Η αναγέννηση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, πρέπει να είναι «ένα Νέο Συμβόλαιο του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου με τον εαυτό του», επισήμανε ο κ.
Ι. Βούλγαρης σε εκδήλωση της πρωτοβουλίας των «58» στο Περιστέρι, με ομιλητή επίσης τον κ.
Στ. Μπένο.
Παρόντες στην εκδήλωση η οποία χαρακτηρίστηκε πολύ πετυχημένη καθώς παρεβρέθηκαν πάνω από 300 άτομα ήταν η κυρία Αθηνά Δρέττα και οι κκ Σπύρος Λυκούδης, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Νίκος Ανδρουλάκης, Χρήστος Πρωτόπαππας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κ.α. Επίσης παρεβρέθηκαν και πολλά μέλη της κεντρικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.
Η παράταξη, τόνισε ο κ. Βούλγαρης, πρέπει «να απευθυνθεί σε νέες ηλικιακά και πολιτικά δυνάμεις, να πρωτοστατήσει στην υπέρβαση της κρίσης και στην εθνική ανασυγκρότηση. Το ευρωψηφοδέλτιο πρέπει να εκφράζει αυτή την πρόθεση και ως προς τα πρόσωπα και ως προς τις διαδικασίες».
Επιπλέον, περιέγραψε ποιά παράταξη οραματίζονται οι «58»: «Μια παράταξη πολιτών, όχι κομματικών μηχανισμών. Συνεχίζουμε να απευθυνόμαστε σε όλα τα κόμματα, τις κινήσεις, τα πρόσωπα του ευρύτερου κεντροαριστερού δημοκρατικού χώρου. Και κεντρικά και σε τοπικό επίπεδο. Τους λέμε ότι αυτά που μας ενώσανε, αυτά που ενώνουν την παράταξη στις σημερινές δοκιμασίες της κρίσης, είναι πολύ περισσότερα από αυτά που τη χωρίζουν.
Τους καλούμε σε ένα Νέο Ξεκίνημα. Ο απλός κόσμος της παράταξης δεν θέλει ούτε συγκόλληση μηχανισμών, ούτε προσωπικές στρατηγικές, ούτε μοιρολατρική υποχώρηση μπροστά στις δυσκολίες, ούτε αδιαφανείς συνεννοήσεις.
Σεβόμαστε την ιστορία των κομμάτων και των προσώπων στα οποία απευθυνόμαστε. Σεβόμαστε τις ευαισθησίες, τους κομματικούς πατριωτισμούς, την αφοσίωση που αισθάνονται τα απλά μέλη προς τα κόμματά τους. Ούτε ζητήσαμε, ούτε ζητάμε την κατάργηση οποιουδήποτε κόμματος ως προϋπόθεση. Οι διαδικασίες συγκρότησης θα είναι συναινετικές.
Παράταξη των πολιτών. Παράταξη του απλού ψηφοφόρου ή του μέλους του ΠαΣοΚ που αισθάνεται σήμερα αδικημένος γιατί ενώ ο ίδιος στρατεύτηκε στην υπόθεση των «μη προνομιούχων» και του εκδημοκρατισμού, βλέπει το κόμμα του να λοιδορείται και τη στράτευσή του να δυσφημείται. Σαν να σηκώνει τις αμαρτίες όλης της μεταπολίτευσης χωρίς την αναγνώριση για τις επιτυχίες.
Παράταξη του απλού ψηφοφόρου ή του μέλους της ΔΗΜΑΡ που στρατεύτηκε σε μια πολύτιμη παράδοση της ευρωκομμουνιστικής και ανανεωτικής Αριστεράς, μιας παράδοσης που θέλησε να ενώσει τον σοσιαλισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη με τη δημοκρατία και την ελευθερία, και βλέπει σήμερα τον χώρο του να περιθωριοποιείται.
Παράταξη του ψηφοφόρου ή του μέλους των Οικολόγων που αρνείται να ακολουθήσει το κόμμα του στην αντιευρωπαϊκό, αριστερίστικο δρόμο που τελευταία πήρε.
Παράταξη των ανένταχτων προοδευτικών πολιτών, που πέρασαν ή δεν πέρασαν από τα κόμματα του χώρου, και σήμερα αισθάνονται ότι η Ελλάδα κινδυνεύει, και πρέπει να δηλώσουν «παρών».
Θα έπρεπε να είναι παράταξη των νέων ανθρώπων. Ξέρουμε όμως ότι οι νέοι και οι νέες δεν έλκονται από την κομματική οργάνωση και ότι ο κεντροαριστερός χώρος πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να επανακτήσει την υποστήριξή τους. Θέλει χρόνο. Αυτό όμως που μπορεί να κάνουμε αμέσως είναι να σκίσουμε τις «επετηρίδες» των κομμάτων που θα συγκλίνουν στην παράταξη. Οι νέοι άνθρωποι που θα θελήσουν να μπουν στον δημόσιο βίο, να βρουν ανοιχτές τις πόρτες της παράταξης».
