Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί τελικά η πρώτη συνάντηση των κκ. Ν. Αναστασιάδη και Ντερβίς Έρογλου έπειτα από τη συμφωνία των δύο πλευρών επί του Κοινού Ανακοινωθέντος που επετεύχθη κατόπιν των αμερικανικών πιέσεων. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στον κυπριακό τύπο τις τελευταίες ημέρες, δεν αποκλείεται να υπάρξει και δήλωση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, κάτι που θα αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας τον καταλυτικό ρόλο της Ουάσιγκτον στο Κυπριακό.

Άλλωστε, οι αμερικανικές παρεμβάσεις είναι συνεχείς τις τελευταίες ημέρες. Η τηλεφωνική συνομιλία του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την περασμένη Παρασκευή, αλλά και η συνομιλία που είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών και νούμερο 3 στην ιεραρχία του Στέητ Ντιπάρτμεντ Ουίλιαμ Μπερνς με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου την ίδια ημέρα καταδεικνύουν τις κυκλωτικές κινήσεις των Αμερικανών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Λευκωσία αναμένει από τον κ. Μπάιντεν να ενεργοποιηθεί και να στηρίξει την πρόταση για το άνοιγμα των Βαρωσίων, που αποτελεί για την πλευρά Αναστασιάδη κρίσιμο Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Στη συνάντηση της Τρίτης δεν θα είναι παρών ο Αυστραλός Αλεξάντερ Ντάουνερ, ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, που φαίνεται ότι θα ολοκληρώσει αργά η γρήγορα τον ρόλο του στο Κυπριακό. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη θεωρεί ότι η παρουσία του έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα και έχει ζητήσει την αντικατάστασή του. Αντ’ αυτού θα παρευρίσκεται η Λίζα Μπάτενχαϊμ, ειδική αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στο νησί, στην οικία της οποίας (εντός του αεροδρομίου Λευκωσίας) θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Αναβαθμισμένος θα πρέπει επίσης να θεωρείται ο ρόλος του αμερικανού διπλωμάτη Τζέφρι Φέλτμαν, που σήμερα κατέχει τη θέση του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις. Πριν από αυτό το πόστο, ο Φέλτμαν ήταν υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα που αφορούν την Εγγύς Ανατολή – άρα είναι πολύ καλός γνώστης της περιοχής.

Την ίδια στιγμή, κινητικότητα εμφανίζεται και στην τουρκική πλευρά. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι πλέον υπάρχει μομέντουμ στο Κυπριακό και ότι υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον από τη διεθνή κοινότητα για την επίλυσή του. Τόνισε ότι είχε και εντός του Σαββατοκύριακου τηλεφωνικές συνομιλίες τόσο με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι όσο και με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλο και πρόσθεσε ότι το έγγραφο του Κοινού Ανακοινωθέντος είναι το καλύτερο στο οποίο θα μπορούσαν να καταλήξουν οι δύο πλευρές.

Παράλληλα, άλλαξε ο τουρκοκύπριος διαπραγματευτής. Στη θέση του Οσμάν Ερτούγ τοποθετήθηκε ο Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος θα είναι τελικά αυτός που λογικά θα επισκεφθεί την Αθήνα, στο πλαίσιο των «χιαστί συναντήσεων», για να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβη κ. Αν. Μητσιάλη. Ο Οζερσάι υπήρξε σύμβουλος του Έρογλου την περίοδο των συνομιλιών με τον πρώην Πρόεδρο της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφια.

Επιπλέον, ο Οζντίλ Ναμί, «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, είχε τις τελευταίες ημέρες συναντήσεις στις Βρυξέλλες τόσο με τον επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε όσο και με τον Εκτελεστικό Γενικό Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης Πιερ Βιμόν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αναμένεται να αναβαθμίσει, αλλά διακριτικά, τον ρόλο της στην Κύπρο, εφόσον οι συνομιλίες προχωρήσουν.

Στο εσωτερικό της Κύπρου πάντως συνεχίζονται οι διαξιφισμοί περί του Κοινού Ανακοινωθέντος. Το ΔΗΚΟ όπως και άλλα κόμματα αντιδρούν σε αυτό, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε ενότητα και εμφανίστηκε ενοχλημένος από «παντελώς αβάσιμους, αστήρικτους, αλλά και επικίνδυνα αυθαίρετους ισχυρισμούς» που αλλοιώνουν όπως είπε το περιεχόμενο της Κοινής Δήλωσης.