Η επόμενη ημέρα μετά τις ευρωεκλογές αρχίζει πλέον να απασχολεί έντονα τη δικομματική κυβέρνηση και τα κεντρικά επιτελεία σε Μέγαρο Μαξίμου και Χαρ. Τρικούπη προσπαθούν να προσδιορίσουν το μετεκλογικό τοπίο. Παράλληλα οι κ.κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν κυρίως τις κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου που καταψήφισε το άρθρο του πολυνομοσχεδίου που αφορούσε τις τράπεζες.
Η κατάσταση είναι ρευστή και ουδείς μπορεί να προδιαγράψει τι μπορεί να συμβεί μετά τις ευρωεκλογές και ήδη στα υπουργικά γραφεία συζητούνται πολλά σενάρια για το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μετά την 25η Μαΐου. Από το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα εξαρτηθούν πολλά και θα επηρεαστούν και οι συσχετισμοί για το μέλλον.
«Η 26η Μαΐου θα είναι μια εντελώς διαφορετική ημέρα και ο πολιτικός χάρτης της χώρας θα έχει μεγάλες αλλαγές» τονίζει πρόσωπο-κλειδί στο κεντρικό κυβερνητικό σύστημα εξουσίας και εκτιμά ότι θα εισέλθουμε σε μια διαφορετική φάση.
Η δικομματική κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τις παρενέργειες που υπάρχουν από την ψηφοφορία και τις κινήσεις του κ. Παπανδρέου και των κ.κ. Απ. Κακλαμάνη και Ν. Κακλαμάνη, θεωρεί ότι πέρασε χωρίς ιδιαίτερες απώλειες τον τελευταίο κοινοβουλευτικό κάβο πριν από τη μάχη των ευρωεκλογών.
Από το επιτελείο του Πρωθυπουργού στέκονται ιδιαίτερα στη χθεσινή εμφάνιση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα στη Βουλή και τονίζουν με έμφαση ότι δεν έχει καταφέρει να πείσει και συχνά, όπως έγινε και το απόγευμα της Κυριακής, κάνει πολιτικά φάουλ.
Αποκλείουν πρόωρες εκλογές
Από το πρωθυπουργικό γραφείο μεταδίδουν ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι επαρκέστατη, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πως οι περισσότεροι βουλευτές και μάλιστα αριθμός μεγαλύτερος από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν επιθυμούν πρόωρη προσφυγή στην κάλπη.
Γι’ αυτό και στη σκιά των δύο συναντήσεων που είχαν τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, την επομένη της κρίσιμης ψηφοφορίας επί του πολυνομοσχεδίου, τόσο η ΝΔ όσο και το ΠαΣοΚ έσπευσαν να ακυρώσουν τα όποια σενάρια περί τριπλών εκλογών τον προσεχή Μάιο.
Μάλιστα λένε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς χθες αποφάσισαν και την αντικατάσταση των κ.κ. Στ. Καλαφάτη (παραιτήθηκε επειδή είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης) και Μάξ. Χαρακόπουλου (παραιτήθηκε λόγω της διαφωνίας του για τη διάταξη για το γάλα) και στις θέσεις των αναπληρωτών υπουργών Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης τοποθετήθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ κ.κ. Ν. Ταγαράς (Κορινθίας) και Θεόφ. Λεονταρίδης (Σερρών).
Υπάρχουν όμως ορισμένοι υπουργοί που επιμένουν ότι, ανεξάρτητα από τις κινήσεις για αντικατάσταση των δύο μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, όλα είναι ανοιχτά για έναν εκλογικό αιφνιδιασμό. Και προβάλλουν το επιχείρημα ότι το πολιτικό περιβάλλον είναι πιο ευνοϊκό την παρούσα χρονική περίοδο καθώς ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί μετά τις ευρωεκλογές.
«Εχει και η καχυποψία τα όριά της» λένε με έμφαση και με κατηγορηματικό τρόπο από το Μέγαρο Μαξίμου, μη δίνοντας βάση στα όσα κυκλοφορούν περί τριπλής αναμέτρησης.
