Την άμεση και έντονη αντίδραση του ΠαΣοΚ προκάλεσε η πληροφορία ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου ώστε να υπάρξει πρωτοβουλία αναθεώρησης του Συντάγματος. Σε ανακοίνωσή της η Χαρ.Τρικούπη ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε υπήρξε συμφωνία, πως «δεν υπάρχει πλαίσιο στοιχειώδους συναίνεσης για συνταγματικές αλλαγές» και ότι «τέτοια θέματα δεν προσφέρονται για φευγαλέες προεκλογικές εντυπώσεις».

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠαΣοΚ αναφέρεται:

«Η κυβερνητική συνεργασία διέπεται από την προγραμματική συμφωνία των δυο κομμάτων και υπηρετεί πολύ συγκεκριμένες και επιτακτικές εθνικές ανάγκες. Ζητήματα σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, ούτε τέθηκαν ούτε συζητήθηκαν μεταξύ των δυο κομμάτων που έχουν πριν τις εκλογές του 2012 διατυπώσει δέσμες ιδεών και προτάσεων. Η σκληρή εμπειρία της κρίσης που βίωσε και από την οποία αγωνίζεται να βγει και βγαίνει πλέον η χώρα είναι προφανές ότι επηρεάζει καταλυτικά κάθε συζήτηση για μελλοντική αναθεώρηση του Συντάγματος.

» Μια αναθεωρητική πρωτοβουλία όμως πριν και πάνω από ο,τιδήποτε άλλο προϋποθέτει εθνική ενότητα και πολιτική και θεσμική συναίνεση που αποτυπώνεται στις αυξημένες πλειοψηφίες που προβλέπει το άρθρο 110 του Συντάγματος.

»Στην παρούσα συγκυρία, λόγω της στείρας, μικροκομματικής και μίζερης στάσης της αντιπολίτευσης κυριαρχούν εκλογικές σκοπιμότητες και δεν υπάρχει πλαίσιο στοιχειώδους συναίνεσης για συνταγματικές αλλαγές. Ελπίζουμε μετά τις 25 Μαΐου να διαμορφωθούν στη χώρα συνθήκες που θα επιτρέπουν τέτοιες σοβαρές και υπεύθυνες συζητήσεις με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων του λεγόμενου συνταγματικού τόξου.

» Κάθε σχετική συζήτηση χωρίς τις παραπάνω προϋποθέσεις είναι ανούσια ή ακόμη και θεσμικά παρακινδυνευμένη. Και σίγουρα τέτοια θέματα δεν προσφέρονται για φευγαλέες προεκλογικές εντυπώσεις χωρίς βάθος, συνέχεια και το βασικό τουλάχιστον πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής και θεσμικής συναίνεσης που έχει ζωτική ανάγκη ο τόπος. Σε αυτές τις βασικές και θεμελιώδεις πολιτικές προϋποθέσεις επέμενε και θα επιμένει σταθερά το ΠΑΣΟΚ με προτάσεις και πρωτοβουλίες, όπως την περίοδο που έθετε μόνο του το ζήτημα της Χρυσής Αυγής και του συνταγματικού τόξου».

«Πόλεμος» ανακοινώσεων

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΠαΣοΚ, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλουδήλωσε:

«Οι προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, αποτελούν μια πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας και συνέχεια της προεκλογικής δέσμευσης του προέδρου της κ. Αντώνη Σαμαρά.

» Οι προτάσεις αυτές θα τεθούν στην κρίση των πολιτών και των κομμάτων προκειμένου να ξεκινήσει η ουσιαστική φάση της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο δημοκρατικός, δηλαδή, διάλογος και επί της διαδικασίας και επί του περιεχομένου.

» Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα της Νέας Δημοκρατίας, την οποία δεν εξαρτά από προηγούμενη έγκριση κανενός. Είναι σημαντικό ο σεβασμός που δείχνει η Νέα Δημοκρατία στις κομματικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ να επιδεικνύεται και αντίστροφα».

Απαντώντας, τοΠΑΣΟΚεξέδωσε νέα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ δεν αφορούσε τις τυχόν πρωτοβουλίες της ΝΔ σε σχέση με την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά δημοσιεύματα – πανομοιότυπα – περί δήθεν προηγούμενης συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ στο επίπεδο μάλιστα των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου. Επίσης η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ έθεσε το ουσιώδες πολιτικό και θεσμικό ζήτημα της αναγκαίας ευρύτερης συναίνεσης, χωρίς την οποία δεν μπορεί να αποκτήσει πραγματική προοπτική οποιαδήποτε αναθεωρητική πρωτοβουλία».