδύσεις, που αφορούν, μεταξύ άλλων, δίκτυα και υποδομές της χώρας, που θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη. Οχι μόνο γιατί θα έλθουν ξένα κεφάλαια. Οχι μόνο γιατί θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Αλλά και γιατί θα ξεμπλοκάρουν ευκαιρίες σε πολλούς άλλους κλάδους. Και γιατί όταν ξεκινούν σε μια χώρα μεγάλες επενδύσεις, ακολουθούν πολύ περισσότερες μικρότερες. Μέσα σε λίγες ημέρες έχουμε επισκέψεις από ηγέτες χωρών όπως το Αζερμπαϊτζάν και η Κίνα, ενώ προ ημερών είχαμε από το Κουβέιτ. Ακολουθούν και άλλοι. Ως πρόσφατα πηγαίναμε εμείς να τους συναντήσουμε. Τώρα έρχονται εκείνοι. Με συγκεκριμένα σχέδια. Τα περισσότερα από τα οποία παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρουν για τη χώρα μας. Και μερικά, όπως ο αγωγός TAP, έχουν ήδη εγκριθεί και ξεκινούν. Υπάρχουν σχέδια που αφορούν υποδομές, μεταφορές, ενεργειακά. Κάποια από αυτά αναδεικνύουν την Ελλάδα «διεθνή κόμβο» μεταφοράς και επεξεργασίας ενεργειακών προϊόντων. Αλλα αναδεικνύουν τη χώρα μας «εμπορική πύλη» της Ευρώπης. Ολα αυτά, μόλις πέρυσι τα λέγαμε κι ακούγονταν τότε ως «μεγάλες ιδέες». Σήμερα κάποιοι τα αναγνωρίζουν ως «μεγάλες ευκαιρίες». Και ήδη προωθούν μεγάλες επενδύσεις… Μέσα σε έναν μόλις χρόνο έγιναν τεράστια άλματα. Που σύντομα θα αρχίσουν να ακουμπάνε την τσέπη του πολίτη».
Τι προσδοκάτε από την τελευταία κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τη βιωσιμότητα του χρέους; Ποιες οι πιθανές λύσεις και σε τι θα ωφεληθούν η οικονομία και ο πολίτης;
«Καταλαβαίνετε πως ούτε κι εδώ μπορώ να σας πω λεπτομέρειες. Είναι όμως πραγματικά το «τρίτο βήμα» εξόδου από την κρίση. Το πρώτο ήταν όταν πιάσαμε πρωτογενή πλεονάσματα, και μάλιστα νωρίτερα απ’ ό,τι προέβλεπε το πρόγραμμα. Και μεγαλύτερα απ’ ό,τι προβλέπαμε κι εμείς. Το δεύτερο ήταν η έξοδος στις αγορές. Και μάλιστα νωρίτερα απ’ ό,τι περίμεναν όλοι και με καλύτερους όρους απ’ ό,τι περιμέναμε κι εμείς. Τώρα, δύο μήνες αργότερα, έχουν μειωθεί ακόμα περισσότερο τα επιτόκια δανεισμού της χώρας, σε όλους τους χρονικούς ορίζοντες: και βραχυχρόνια και μεσοπρόθεσμα και μακροχρόνια… Θυμάστε κάποιους που μας είπαν τότε πως βγήκαμε κατά τρόπο «στημένο» στις αγορές; Τώρα θα έπρεπε να ντρέπονται. Αν και δεν το νομίζω… Το τρίτο βήμα εξόδου είναι η βιωσιμότητα του χρέους. Οπου η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο. Και με την επιτυχία των διαπραγματεύσεων, το ελληνικό χρέος θα ανακηρυχθεί και επίσημα πια βιώσιμο! Κι αυτό θα αυξήσει κατακόρυφα τη σημασία της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, φέρνοντας κεφάλαια και θέσεις εργασίας. Και θα μειώσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού. Το τέταρτο και τελευταίο βήμα, ήδη γίνεται: η χώρα βγαίνει από την ύφεση, μπαίνει στην ανάκαμψη και ετοιμάζεται για μεγάλα αναπτυξιακά άλματα. Που όλοι πια τα προεξοφλούν από την επόμενη χρονιά, με ρυθμούς που θα βρίσκονται στην πρωτιά της Ευρώπης: 2,9% ανάπτυξη για το 2015 και 3,7% για το 2016! Από τους τέσσερις μεγάλους «σταθμούς εξόδου» από την κρίση, οι δύο πρώτοι (πλεονάσματα και έξοδος στις αγορές) έγιναν ήδη, ο τέταρτος (ανάκαμψη – ανάπτυξη) γίνεται τώρα και μένει μόνον ο τρίτος –η βιωσιμότητα του χρέους –να κλείσει μέσα στο επόμενο πεντάμηνο. Ολα μαζί όμως θα δώσουν τεράστια ώθηση στη χώρα. Ωθηση ανάπτυξης, ώθηση απασχόλησης, ώθηση ευημερίας! Αλλαγή ψυχολογίας για τον καθένα. Και αλλαγή προοπτικών ζωής για όλους. Προσέξτε: Δεν σας μιλώ για κάτι που θα κάνουμε. Σας μιλώ για κάτι που ήδη κάνουμε και βρισκόμαστε στον τελευταίο «σταθμό». Δεν σας μιλώ για κάτι που εγώ ελπίζω ή εύχομαι ότι θα συμβεί. Σας μιλώ για κάτι που όλοι προβλέπουν πια ότι θα γίνει! Ακόμα και εκείνοι που είχαν την Ελλάδα «τελειωμένη» ως πριν από έναν-ενάμιση χρόνο».
