Να περιορίσει τις «αντάρτικες» υποψηφιότητες θα επιχειρήσει άμεσα η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τους όρους με τους οποίους εισέρχονται στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών οι «εκλεκτοί» του Μεγάρου Μαξίμου και της Συγγρού.
Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν κινήσεις από υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ να υποχωρήσουν από τις υποψηφιότητές τους πρόσωπα που προέρχονται από το κόμμα και δημιουργούν πρόβλημα στη «γαλάζια» στρατηγική, κυρίως σε μεγάλους δήμους.
Το μεγάλο πρόβλημα παραμένει ο Δήμος Αθηναίων, με τον εμφύλιο πόλεμο των κ.κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου και Ν. Κακλαμάνη να επηρεάζει το σύνολο της κομματικής βάσης και του όποιου κομματικού μηχανισμού είναι ακόμη ενεργός και να διαμορφώνει αρνητικό κλίμα και στην Περιφέρεια.
Και αυτό διότι, όταν η ΝΔ δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση στον πρώτο δήμο της χώρας, όπου συγκρούονται δύο κεντρικά στελέχη της, ένας εκφραστής της «λαϊκής Δεξιάς», ο κ. Κακλαμάνης, και ένας κήρυκας του «μεσαίου» χώρου, ο κ. Σπηλιωτόπουλος, τίθεται το ερώτημα από κορυφαίους υπουργούς με ποιον τρόπο θα εισακουστεί και θα περιορίσει τα «αντάρτικα».
«Οταν δίνουμε την εικόνα ότι η ΝΔ είναι διχασμένη στα δύο στην Αθήνα, τότε είναι πολύ δύσκολο να αποφύγεις κινήσεις από πρόσωπα που θέλουν να πάνε απέναντι στους εκλεκτούς της ηγεσίας» έλεγε στο «Βήμα» κεντρικό μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου και περιέγραφε τον έντονο προβληματισμό των βουλευτών.
Η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή και στην Περιφέρεια και δεν αντιμετωπίζεται το αρνητικό κλίμα με προσεγγίσεις όπως αυτή που διατυπώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στον ΒΗΜΑ FM από την εκπρόσωπο της ΝΔ κυρία Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.
Η ηγετική ομάδα μέχρι στιγμής, όπως αναφέρουν και βουλευτές με πολυετή πείρα, έκανε πολλά λάθη και κυριολεκτικά «έκρυψε τα προβλήματα κάτω από το χαλί» δημιουργώντας εστίες έντασης χωρίς λόγο.
Σε ένα κρίσιμο χρονικά σημείο, καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα και είμαστε περίπου 100 ημέρες πριν από τις εκλογές, θα πρέπει να γίνουν πολλές στοχευμένες και «χειρουργικές» κινήσεις για να αλλάξουν οι συσχετισμοί σε ορισμένους δήμους και μερικές περιφέρειες.
Στην Αθήνα η ηγεσία της ΝΔ ευελπιστεί ότι ο κ. Κακλαμάνης θα υποχωρήσει και θα αποσυρθεί, αλλά μέχρι στιγμής δεν δείχνει τέτοια διάθεση και, αντίθετα, επιτίθεται πλέον ανοιχτά κατά του συνυποψηφίου του κ. Σπηλιωτόπουλου.
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι δύσκολο να κλείσει το μέτωπο που έχει ανοίξει μεταξύ του κ. Ι. Ιωαννίδη, που έχει τις «ευλογίες» του Μεγάρου Μαξίμου, και του νυν περιφερειάρχη κ. Απ. Τζιτζικώστα, ο οποίος επιμένει στην υποψηφιότητά του.
Στον Δήμο Θεσσαλονίκης η ΝΔ ετοιμάζεται να δώσει τη μάχη με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Στ. Καλαφάτη και στοχεύει να αντιμετωπίσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις κυρίως από το αστικό κομμάτι της ΝΔ που συμπαθούν τον νυν δήμαρχο κ. Ι. Μπουτάρη.
Αλυτος γρίφος παραμένει ακόμη για τη ΝΔ η Περιφέρεια Αττικής, όπου ο νυν περιφερειάρχης κ. Ι. Σγουρός έχει υπόγεια συμμαχήσει με κρίσιμους δημάρχους από τον χώρο της ΝΔ και άρα αποδυναμώνεται εκ των πραγμάτων η όποια υποψηφιότητα από την πλευρά της Συγγρού.
Το όνομα του δημάρχου Περιστερίου κ. Α. Παχατουρίδη εξακολουθεί να συζητείται, αλλά γίνεται σε λάθος βάση, καθώς ο ίδιος έχει αφήσει ανοικτό να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης τονίζοντας τον αντιμνημονιακό χαρακτήρα του. Ως εκ τούτου θα είναι παράδοξο η ΝΔ να στηρίξει έστω και εμμέσως ένα πρόσωπο που δηλώνει αντιμνημονιακός, όπως λένε και πολλοί βουλευτές της ΝΔ στην Α’ και στη Β’ Αθηνών.
Μείζον ζήτημα υπάρχει στην Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας, όπου ο πρώην υφυπουργός κ. Αθ. Γιαννόπουλος επιμένει και δεν δείχνει διάθεση να υποχωρήσει δημιουργώντας εκ των πραγμάτων ζήτημα στον εκλεκτό του Μεγάρου Μαξίμου και της Συγγρού, τον δήμαρχο Καρπενησίου κ. Κ. Μπακογιάννη.
Πολλά προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες περιοχές. Π.χ., στη Λάρισα, όπου ο δήμαρχος πρόσκειται στη ΝΔ, υπάρχουν τρεις «γαλάζιοι» υποψήφιοι, ενώ στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπου υποστηρίζεται ο νυν περιφερειάρχης κ. Σπ. Σπύρου, για τον οποίο έχουν ακουστεί πολλά παράπονα, ετοιμάζεται να κατέβει «αντάρτης» ο τέως βουλευτής της ΝΔ κ. Αλ. Δεσύλλας.
Εμπλοκή έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπου διακριτικά αποσύρθηκε η υποψηφιότητα του κ. Γ. Παπαναστασίου και πλέον είναι πολύ πιθανόν να είναι υποψήφιος, έχοντας και την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου, ο αχαιός ΓΓ Επικοινωνίας κ. Α. Κατσανιώτης.

Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 12 Φεβρουαρίου 2014

HeliosPlus