Η πορεία της ελληνικής οικονομίας ήταν το βασικό θέμα των συναντήσεων που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι και τον υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Σαμαράς βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει, μαζί τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, στην Τριμερή Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, στη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας, μετά και τη συμφωνία με την τρόικα.
Ο Ντράγκι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έδωσε συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό τόσο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα και τις επιδόσεις στην οικονομία, όσο και για την ελληνική προεδρία, με αφορμή τη συμφωνία για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση.
Στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκτός από την ελληνική οικονομία συζητήθηκαν και οι ευρωεκλογές, όπου ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είναι υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την θέση του προέδρου της Κομισιόν.
Συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό και την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εκκαθάρισης Τραπεζών έδωσαν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Ενωμένη η ΕΕ απέναντι στην κρίση της Ουκρανίας
Η ΕΕ είναι ενωμένη απέναντι στην ουκρανική κρίση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος πριν από λίγο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.
«Η Ευρώπη καλείται να απαντήσει στην ουκρανική κρίση. Πλέουμε σε ταραγμένα νερά, αλλά είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι. Προχωράμε προς περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη» δήλωσε ο Αντ. Σαμαράς.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε, ακόμη, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει και για άλλα ακανθώδη θέματα όπως η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.
Σαμαράς: «Μπαίνουμε στο δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης»
Έφτασε η ώρα που με σταθερότητα μπαίνουμε στο δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης, είπε ο Αντώνης Σαμαράς, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από τις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής.
«Στην Ελλάδα βγαίνουμε τώρα από την κρίση χάρη στις θυσίες του λαού και στη στήριξη των εταίρων μας» είπε, τονίζοντας, ωστόσο, ότι υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος μπροστά.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην κρίσιμη συμφωνία που επετεύχθη για την τραπεζική ενοποίηση στην ΕΕ, κάνοντας λόγο για «ορόσημο» και για «σημαντικό βήμα μπροστά».
«Δεν γίνεται ανάκαμψη χωρίς ρευστότητα» τόνισε και υποστήριξε ότι βασική προτεραιότητα είναι η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη ρευστότητα και στον τραπεζικό τομέα. «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι σημαντικό κομμάτι της λύσης του προβλήματος της ανεργίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους προέδρους της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι και τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι μετά από πολλές δεκαετίες έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα νωρίτερα από τους στόχους του προγράμματος, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί ένα κοινωνικό μέρισμα 525 εκατ. ευρώ που θα δοθεί στους πιο ευάλωτους σε έναν μήνα, κάτι που αποτελεί επιτυχία του ελληνικού λαού, ο οποίος υπέστη τεράστιες θυσίες.
«Επιτύχαμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική διόρθωση με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών και τώρα βασικός στόχος είναι να διορθώσουμε τα λάθη με την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Aν και το χειρότερο της κρίσης είναι πίσω μας αυτό δεν είναι ακόμη ορατό στην αγορά εργασίας και στους δείκτες κοινωνικές συνοχής, ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι έμφαση θα πρέπει να δοθεί στο ανθρώπινο δυναμικό που αποτελεί το μεγαλύτερο συγκριτικό μας πλεονέκτημα, το οποίο δεν θα πρέπει να υποβαθμιστεί περαιτέρω από το χρόνιο πρόβλημα της ανεργίας.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα πρέπει να ανατραπεί η αμφισβήτηση στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη απέδειξε ότι νοιάζεται τους πολίτες της. «Η Ελλάδα τα κατάφερε, γιατί οι εταίροι μας έδειξαν ότι πιστεύουν στην αλληλεγγύη» είπε.
«Προσβλέπουμε σε μια καλύτερη Ευρώπη μέσω βιώσιμης ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας, καινοτομίας, λογοδοσίας και διαφάνειας» είπε, υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά βραχυπρόθεσμα θα μειώσουν την ανεργία. «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τους νέους αποκλεισμένους» τόνισε.
Ο Χέρμαν Φαν Ρομπάι δήλωσε ότι η συμφωνία για την τραπεζική ενοποίηση αποτελεί μέσο για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης και του χρηματοπιστωτικού κερματισμού που αποτέλεσαν εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη.
Ο Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε η συμφωνία συνιστά εξαιρετικά θετικό νέο για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις χρηματοπιστωτικές αγορές συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της ρευστότητας στην οικονομία.