«Πιθανότατα να έχουμε και προεδρική πλειοψηφία ως τον Μάρτιο»
Πόσο εφικτό είναι να εξαντλήσετε την τετραετία, όπως λέτε; Το ρωτώ διότι υπάρχει και ο σκόπελος της προεδρικής εκλογής, ενώ πολλοί προβλέπουν ότι αν υπάρξει μια καλή λύση στο ζήτημα του χρέους θα προσφύγετε με αυτή ως όπλο στις κάλπες.
«Οπως όλα δείχνουν σήμερα, θα υπάρξει καλή έκβαση και για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Αλλά αυτό δεν είναι κίνητρο για μένα να κάνουμε πρόωρες εκλογές. Είναι κίνητρο για εκείνους που ήθελαν ενδεχομένως να προκαλέσουν πρόωρες εκλογές να το… ξεχάσουν! Εμείς ξέρουμε πως όσο περνάει ο καιρός, από εδώ και μπρος, θα υπάρχει «μόνο πάνω» για τη χώρα. Και ο κόσμος θα το νιώθει όλο και περισσότερο. Την εξάντληση της τετραετίας την πιστεύω έτσι κι αλλιώς, ανεξαρτήτως συγκυριών. Δίνει σταθερότητα διακυβέρνησης. Πρέπει να σταματήσει κάποτε αυτό το παιγνίδι, να εκλέγονται κυβερνήσεις με εντολή να κυβερνήσουν τέσσερα χρόνια και τελικά να μην ξεπερνούν τα δύο! Αυτό παντού γίνεται μόνο σε έκτακτες καταστάσεις. Εμάς εδώ κατάντησε ο κανόνας τα τελευταία χρόνια. Ενας πολύ θλιβερός κανόνας… Πέρα όμως από την εξάντληση της τετραετίας ως θέμα αρχής, στην περίπτωσή μας συμφέρει απολύτως και την κυβέρνηση: γιατί ο χρόνος είναι με το μέρος της, γιατί κάθε μήνας που περνάει, η αίσθηση βελτίωσης θα γίνεται αντιληπτή από όλο και περισσότερους. Και ήδη ως το τέλος του χρόνου θα είναι αισθητή από πολλούς. Και έτσι, όσοι ήλπιζαν σε πρόωρες εκλογές ούτε θα μπορούν να τις προκαλέσουν ούτε θα τους συμφέρει πλέον. Ηδη η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πιο άνετη σήμερα στη Βουλή από ό,τι ήταν πριν από μερικούς μήνες. Και αυτό σημαίνει ότι βελτιώσαμε και την πολιτική σταθερότητα, αντίθετα από ό,τι προσδοκούσαν κάποιοι. Με τη συνεχή βελτίωση της κατάστασης θεωρώ πιθανότατο να έχουμε και προεδρική πλειοψηφία ως τον Μάρτιο. Οπότε πάει και το τελευταίο εμπόδιο για την εξάντληση της τετραετίας…».
Θα αναλάβετε πρωτοβουλίες για να ανασυνθέσετε τον χώρο της Κεντροδεξιάς; Πολλοί λένε ότι η ΝΔ έπειτα από αυτές τις εκλογές και 40 χρόνια πορείας, έκλεισε τον κύκλο της.