Η πρώτη συνέλευση, όλων των συμμετεχόντων κομμάτων, Κινήσεων και προσώπων, στην παράταξη θα γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου, με κεντρικό ομιλητή τον υποψήφιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Μάρτιν Σούλτς παρουσία και άλλων επιφανών εκπροσώπων του ΕΣΚ. Θα σηματοδοτηθεί έτσι η ιδεολογική ένταξη της παράταξης στον χώρο της Ευρωπαϊκής ΚεντροΑριστεράς και τη συμμετοχή της στον αγώνα για την ανατροπή της συντηρητικής κυριαρχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα με την πορεία προς τις Εκλογές για την Ευρώπη, όπως είπε ο κ. Βούλγαρης, θα ενισχυθεί και η ανάδειξη τοπικών αρχόντων που κινούνται στο πνεύμα των «5 δημάρχων» – του Μπουτάρη και του Καμίνη.
«Ξέρουμε», πρόσθεσε, «ότι για να ανασυγκροτηθεί η Ελλάδα χρειάζεται να μεταρρυθμίσουμε τολμηρά την πολιτική. Όχι μόνο τους θεσμούς, αλλά την ουσία της, την ηθική της, τον τρόπο διακυβέρνησης. Η πολιτική ηθική και η ακεραιότητα στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος θα είναι τα απόλυτα κριτήρια που θα καθιερώσει η Παράταξη στην ανάδειξη των στελεχών της. Η διερεύνηση κάθε ενδεχόμενου σκανδάλου από τη Δικαιοσύνη μέχρι τελευταίας κεραίας, στο πλαίσιο εννοείται του Κράτους Δικαίου, είναι αυτονόητη και αδιαπραγμάτευτη αρχή. Για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
Ο κ. Βούλγαρης εκτίμησε ότι η χώρα μπαίνει σε νέα πολιτική φάση: Οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτεύχθηκαν με φοβερές θυσίες, αλλά οι μεταρρυθμίσεις είναι ακόμα ελλιπείς για να πούμε ότι έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο. Η ύφεση έχει αρχίσει να ξεπερνιέται όπως δείχνουν όλοι οι πρόδρομοι δείκτες και ότι φέτος θα δούμε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Αλλά η ανάπτυξη δεν έχει ακόμα σταθερές βάσεις. Το Μνημόνιο τελειώνει, αλλά όχι η ανάγκη δανειοδότησης της χώρας. «Το ερώτημα που βάζουμε και θα βάζουμε είναι: στη νέα φάση θα κάνουμε τα ίδια λάθη; Ή θα μάθουμε κάτι από το κακό παρελθόν;», είπε.
Επιπλέον έθεσε και τις προτεραιότητες για τις οποίες θα πρέπει να πρωτοστατήσει η παράταξη.
-Σχέδιο ανασυγκρότησης που να αρχίζει από τους «κάτω», από τους αδύναμους που πλήρωσαν πολύ και άνισα.
-Αλλαγή στο κράτος πρόνοιας που σήμερα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το «νέο κοινωνικό ζήτημα», την ανεργία και τη νέα φτώχεια, που μαστίζουν πρωτίστως τα αστικά νοικοκυριά με άνεργα μέλη και παιδιά.
-Προτεραιότητα στις οικογένειες με παιδιά χωρίς κανέναν εργαζόμενο, συχνά χωρίς βιβλιάριο ασθένειας, χωρίς επίδομα ανεργίας ή άλλη εισοδηματική ενίσχυση. Αυτό είναι ντροπή εθνική. Ειδικοί μας έχουν καταθέσει προτάσεις. Δωρεάν πρόσβαση σε ένα βασικό πακέτο υπηρεσιών υγείας για όλους –και ειδικά για τους φτωχούς, για τους ανέργους, για τους ηλικιωμένους, για τους χρόνια ασθενείς. Αποκατάσταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Επέκταση της παιδικής φροντίδας. Γεύματα στα σχολεία για τους μαθητές δημοτικού (το υποστηρίζει ο ΟΟΣΑ). Εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε εθνική κλίμακα με την αξιοποίηση των διδαγμάτων από την πιλοτική φάση που ήδη διεξάγεται. Επιμήκυνση του τακτικού επιδόματος ανεργίας από 12 σε 24 μήνες. Επέκταση του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας σε όλους τους ανέργους που ζουν σε οικογένειες με εισόδημα κάτω από το όριο ακραίας φτώχειας, χωρίς άλλες προϋποθέσεις. Και να το πούμε καθαρά. Εδώ πρέπει να πάει το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα που πετύχαμε σε πείσμα πολλών. Από εδώ πρέπει να αρχίσει να διανέμεται γιατί το έχουν πραγματικά ανάγκη. Και όχι σε πελατειακά δίκτυα και σε προστατευόμενες εκλογικές πελατείες.
