«Πέρα και πάνω από κόμματα ο Βασίλης κατόρθωσε μέσα σε μια θητεία να αλλάξει τον Πειραιά και βέβαια κανένας δεν αλλάζει έναν πετυχημένο δήμαρχο-πρότυπο. Από εκεί και πέρα αν θα πει το “ναι” ή αν θα πει το “όχι” είναι δική του επιλογή. Εγώ ελπίζω να πει το “ναι” για το καλό του Πειραιά μας». Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Τρίτης με τον δήμαρχο Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο σε ένα από τα γνωστά και τραγουδισμένα στέκια στο Πασαλιμάνι, στο ουζερί «Μπελ Αμί».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες συζήτησαν για περισσότερο από μία ώρα για όλα τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά αλλά και για το θέμα των παραχωρήσεων χώρων που ανήκουν στον δήμο. Συζήτηση επίσης έγινε και για τις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Ο δήμαρχος Πειραιά σε ερώτηση αν αποδέχεται το χρίσμα από τον Πρωθυπουργό τόνισε ότι η σχέση του με τον Αντώνη Σαμαρά είναι πολύ παλιά και συμπληρώνει περίπου 40 χρόνια. «Δεν περίμενα σήμερα την επιβεβαίωση που ήταν και πολύ θερμή» τόνισε και πρόσθεσε ότι «ήταν μια από τις πολλές συναντήσεις που γίνονται και θα γίνονται».

«Νιώθω ασφαλής ως πολίτης που η Ελλάδα έχει έναν Πρωθυπουργό μαχόμενο και του εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου να είναι αυτός που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και τα μνημόνια. Είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρει» τόνισε ο κ. Μιχαλολιάκος και πρόσθεσε: «Εδώ στον Πειραιά το ρολόι θα χτυπήσει στην ώρα του». Πρόσθεσε επίσης ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να κηρύξει τώρα την έναρξη του προεκλογικού αγώνα επειδή αγαπά και υπηρετεί τον Πειραιά.

Ο κ. Μιχαλολιάκος δήλωσε επίσης ότι η πλατεία στο Πασαλιμάνι σε λίγους μήνες θα είναι αλλάξει όψη και είναι στο πρόγραμμα που ο εργολάβος έχει εγκατασταθεί για ουσιαστική και ριζική ανάπλαση.

«Το κόμμα μου είναι ο Πειραιάς»

Νωρίτερα ο δήμαρχος Πειραιά σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των μονοδρομήσεων οδικών αρτηριών στην πόλη είχε δηλώσει πως «το κόμμα μου είναι ο Πειραιάς».

Επίσης τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των κομματικών χρισμάτων λέγοντας ότι είναι κακή παράδοση η κομματική στήριξη υποψηφίων. «Δεν προσφέρεται ο Πειραιάς για κομματικό λάφυρο» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης υποδέχτηκε την υποψηφιότητα του κ. Θοδωρή Δρίτσα ως υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ με αιχμές καθώς θύμισε ότι και παλαιότερα είχε θέσει υποψηφιότητα, αλλά είχε συγκεντρώσει μικρό ποσοστό. Σημείωσε ακόμη ότι ο ίδιος, όταν αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα ως δήμαρχος Πειραιά, είχε παραιτηθεί από όλα τα πολιτικά και κομματικά αξιώματα, όταν μάλιστα τότε του έδιναν μικρές πιθανότητες να είναι στον δεύτερο γύρο.

Ο ίδιος συνεχίζει να κρατά «κλειστά τα χαρτιά του» για την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, ωστόσο, όπως λέει, αν και το πότε θα γίνει αυτό είναι στη δική του ευχέρεια και πρώτα θα το γνωστοποιήσει – όπως κάνει παραδοσιακά – στους φίλους του. «Όταν είσαι υποψήφιος δεν μπορείς να διοικείς τον δήμο» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Το πότε και το εάν αφορά εμένα και τον πειραϊκό λαό και είμαι κατά της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου».

Πάντως στο μεγάλο λιμάνι είναι κοινή η αίσθηση ότι ο κ. Μιχαλολιάκος θα θέσει ξανά υποψηφιότητα και μάλιστα στη συνέντευξη Τύπου σημείωσε ότι «η ενθάρρυνση που παίρνω από τους πολίτες κατά τις βόλτες μου στη πόλη έχει τη δύναμη της εντολής».

«Eγώ θα ανοίξω την προεκλογική περίοδο και όχι τα κόμματα» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πειραιά.

Οι «φουρτούνες»

Ο κ. Μιχαλολιάκος αναφέρθηκε και στη «φουρτούνα» που έχει προκαλέσει η ανακήρυξη της υποψηφιότητας του νυν αντιδημάρχου και στελέχους του συνδυασμού κ. Γιάννη Μελά, ο οποίος είναι γιος του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Παναγιώτη Μελά. Όπως ανέφερε, είναι ευχαριστημένος από την ως σήμερα συμπεριφορά και το έργο του, του δίνει χώρο και χρόνο και είπε ότι «είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθενός αν προτιμά το κόμμα ή την πόλη του».

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Μελάς είχε πει ότι η «δημιουργία ενός δημοτικού συνδυασμού χωρίς κομματική “κηδεμονία”, με μοναδική σημαία τον Πειραιά, σίγουρα δεν με αφήνει αδιάφορο» και σημείωνε: «Ασφαλώς, από μία τέτοια προσπάθεια, όπου θα συμμετέχουν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις της πόλης, δεν μπορεί να λείπει ο Ολυμπιακός Πειραιώς, η ομάδα που μεταφέρει το όνομα “Πειραιάς” σε όλο τον κόσμο και μας κάνει υπερήφανους. Mε την προϋπόθεση ότι ευοδωθεί μια τέτοια συμμαχία, δηλώνω παρών για τον Πειραιά».

Ο κ. Μιχαλολιάκος κλείνοντας τη συνέντευξη αναφέρθηκε στον Ολυμπιακό κάνοντας λόγο για μια ομάδα που δοξάζει την πόλη και την Ελλάδα και σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Eγώ τον Oλυμπιακό δεν πρόκειται να τον εμπλέξω σε κομματικά παιχνίδια». Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η «Θύρα 7» είχε εξαπολύσει πυρά κατά του δημάρχου Πειραιά για την κίνηση του να αποστείλει προσκλήσεις για το μνημόσυνο για τα θύματα της θύρας 7.