Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ δεν ήταν ευχάριστη για τον Φ. Κουβέλη. Παρότι κανένας πλην της Μαρίας Γιαννακάκη δεν ζήτησε την παραίτηση του, υπέστη σκληρή κριτική τόσο ο ίδιος όσο και η ηγετική ομάδα του κόμματος.
Τρία μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, από την πλευρά της πλειοψηφίας, οι Σ. Παπαθανασίου (σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία, παρατήρησε ότι ενώ ο στόχος της διαμόρφωσης μιας τρίτης πρότασης με απαγκίστρωση από το μνημόνιο ήταν σωστός στη συνέχεια έγιναν πολλοί λάθος χειρισμοί),Χρ. Μαυροκεφαλίδης και Μιχ. Σαμπατακάκης υπέβαλαν την παραίτηση τους το Σάββατο, ενώ αναμένονταν με ενδιαφέρον την Κυριακή οι ομιλίες των Π. Παναγιώτου, Θ. Μαργαρίτη και Ι. Κακουλίδη.
Αν το θέμα της παραίτησης του κ. Κουβέλη δεν τεθεί σε ψηφοφορία όπως ζήτησαν στελέχη από όλες τις τάσεις, πιθανώς τα μέλη της ΚΕ να κληθούν να ψηφίσουν μόνο για το συνέδριο, αν θα είναι έκτακτο (ή ιδρυτικό) ή αν θα κηρυχθεί το προηγούμενο διαρκές. Επίσης θα αποφασιστεί και ο χρόνος διεξαγωγής του, καθώς μεγάλη ομάδα μελών της ΚΕ ζήτησε να γίνει άμεσα και όχι το φθινόπωρο όπως πρότεινε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
Στη συνεδρίαση τηςΚΕ διαμορφώθηκαν τρεις τάσεις. Ο κ. Κουβέλης και η πλειοψηφία που πρότειναν να ληφθούν πρωτοβουλίες διαλόγου με την Ελιά/ΠαΣοΚ και με το Ποτάμι, χωρίς προεξοφλήσεις, και μετεκλογικά να επιχειρηθεί η δημιουργία ενός νέου μπλοκ εξουσίας με όλες τις δυνάμεις από το ΠαΣοΚ μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η μειοψηφία, την οποία εκφράζει ο Σπ. Λυκούδης, επιθυμεί τον άμεσο διάλογο με την υπόλοιπη Κεντροαριστερά σε τροχιά σύγκλισης.
Το Αριστερό Δίκτυο, τάχθηκε υπέρ της οργανωτικής και πολιτικής αυτοτέλειας της ΔΗΜΑΡ και διαφώνησε έντονα με το ενδεχόμενο σύγκλισης με την Κεντροαριστερά.
Ο γρίφος που καλείται να λύσει ο κ. Κουβέλης είναι δύσκολος, γιατί ολόκληρη η πυραμίδα του κόμματος είναι φορτισμένη και οι ευθύνες για την εκλογική συντριβή αγγίζουν εκ των πραγμάτων και τον ίδιο. Επιπλέον, ανέκυψε και ένα θέμα που δεν υπήρχε ως τώρα με τέτοια ένταση στην κομματική ατζέντα και αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πολλά στελέχη της ΚΕ από διάφορες τάσεις κάλεσαν τον κ. Κουβέλη «να κλείσει το ζήτημα». Να δηλώσει δηλαδή ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να σώσει αυτή την κυβέρνηση και ότι είναι προτιμότερες οι εκλογές. Μάλιστα η βουλευτήςΑ’ Θεσσαλονίκης Ασημίνα Ξηροτύρη, δήλωσε στην τοποθέτηση της ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν διεξαχθούν εκλογές.