-Αδιαπραγμάτευτη αρχή είναι και η απομάκρυνση των κομμάτων από το Κράτος. Αυτός ήταν ο πυρήνας του πελατειακού συστήματος, του εκφυλισμού της πολιτικής και βασική αιτία της χρεοκοπίας. Η πρακτική του μοιράσματος στα κυβερνώντα κόμματα των κρατικών θέσεων, όπως το γνωστό σύστημα 4:2:1 που είδαμε στην τρικομματική κυβέρνηση, ή όποιο άλλο τέτοιο σύστημα κομματικής κατάληψης του κράτους, είναι καταδικαστέο. Και για σήμερα και για αύριο. Δεν είμαστε αιθεροβάμονες. Ξέρουμε ότι έτσι είναι η Ελλάδα. Αλλά η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει. Αλλιώς ποτέ δεν θα στηθεί μια αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση με δημόσιους υπάλληλους υπεύθυνους και αξιοπρεπείς στο επάγγελμά τους.
-Η Παράταξη πρέπει να πρωτοστατήσει στην αλλαγή και στην εξυγίανση του πολιτικού συστήματος. Οι προτάσεις έχουν κατατεθεί. Οι βουλευτές να μειωθούν στους 200. Οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες να κατατμηθούν σε μικρότερες. Να ανοίξει το ζήτημα του εκλογικού νόμου με σοβαρή εξέταση του γερμανικού συστήματος. Να καταργηθεί η Βουλευτική ασυλία, και να αλλάξει η ποινική ευθύνη των υπουργών (επιτέλους) με την αναθεώρηση των άρθρων 62 και 86 του Συντάγματος, ώστε οι βουλευτές και οι υπουργοί να εξομοιωθούν με τους κοινούς πολίτες όταν παραβιάζουν τον νόμο. Αλλαγή της Χρηματοδότηση της πολιτικής. Άμεση τροποποίηση του ισχύοντος νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, με δραστικό περιορισμό της επιδότησής τους. Αλλαγή, ταυτόχρονα, των ρυθμίσεων για το πόθεν έσχες και τα οικονομικά των πολιτικών, με καθιέρωση ανεξάρτητων ελέγχων και διαφάνειας στην τήρηση των βιβλίων τους, γιατί πολλά είδαμε και από εκεί που δεν το περιμέναμε.
-Αδιαπραγμάτευτη αρχή είναι η απομάκρυνση των κομμάτων από το Κράτος. Αυτός ήταν ο πυρήνας του πελατειακού συστήματος, του εκφυλισμού της πολιτικής και βασική αιτία της χρεοκοπίας. Η πρακτική του μοιράσματος στα κυβερνώντα κόμματα των κρατικών θέσεων, όπως το γνωστό σύστημα 4:2:1 που είδαμε στην τρικομματική κυβέρνηση, ή όποιο άλλο τέτοιο σύστημα κομματικής κατάληψης του κράτους, είναι καταδικαστέο. Αλλιώς ποτέ δεν θα στηθεί μια αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση με δημόσιους υπάλληλους υπεύθυνους και αξιοπρεπείς στο επάγγελμά τους.
-Η παράταξη πρέπει να πρωτοστατήσει στην αλλαγή και στην εξυγίανση του πολιτικού συστήματος. Οι προτάσεις έχουν κατατεθεί. Οι βουλευτές να μειωθούν στους 200. Οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες να κατατμηθούν σε μικρότερες. Να ανοίξει το ζήτημα του εκλογικού νόμου με σοβαρή εξέταση του γερμανικού συστήματος. Να καταργηθεί η Βουλευτική ασυλία, και να αλλάξει η ποινική ευθύνη των υπουργών (επιτέλους) με την αναθεώρηση των άρθρων 62 και 86 του Συντάγματος, ώστε οι βουλευτές και οι υπουργοί να εξομοιωθούν με τους κοινούς πολίτες όταν παραβιάζουν τον νόμο. Αλλαγή της Χρηματοδότηση της πολιτικής. Άμεση τροποποίηση του ισχύοντος νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, με δραστικό περιορισμό της επιδότησής τους. Αλλαγή, ταυτόχρονα, των ρυθμίσεων για το πόθεν έσχες και τα οικονομικά των πολιτικών, με καθιέρωση ανεξάρτητων ελέγχων και διαφάνειας στην τήρηση των βιβλίων τους, γιατί πολλά είδαμε και από εκεί που δεν το περιμέναμε.
Σχετικά με δημοσιεύματα τα οποία κάνουν αναφορά στη δημιουργία κόμματος από τους 58, το γραφείο Τύπου του ΠαΣοΚ, έκανε το ακόλουθο σχόλιο:
«Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ μιλάει μόνο το ΠΑΣΟΚ.
Πιστεύουμε στη δυναμική και την ανάγκη συσπείρωσης όλων των δυνάμεων της δημοκρατικής παράταξης.
Ισχύουν οι δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και η απόφαση της ΚΠΕ.
Το ΠΑΣΟΚ σέβεται όλα τα πρόσωπα, όλες τις κινήσεις και τις δημιουργικές πρωτοβουλίες. Αξιώνει βεβαίως τον ίδιο σεβασμό όχι μόνο στην ιστορική του διαδρομή, αλλά και στον σημερινό του ρόλο για τη σταθερότητα της χώρας και την πορεία εξόδου από τη κρίση».