«Η παράταξή μας, όπως είδατε, άντεξε. Σε πολύ δύσκολες εποχές και σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Και άντεξε γιατί τόλμησε, γιατί προχώρησε, γιατί μιλήσαμε πρώτοι για το «τέλος της Μεταπολίτευσης», γιατί θέσαμε τα θεμέλια της Νέας Ελλάδας, γιατί πήραμε τολμηρά μέτρα να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες από το παρελθόν και γιατί αλλάξαμε ήδη την ατζέντα: τώρα όλη η πολιτική συζήτηση δεν αφορά τη μιζέρια του χθες, αλλά πώς οραματιζόμαστε το αύριο. Ολη η χώρα έκλεισε ένα κύκλο: τον κύκλο της Μεταπολίτευσης. Αλλά η παράταξή μας άνοιξε τον νέο κύκλο: της σύγχρονης δημοκρατικής Ελλάδας, της πραγματικά ευρωπαϊκής Ελλάδας. Οπως πριν από 40 χρόνια βγάλαμε τη χώρα από τα δύσκολα και στεριώσαμε τη δημοκρατία. Ετσι και τώρα βγάλαμε τη χώρα από μια πολύ δύσκολη κρίση. Και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό! Ομως είμαστε υπερήφανοι και για κάτι ακόμη: όπως πριν από 40 χρόνια η παράταξή μας ακολούθησε μια ενωτική γραμμή που αγκάλιασε όλους τους Ελληνες. Ετσι και εμείς σήμερα, με ενωτικό τρόπο, αγκαλιάσαμε όλους εκείνους που ήθελαν να βγει η χώρα από την κρίση. Πέρα από τις διαφορές μας από το παρελθόν. Και αυτό μας κάνει διπλά υπερήφανους. Συσπειρώνουμε όλους αυτούς που θέλουν να προχωρήσει η συνταγματική μεταρρύθμιση. Που εμείς προωθούμε να ξεκινήσει από την τωρινή Βουλή, για να μη χάνουμε χρόνο. Και όλους αυτούς που θέλουν να υπάρξει, επιτέλους, μακροχρόνιο αναπτυξιακό σχέδιο για την Ελλάδα. Που εμείς καταθέσαμε και το προωθούμε, ανοίγοντας προοπτικές ανάπτυξης για όλες τις περιοχές της χώρας και για όλους τους δημιουργικούς Ελληνες. Αλλάξαμε την ατζέντα: από το μίζερο χθες στο ελπιδοφόρο αύριο. Και αυτό ενώνει τους Ελληνες. Και τα επιτύχαμε όλα αυτά γιατί και εμείς οι ίδιοι αλλάζουμε συνεχώς, ανασυνθέτουμε συνεχώς. Οχι τον χώρο μας μόνο. Αλλά τα προβλήματα, τις ανάγκες, τις φιλοδοξίες ολόκληρης της κοινωνίας… Ως παράταξη έχουμε αποδείξει ότι προχωρούμε και μόνοι μας αν χρειαστεί. Σας θυμίζω ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε τη χώρα στην Ευρώπη με ελάχιστους πολιτικούς συμμάχους τότε… Αλλά επιζητούμε τη συνεργασία με οποιονδήποτε θέλει να ενώσει τις προσπάθειές του μαζί μας στα εύκολα ή στα δύσκολα. Δεν κλείνουμε πόρτες, δεν κόβουμε γέφυρες, αλλά και δεν κοιτάμε πίσω. Μόνο μπροστά!».
Η «Νέα Ελλάδα» για την οποία μιλάτε έχει ως στρατηγικό σημείο την αμφίπλευρη διεύρυνση και τις συνθέσεις ή πρέπει να υπάρξει στροφή προς τα δεξιά; Είδαμε στη θέση του υπουργού Οικονομικών ένα πρόσωπο που δεν προέρχεται από την Κεντροδεξιά.
«Η «Νέα Ελλάδα» είναι αυτό που θέλουμε να φτιάξουμε για τη χώρα μας. Στη θέση εκείνου που χρεοκόπησε και μας οδήγησε στην κρίση… Δεν είναι όνομα κόμματος. Είναι όραμα ελπίδας! Χωράει όλους τους δημιουργικούς Ελληνες. Ο,τι κι αν πίστευαν κάποτε. Ο,τι κι αν ψήφισαν. Δεν κάνει στροφές προς τα δω ή προς τα κει. Συνθέτει για το μέλλον, αλλά ξεκολλάει από το παρελθόν. Δεν «μετράμε» τους ανθρώπους ανάλογα με το από πού προέρχεται ο καθένας. Μας ενδιαφέρει πού πάμε όλοι μαζί! Και ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών δεν προερχόταν από την Κεντροδεξιά. Και έκανε πολύ καλή δουλειά. Και πολλοί υπουργοί από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, όπως και άλλοι από την Κεντροαριστερά, επίσης έκαναν πολύ καλή δουλειά. Ανεξαρτήτως του χώρου από τον οποίο προέρχονταν. Εχουν αλλάξει τόσο πολλά μέσα σε τόσο λίγο χρόνο, που το τι ψήφιζε και τι πίστευε ο καθένας πριν από την κρίση δεν παίζει ρόλο. Ολοι πρέπει να αλλάξουμε. Ολοι πρέπει να αφήσουμε το «παλιό» πίσω μας. Ικανούς ανθρώπους θέλουμε. Ετοιμους να συνεισφέρουν σε μια μεγάλη συλλογική προσπάθεια. Που δεν αφορά την κυβέρνηση. Αφορά τη χώρα και το μέλλον της! Και πάντα στα στέρεα θεμέλια βασικών αρχών Πατρίδας και Δημοκρατίας! Και με όραμα μιαν αληθινά ευρωπαϊκή Ελλάδα: της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας και της ευημερίας. Αυτή είναι η «Νέα Ελλάδα». Τίποτε παραπάνω, τίποτε λιγότερο…».
