Πολιτικές ενέσεις αισιοδοξίας επιλέγει να…«κάνει» ο κ.Αντ. Σαμαράς, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει και το κλίμα ηττοπάθειας που επικρατεί σε μεγάλο τμήμα της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Πρωθυπουργός από το Στρασβούργο, μετά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε., έστειλε μήνυμα _με αρκετή δόση αισιοδοξίας και απέναντι στο γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα_ ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές.
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς, αυτή τη φορά από το εξωτερικό, επανέλαβε ότι στόχος είναι οι εκλογές να γίνουν το 2016, αλλά είναι σαφές πλέον ότι ο κρίσιμος σταθμός είναι οι πρώτοι μήνες του 2015, οπότε και είναι με βάσει το Σύνταγμα, προγραμματισμένη η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η προσπάθεια του κ. Σαμαρά είναι σαφής: θέλει να αναδείξει, τόσο προς το κοινό στο εσωτερικό της Ελλάδας, όσο και στο εξωτερικό στους κύκλους των πιστωτών, ότι ο ίδιος είναι ο εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας στην χώρα και έχει σχεδιασμό τετραετίας.
Στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής του επανέλαβε ότι προσωπικά θα ήθελε να γίνουν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές το 2016, αλλά όπως είπε δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι κάποιος δεν θα εκμεταλλευθεί την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τον Μάρτιο του 2015, για να τις προκαλέσει.
«Όποιος πράξει κάτι τέτοιο όμως, θα πρέπει να επωμιστεί και το πολιτικό κόστος»τόνισε, δείχνοντας ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνο εάν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές. Αυτό το επιχείρημα θα προβάλλεται όλο και πιο έντονα το επόμενο διάστημα και θα έχει αποδέκτες και εντός και εκτός της Ελλάδας.
Ως εκ τούτου, το δίλημμα «ναι ή όχι στην Ευρώπη» που προέταξε ο κ. Σαμαράς από το Ζάππειο Μέγαρο την ημέρα έναρξης της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. συμπληρώνεται από το εξής: «ποιος εγγυάται την πολιτική σταθερότητα στη χώρα».
Στην πορεία όμως προς τις ευρωεκλογές, θα πρέπει να αλλάξουν πολλά και κυρίως να μεταβληθεί και η στάση, τμήματος του εκλογικού σώματος έναντι της ΝΔ. Ο Πρωθυπουργός είναι πλήρως ενήμερος των στοιχείων που προκύπτουν από τις «κρυφές» δημοσκοπήσεις και ήδη στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου, αναλύονται τα νέα δεδομένα και συζητούν για τα αδύναμα σημεία της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα διατυπώνονται και προτάσεις για το πώς πρέπει να αντιδράσει η ΝΔ για να αντιμετωπίσει την δύσκολη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται.
Αν σε κάτι συμφωνούν στο πρωθυπουργικό γραφείο, απέναντι στην βεβαιότητα του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ κ.Αλ. Τσίπραότι το κόμμα του θα είναι κυβέρνηση, είναι ότι η μάχη των εκλογών, σε πρώτη φάση των ευρωεκλογών, δεν έχει κριθεί και ότι με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και κινήσεις, υπάρχουν περιθώρια να αλλάξει το κλίμα.
Την ίδια στιγμή που ο κ. Σαμαράς και οι στενοί του συνεργάτες, κκ.Δ. Σταμάτης,Χρ. Λαζαρίδης,Στ. ΠαπασταύρουκαιΚ. Μπούρας, με τη συνεργασία και γνωστού δημοσκόπου, αναλύουν τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων και προσπαθούν να διαμορφώσουν τη στρατηγική τους, στην πορεία προς τις εκλογές, το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι η ηττοπάθεια των βουλευτών και των στελεχών.
Η ηττοπάθεια έχει κυριεύσει μεγάλο τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, αλλά και αρκετοί υπουργοί και το μεγαλύτερο πρόβλημα του βασικού πυλώνα της συγκυβέρνησης, εκτός και από την προβληματική κατάσταση του ΠαΣοΚ που δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης, είναι ότι«δεν μπορείς να πας στη μάχη με έναν στρατό που νιώθει ότι θα χάσει».
«Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία»είναι η κλασσική ρήση που χρησιμοποιείται ως «αντίδοτο» από το πρωθυπουργικό περιβάλλον και γι’ αυτό και ο κ. Σαμαράς σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του, επιμένει ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Με βάσει αυτή την ανάλυση, τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και τα στελέχη που θα κληθούν να αναλάβουν ρόλο στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, θα προσπαθήσουν ν’ αντιστρέψουν το κλίμα με κινήσεις εξωστρέφειας, των οποίων θα ηγηθεί προσωπικά ο κ. Σαμαράς.
Η επιχείρηση να αλλάξει το κλίμα μόνο εύκολη δεν θα είναι καθώς όπως λένε και πολιτικοί αναλυτές,«η ΝΔ χαρακτηρίζεται από μεγάλη εκλογική ρευστοποίηση του παραδοσιακού της εκλογικού χώρου».