Η πλειοψηφία έχει διατυπώσει την άποψη ότι είναι πρόωρο να ανοίξει αυτό το θέμα, αλλά σε κάθε περίπτωση η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σαν ένα διαδικαστικό ζήτημα αλλά σε συνδυασμό με τις πολιτικές εξελίξεις. Πολλά μέλη της ΚΕ απέδωσαν ευθύνες στο γεγονός ότι «μαζέψαμε τα κουρέλια του ΠαΣοΚ», «είπαμε όχι στους 58 και ναι σε κάθε καρυδιάς καρύδι», «μας έκανε μεγάλο κακό η βιβλιοπαρουσίαση με τον Παπανδρέου και την Κοππά». Επίσης αρκετοί επισήμαναν ως λάθος τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στον κρατικό μηχανισμό.
Ο Σπ. Λυκούδης, επισήμανε ότι η ΔΗΜΑΡ πήγε να στήσει τον τρίτο πόλο γύρω από τον εαυτό της «με ότι είχε μείνει από το ΠαΣοΚ και δεν ήθελε τον Βενιζέλο». Επίσης άσκησε κριτική σε ζητήματα όπως ο τρόπος που αποχώρησε η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση και η αγνόηση του κλίματος το οποίο περιέβαλε την άρνηση του διαλόγου με τους 58.«Υπάρχουν υπεύθυνοι, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους όπως νομίζουν. Δεν πιστεύω στις ανθρωποθυσίες ούτε στους αλάθητους, αλλά την ανάληψη ευθύνης την απαιτώ», είπε. Ζήτησε να συμβάλλει η ΔΗΜΑΡ στη δημιουργία της μεγάλης σοασιαλιστικής παράταξης, της μεγάλης Κεντροαριστεράς. «Η Κεντροαριστερά που θέλουμε δεν είναι συμπλήρωμακανενός, δεν είναι ετεροπροσδιοριζόμενη. Η άποψη ότι φτιάχνουμε έναν φορέα λέγοντας ποιόν θα συμπληρώσουμε δεν είναι κακή πολιτική. Είναι αστεία πολιτική», υπογράμμισε και επανέλαβε την πρόταση του για μια τριμερή επιτροπή διαλόγου της Ελιάς, της ΔΗΜΑΡ και του Ποταμιού.
Ο κ. Κουβέλης, σε μια συνεδρίαση διάρκειας εννέα ωρών, με τα μέλη της ΚΕ να έχουν βγάλει τα μαχαίρια από τα θηκάρια, άκουγε τις τοποθετήσεις σχεδόν ακίνητος. Ο πάντοτε ευγενικός πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ακόμα και όταν έβγαινε για λίγο από την αίθουσα, απέφευγε να κοιτάζει και να χαιρετάει τους συντρόφους του,ίσως από αμηχανία ίσως επειδή είχε πολλά να διαχειριστεί ταυτόχρονα ίσως γιατί ακόμα και κάποιες ματιές από τα μετόπισθεν ήταν δολοφονικές. Πίσω του, είχε εκ δεξιώντη μειοψηφία εξ ευωνύμων το Αριστερό Δίκτυο και στη μέση τα μέλη της πλειοψηφίας.
Ο Βαγγ. Ζορκάδης, ηγετικό μέλος του Αριστερού Δικτύου, μίλησε για την αγωνία της ηγετικής ομάδας να μην ρηγματωθεί η κυβέρνηση, μια αντίληψη που ο λαός την τιμώρησε όπως είπε. Επισήμανε δυσλειτουργίες της Κοινοβουλευτική Ομάδα «που δεν σήκωσε τα μανίκια για να τραβήξει και το κόμμα μπροστά», αδιαφάνεια στο κόμμα -«για πολλά δεν ρωτήθηκα είπε», απέρριψε τον διάλογο με την Κεντροαριστερά εν ονόματι του διαλόγου με την Αριστερά.
Πιο αιχμηρός όμως με τους απόντες από τη συνεδρίαση (ο Β. Οικονόμου ανεξαρτητοποιήθηκε,ο Γρ. Ψαριανός και ο Ανδρ. Παπαδόπουλος έλειπαν από τη συνεδρίαση. «Ο λόγος μας ήταν καθαρός, ήταν αμφίσημος και ακυρωνόταν από πρόθυμους συντρόφους να βγουν στα κανάλια και να αποσταθεροποιήσουν τον εκπρόσωπο του κόμματος. Να καταδικάσουμε όσους δεν είναι εδώ και συνομιλούν μαζί μας μέσω των Μέσων Ενημέρωσης. Γιατί δεν έρχονται εδώ να μας πουν έστω πόσο ανόητοι είμαστε;» διερωτήθηκε.