Το μόνο βέβαιον είναι ότι ο προβληματισμός για τον χρόνο των βουλευτικών εκλογών θεωρείται υπαρκτός και συνδυάζεται άμεσα με το πολιτικό τοπίο που θα διαμορφωθεί το βράδυ των εκλογών.
Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια έντονη σε όλα τα επίπεδα κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση, που επενδύει στην πόλωση, όπως φάνηκε και από την παρουσία του κ. Τσίπρα στη Βουλή.
Από το πρωθυπουργικό επιτελείο τονίζουν με έμφαση ότι ο κ. Τσίπρας ενώπιον των αδιεξόδων που έχει βρεθεί επιχειρεί να δημιουργήσει σκηνικό πόλωσης σε μια χρονική στιγμή που η χώρα έχει όσο ποτέ άλλοτε ανάγκη την πολιτική ομαλότητα και την κοινωνική ειρήνη καθώς «διαμορφώνονται οι προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας».
Ο παράγοντας Νικήτας
Σε αυτό το κλίμα της έντασης και της πόλωσης η ΝΔ επιχειρεί να ρίξει τους τόνους και να υποβαθμίσει την ιστορία με τον κ. Ν. Κακλαμάνη που διαγράφηκε από τον Πρωθυπουργό, όχι μόνο από τη «γαλάζια» ΚΟ αλλά και από τα μητρώα του κόμματος.
Εμπειρα πολιτικά στελέχη της ΝΔ θεωρούν ότι αλλάζουν και οι όροι της αναμέτρησης για τη μάχη στον Δήμο Αθηναίων και γίνεται ήδη μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό της ΝΔ κατά πόσον αυτή η διαγραφή επηρεάζει και την υποψηφιότητα του κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου.
Ο κ. Κακλαμάνης, που επέλεξε τη ρήξη με την ηγεσία του κόμματος, επικαλείται την ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ και τον ιδρυτή της Κωνσταντίνο Καραμανλή λέγοντας: «Αυτή την παράταξη και τις αρχές της δεν μπορεί να τις διαγράψει ο κ. Σαμαράς». Αντίθετα, από το Μέγαρο Μαξίμου απλά τονίζουν: «Διαχώρισε, διαγράφηκε και τέλος».
Υπό τη σκιά της παραίτησης η ΝΔ έχει αρχίσει την αντεπίθεσή της για τον Δήμο Αθηναίων και είναι χαρακτηριστικό το σημείωμα στο Τwitter του υπουργού Υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδη: «Δίλημμα πλέον δεν υφίσταται. Τώρα μπορούμε όλοι με την ησυχία μας να τρέξουμε για τονΑρη Σπηλιωτόπουλογια τον Δήμο Αθηναίων».
Το κοινωνικό μέτωπο
Και αν το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στη Βουλή και δεν κλονίζεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η ηγεσία της ΝΔ πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει και το μεγάλο ζήτημα που καταγράφεται σε κοινωνικές ομάδες, μεγάλα τμήματα των οποίων την υποστήριζαν παραδοσιακά.
Ηδη το περασμένο Σάββατο παραιτήθηκε η συνδικαλιστική οργάνωση της ΝΔ των φαρμακοποιών, ενώ το πρωί της Δευτέρας αποχώρησε από το κόμμα και ο πρόεδρος τουΠανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγουκ. Κυρ. Θεοδοσιάδης, ο οποίος απέστειλε και σχετική επιστολή στον κ. Σαμαρά.
Την ίδια στιγμή έντονα αντιδρούν και άλλα στελέχη της ΝΔ που συμμετέχουν στο ΓΕΩΤΕΕ (γεωπόνοι, δασολόγοι, κτηνίατροι, γεωλόγοι και ιχθυολόγοι). Οι γεωτεχνικοί είναι έξαλλοι και προετοιμάζουν την επόμενη κίνησή τους, ενώ δεν αποκλείεται να έχουμε εντός των ημερών μαζικές παραιτήσεις από το κόμμα.
Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 31 Μαρτίου 2014
HeliosPlus