Η αντιπολίτευση
Επιμένετε στην πρόβλεψή σας πως όταν φύγει η κρίση θα εξαφανιστεί και ο Αλέξης Τσίπρας; Θα καθήσετε να συζητήσετε μαζί του ή θεωρείτε ότι δεν έχει νόημα;
Ο κ. Τσίπρας δείχνει «δημοκρατική ανωριμότητα»
Επιμένετε στην πρόβλεψή σας πως όταν φύγει η κρίση θα εξαφανιστεί και ο Αλέξης Τσίπρας; Θα καθήσετε να συζητήσετε μαζί του ή θεωρείτε ότι δεν έχει νόημα;
«Εννοείτε τον κ. Τσίπρα που με καθύβρισε, για μιαν ακόμη φορά με τον χειρότερο τρόπο, μόλις προ δύο ημερών; Με αυτόν μού ζητάτε να καθήσουμε να συζητήσουμε; Αν ο κ. Τσίπρας θέλει να συζητάμε ομαλά, θα πρέπει να αλλάξει τροπάρι. Να σεβαστεί τους στοιχειώδεις κανόνες της δημοκρατίας. Να αντιληφθεί ότι μπορεί να έχει άδικο σε αυτά που λέει. Και μπορεί να έχει δίκιο ο αντίπαλός του. Δεν τα ξέρει όλα. Δεν τα καταλαβαίνει όλα. Και πολλές φορές, με τον τρόπο που εκφέρει τον λόγο του, κόβει ο ίδιος της γέφυρες επικοινωνίας. Νομίζει ότι ριζοσπαστικός λόγος είναι ο υβριστικός λόγος. Αυτό είναι σύμπτωμα πολιτικής υπανάπτυξης. Είναι σύμπτωμα δημοκρατικής ανωριμότητας. Είναι παιδαριώδες, για να το θέσω όσο πιο ήπια μπορώ. Κατανοητό ίσως για οργισμένους εφήβους. Οχι για πολιτική συμπεριφορά σε μια σύγχρονη δημοκρατία. Πολύ θα ήθελα να μη συνέβαινε αυτό, αλλά δυστυχώς συμβαίνει. Πολύ θα ήθελα να άλλαζε κάποτε αυτό. Οπως φαίνεται, όμως, μέχρι στιγμής δεν αλλάζει… Ναι, πράγματι το πιστεύω: όταν ξεπεραστεί η κρίση, θα ηττηθούν και ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός. Θα υποστούν στρατηγική ήττα! Πράγμα που είναι απαραίτητο και για την ανάπτυξη, και για την ευημερία, και για τη δημοκρατία. Αν ο κ. Τσίπρας το δει αυτό έγκαιρα και εγκαταλείψει τους αριστερίστικους θεατρινισμούς, τόσο το καλύτερο για τον ίδιο. Οταν ο ίδιος κραδαίνει σημαίες αριστερίστικου λαϊκισμού, στον σύγχρονο κόσμο μοιάζει με Δον Κιχώτη που πολεμάει ανεμόμυλους! Κι όσο πιο γρήγορα το αντιληφθεί, τόσο το καλύτερο για τον ίδιο. Αλλά ώσπου να το αντιληφθεί, όπως καταλαβαίνετε, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει χωρίς να χάνει τον καιρό της με ιδεολογικές μάχες από το πολύ βαθύ παρελθόν. Λυπάμαι που το λέω: είναι νέος άνθρωπος, αλλά μιλάει μια γλώσσα ξεπερασμένη εδώ και δεκαετίες. Επαναφέρει στερεότυπα και εμμονές που τα έχει «σκουπίσει» η Ιστορία. Και προσπαθεί να επιστρέψει η χώρα στην… εποχή των παγετώνων!».