Το θέμα των απόντων θίχθηκε από πολλούς ομιλητές, ιδιαίτεραόμως από τον Δημ. Χαλαζωνίτη, ο οποίος μίλησε με ονόματα. Είπε ότι ο τρόπος που μιλάει ο Ψαριανός είναι απαξιωτικός για πολύ κόσμο και ότι έφτασε στο σημείο να αναμίξει την σύζυγο του κ. Κουβέλη στην εσωκομματική αντιπαράθεση. Στη συνέχεια ρώτησε αν βρίσκεται στην αίθουσα ο Ανδρ. Παπαδόπουλος και γνωρίζοντας την απάντηση πρόσθεσε «αν συνέδεα την πολιτική του παρουσία με το ποια είναι η γυναίκα του πως θα του φαινόταν;». Στη ΔΗΜΑΡ πάντως εκδηλώνεται μεγαλύτερη δυσφορία για τις παρεμβάσεις του Γρ. Ψαριανού παρά για τον Ανδρ. Παπαδόπουλο, ο οποίος, λένε, παρότι ασκεί σκληρή κριτική την εντάσσει σε ένα πολιτικό πλαίσιο.
Κάθαρση και όχι ξεκαθάρισμα λογαριασμών ζήτησε ο Ι. Πανούσης. Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για αλλαγή όρων, «αντί για πόλο λέμε μπλοκ και αυτοβαυκαλιζόμαστε ότι λέμε κάτι καινούργιο».Μίλησε για αόριστη αυτοκριτική όταν κανένας δεν αναλαμβάνει συγκεκριμένες ευθύνες, για «ενδοκομματικούς συκοφάντες που διακινούν ως πληροφορία ότιπάμε στον ΣΥΡΙΖΑ», είπε ότι η Αριστερά του διαλόγου κατάληξε να κάνει διάλογο με τον φανταστικό εαυτό της, άσκησε κριτκή στις συνεργασίες με τον Λοβέρδο, με άλλους εξωτερικούς συνεργάτες, με κηπουρούς.
«Τελείωσε η πρώτη φάση, ‘το κόμμα του Φώτη’ και όχι η ΔΗΜΑΡ, που υπηρετούσαμε ένα άγνωστο σχέδιο, το οποίο εγκρίναμε αλλά δεν αδιαμορφώναμε», είπε και ζήτησε ιδρυτικό συνέδριο, γνωρίζοντας «ότι δεν ηττηθήκαμε, ξεπεραστήκαμε», τόνισε.
Ο Γ. Κυρίτσης παρατήρησε ότι οι ψηφοφόροι απαξίωσαν τη ΔΗΜΑΡ, «μας είπαν μαζέψτε τα και στα σπίτια σας. Αλλά το βράδυ των εκλογών δεν ακούσαμε καμία συγνώμη. Κοντέψαμε να ζητήσουμε να αλλάξουμε και τον λαό επειδή δεν μας ψήφισε». Είπε ακόμα ότι «περιχαρακωθήκαμε σε ένα κόμμα σοβιετικού τύπου, κλειστοφοβικό. Μια κλειστή κλίκα γύρω από τον πρόεδρο έπαιρνε αποφάσεις χωρίς διάλογο και όποιος διαφωνούσε ήταν εσωτερικός εχθρός ή πράκτορας».Τάχθηκε υπέρ των συμμαχιών, θέτοντας τα ερωτήματα: «Είναι δυνατόν να έχουμε συγκυβερνήσει με τη Δεξιά και έναν Βενιζέλο με αυτοκρατορικές παρακρούσεις και να αποκλείουμε το διάλογο με την Αριστερά; Από πότε η Ανανεωτική Αριστερά έπαψε να συζητάει με την Αριστερά;».