Την ανάγκη να συσπειρωθούν όλες οι δυνάμεις στην Ελλάδα που εκφράζονται από την πρόταση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και την υποψηφιότητα του κ. Μάρτιν Σουλτς, διαπίστωσαν οι κ.κ. Ευ. Βενιζέλος, Μάρτιν Σούλτς και Χάνες Σβόμποντα. Οι τρείς πολιτικοί, συναντήθηκαν την Τρίτη στο Στρασβούργο, στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά το γεύμα που παρέθεσε ο κ. Σουλτς προς τιμή του Ιταλού Προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και πριν την απογευματινή συνεδρίαση της ολομέλειας του Κοινοβουλίου.
Κοινή άποψη και των τριών ήταν να επιδιωχθεί στην Ελλάδα η συσπείρωση και η κάθοδος σε ενιαίο ψηφοδέλτιο όλων των δυνάμεων – κομμάτων, κινήσεων και προσώπων- που εκφράζονται από την πρόταση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Επιπλέον συμφωνήθηκε να προχωρήσει η ενιαία Συνδιάσκεψη που έχει προτείνει ο κ. Βενιζέλος χωρίς κανέναν αποκλεισμό, έτσι ώστε να συγκροτηθεί ένα δυναμικό ψηφοδέλτιο μέσα από ανοικτές, δημοκρατικές διαδικασίες. Η πρόσκληση για συμμετοχή στη Συνδιάσκεψη παραμένει πάντα ανοιχτή προς τη ΔΗΜΑΡ, γίνεται όμως σαφές ότι οι δυνάμεις που εκφράζονται στην Ελλάδα από το ΕΣΚ πρέπει να συσπειρωθούν σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο.
Τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΣΚ, ξεκαθάρισαν επίσης ότι στηρίζουν στην Ελλάδα τη μόνη υπάρχουσα στρατηγική της δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής, η οποία θα καταστήσει ξανά τη χώρα μας ανταγωνιστική και ουσιαστικά ισότιμη εντός της Ευρώπης – χωρίς να παραγνωρίζουν τις τεράστιες δυσκολίες και το πολύ μεγάλο κοινωνικό πολιτικό κόστος οι δύο ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες θεωρούν ότι αυτή είναι η μόνη ασφαλής και χειροπιαστή προοπτική. Η αιχμή είναι έμμεση αλλά φανερή προς την πλευρά του κ. Φ. Κουβέλη, ο οποίος έχει ξεκινήσει ένα διακριτικό φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ προκαλώντας τριγμούς στο εσωτερικό του κόμματος του.
Νωρίτερα, στο γεύμα προς τιμήν του κ. Ναπολιτάνο, ο κ. Βενιζέλος ο οποίος παρευρέθηκε με την ιδιότητα του προέδρου του Συμβουλίου, συζήτησε με τον Ιταλό Πρόεδρο, για την ανάγκη προστασίας των δημοκρατικών θεσμών στις ευρωπαϊκές χώρες από τις νέες μορφές «επιθετικού» λαϊκισμού.
Συναντήσεις στην Κεντροαριστερά
Την Τρίτη συναντήθηκαν οι γραμματείς της ΔΗΜΑΡ και της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα κ.κ Θ. Θεοχαροπουλος και Χρ. Αηδονης, αλλα δεν υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες των δυο κομμάτων. Την Τεταρτη, ο κ. Λοβερδος θα θέσει το θέμα στο κόμμα του ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Πάντως θα πρέπει να θεωρείται ως πιθανότερη εξέλιξη η προσεγγιση του κ. Λοβερδου με την Ελιά.
Φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές
Υπέρ της εισαγωγής φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές προκειμένου να χρηματοδοτηθούν δράσεις που έχει θέσει σε προτεραιότητα η ΕΕ όπως η καταπολέμηση της ανεργίας και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, τάχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλος στην δεύτερη παρέμβαση που έκανε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο κ. Βενιζέλος, επισήμανε ότι έχει κατορθωθεί ακόμα, στο επίπεδο του Συμβουλίου να γίνει μια άριστη επιλογή, ή να διαμορφωθεί μια κοινή θέση, η οποία να οδηγήσει σε μια ρύθμιση που να μπορεί να εφαρμοστεί στο σύνολο της ΕΕ.
