Οι έλληνες επιστήμονες που φεύγουν στο εξωτερικό λόγω της κρίσης ήταν το αντικείμενο της συζήτησης ανάμεσα στον Κάρολο Παπούλια και το νομπελίστα γερμανό ιολόγο Χάραλντ Τσουρ Χάουζεν, ο οποίος αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής και του Τμήματος
Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο δρ Τσουρ Χάουζεν τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής-Φυσιολογίας του 2008 για την ανακάλυψη των ιών HPV που προκαλούν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Επισκέφθηκε την Τρίτη το Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από τους έλληνες συναδέλφους του Χρήστο Βασιλάκο, γγ Έρευνας και Τεχνολογίας, Ι. Ιωαννίδη, Γ. Κόλλια και Π. Μαχαίρα, καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο κ. Παπούλιας υπενθύμισε συνάντηση που είχε στο παλαιότερα στα Γιάννενα με τον νομπελίστα επιστήμονα, την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα».
Για την Ελλάδα σημείωσε πως «υπάρχει αιμορραγία νέων, ταλαντούχων επιστημόνων, που φεύγουν για το εξωτερικό», γεγονός, ωστόσο, που διακρίνει εσχάτως να αλλάζει, δεδομένου ότι παρατηρείται επιστροφή κάποιων ερευνητών.
Από την πλευρά του ο δρ. Χάραλντ Τσουρ Χάουζεν σημείωσε πως γνωρίζει πάρα πολλούς Έλληνες συναδέλφους του που εργάζονται στο εξωτερικό και στη χώρα του τη Γερμανία, διαπιστώνοντας μια τάση να φεύγουν επιστήμονες και, δυστυχώς, να μην επιστρέφουν. «Αυτή η τάση θα πρέπει να αναστραφεί» κατέληξε.