«Καταλήξαμε στην δεύτερη κατά σειρά ποιότητας επιλογή, του σχήματος ενισχυμένης συνεργασίας. Είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχουν 11 χώρες μέλη της ΕΕ, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, που πιστεύουμε στον φόρο αυτό γιατί θεωρούμε ότι έτσι μπορεί να αντληθούν πόροι, οι οποίοι από την χρηματοοικονομική σφαίρα θα μεταφερθούν στη σφαίρα της πραγματικής οικονομίας, θα χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις, την προσπάθεια για θέσεις εργασίας, την καταπολέμηση της ανεργίας, θα χρηματοδοτήσουν μέτρα κοινωνικής συνοχής. Είναι αυτό ένα αντάλλαγμα, μια ανταπόδοση που πρέπει να πληρώσει ο χρηματοοικονομικός τομέας, λόγω και της πολύ μεγάλης βοήθειας που έχει δεχθεί από τα κράτη-μέλη, μέσα από δημοσιονομικούς μηχανισμούς, για να ξεπεράσει τη δική του κρίση», παρατήρησε.
Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που προκαλεί η προσφυγή της Βρετανίας, ενώπιον της ΕΕ, που θέτει ζήτημα ακύρωσης της απόφασης του Συμβουλίου με την οποία εγκρίθηκε η διαδικασία της ενισχυμένης συνεργασίας και πρόσθεσε: «Αντιλαμβανόμαστε πάρα πολύ καλά σε τεχνικό επίπεδο, ότι δημιουργούνται πολλαπλές ταχύτητες στην χρηματοοικονομική αγορά που είναι κατεξοχήν μία παγκοσμιοποιημένη αγορά, αλλά από την άλλη μεριά πρέπει να συμφωνήσουμε κάποια στιγμή στην ΕΕ εάν χρειαζόμαστε μηχανισμούς άντλησης υπεραξίας από την χρηματοοικονομική σφαίρα και μεταφορά της σε δραστηριότητες που συνιστούν προτεραιότητα μιας Ευρώπης που έχει ένα πολιτικό πρόγραμμα και που μπορεί να δώσει απάντηση στις πολλαπλές μορφές ευρωσκεπτικισμού.Η συζήτηση αυτή είναι εξαιρετικά επίκαιρη λίγους μήνες πριν από τη λήξη της περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τη διεξαγωγή των επόμενων ευρωπαϊκών εκλογών. Δεν θέλει κανείς μια Ευρώπη της λιτότητας και της ανεργίας, ιδίως η νέα γενιά της Ευρώπης. Πρέπει να μπορούμε να δώσουμε ένα όραμα, μια ελπίδα, αλλά θα πρέπει και να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε αυτή την ελπίδα. Από τους ίδιους πόρους και τους μηχανισμούς του κοινοτικού προϋπολογισμού δεν μπορούμε να δώσουμε μία πλήρη απάντηση. Χρειαζόμαστε νέες ιδέες, νέους μηχανισμούς», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος.
Η ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο
«Είναι αναγκαίο και επείγον να προωθηθεί το μέτρο εξυγίανσης των τραπεζών, διότι η κρίση μάς άφησε ορισμένα πολύτιμα διδάγματα» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας την Τρίτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκ μέρους της Προεδρίας της ΕΕ.
Παρεμβαίνοντας ειδικότερα στη συζήτηση που έγινε επί της έκθεσης της (σοσιαλίστριας ευρωβουλευτή από την Πορτογαλία) Ελ.Φερέιρα, ο κ. Βενιζέλος θύμισε ότι ένα από τα διδάγματα που μας άφησε η κρίση αναφέρεται στη σημασία της Τραπεζικής Ένωσης ως «θεμελιώδη πυλώνα της οικονομικής διακυβέρνησης».
Η συνολική «ενιαία αντιμετώπιση των συστημικών τραπεζών», αλλά και παραπλεύρως προς τον ενιαίο μηχανισμό εποπτείας (που ήδη λειτουργεί) «η ενιαία αντιμετώπιση της προστασίας των καταθέσεων», είναι οι εκκρεμότητες, που (όπως τόνισε ο κ.Βενιζέλος) επείγει να επιλυθούν, «ει δυνατόν εντός της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου».
Αναγνωρίζοντας, τέλος, πως υπάρχουν ορισμένα «θεσμικά ζητήματα» που πρέπει να επιλυθούν (όπως είναι οι φραγμοί που θέτουν σε ορισμένες χώρες-μέλη τα Συνταγματικά δικαστήρια στη διάθεση των πόρων), ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «η αγορά και η κοινωνία αναμένουν τη θέσπιση του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης και του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης» και ο συμβιβασμός είναι εφικτός («και επί της διαδικασίας και επί της ουσίας») αποφεύγοντας την «πρόσκρουση σε εθνικές συνταγματικές ευαισθησίες».