Η Ελλάδα έχει πολιτική σταθερότητα και σταθερή κυβέρνηση, η οποία ελπίζει ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν το 2016 τόνισε ο κ. Αντ. Σαμαράς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος υποδέχθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο το Κολέγιο των Επιτρόπων σε πλήρη σύνθεση, εξέφρασε την πεποίθηση ότι στις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαϊου η επιλογή των ελλήνων πολιτών είναι θα είναι μεταξύ του «αν θέλουν την Ευρώπη ή όχι».
Στηλίτευσε μάλιστα την απουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρα από την επίσημη εναρκτήρια τελετή της ελληνικής Προεδρίας το βράδυ της Τετάρτης στο Μέγαρο Μουσικής στην οποία έδωσε ευρύτερη διάσταση. Τη χαρακτήρισε όχι μόνο «αντιευρωπαϊκή», αλλά επίσης «αντιδυτική και αντινατοϊκή». Και η αλήθεια είναι ότι η ανακοίνωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για την απουσία του κ. Τσίπρα από την επίσημη τελετή προκάλεσε αλγεινή εντύπωση και στους εκπροσώπους των ξένων μέσων ενημέρωσης.
Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι ελπίζει πως οι έλληνες πολίτες, πολλοί εκ των οποίων ασφυκτιούν από τα μέτρα λιτότητας των τελευταίων ετών, θα ψηφίσουν για το μέλλον της πατρίδας τους και των παιδιών τους. «Τους έχω εμπιστοσύνη» σημείωσε χαρακτηριστικά. Αναγνώρισε ότι ίσως ψηφίσουν με θυμό, προκαταβάλλοντας ουσιαστικά ότι θα είναι ο θυμός που θα τους οδηγούσε προς τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Τέλος, χαρακτήρισε ευθέως τη Χρυσή Αυγή «αντιδημοκρατικό κόμμα».
Από την πλευρά του, ο κ. Μπαρόζο ξεκαθάρισε ότι η πολιτική σταθερότητα επηρεάζει την οικονομία και με τη σειρά της η έλλειψή της «επηρεάζει αρνητικά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αγορών». Για τον λόγο αυτό, «οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να επιδείξουν υπευθυνότητα», μήνυμα με εμφανείς αποδέκτες. Τόσο από τα λόγια του κ. Μπαρόζο όσο και από τα όσα διεμείφθησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Κολεγίου των Επιτρόπων με τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφές, σημείωναν κοινοτικές πηγές προς «Το Βήμα» ότι το παράδειγμα της Ιρλανδίας, η οποία εφάρμοσε με επιτυχία το πρόγραμμα και πλέον βγήκε στις αγορές είναι η απόδειξη ότι η ακολουθούμενη συνταγή φέρνει αποτελέσματα.
«Τα προγράμματα προσαρμογής αποδίδουν όταν εφαρμόζονται όπως πρέπει. Η Ιρλανδία μάλιστα δανείζεται χαμηλότερα σήμερα από ό,τι χώρες που δεν είναι καν σε πρόγραμμα προσαρμογής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν. Ο σκοπός των προγραμμάτων συνέχισε ήταν να αποφευχθεί μία ασύνταχτη χρεοκοπία και τα κράτη – μέλη να στηριχθούν στα πόδια τους. «Μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια» ήταν το μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό. Συνέστησε δε προς την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει το ταχύτερο προς την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το δημοσιονομικό πακέτο του 2014, με έμφαση μεταξύ άλλων στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και στις ιδιωτικοποιήσεις. «Υπάρχουν ακόμη ορισμένα σύννεφα στον ορίζοντα» είπε.
Και θύμισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής καθώς και η εφαρμογή του υπήρξε το δυσκολότερο από όλα ακριβώς για πολιτικούς λόγους.
Κατ’ αρχήν, επειδή όταν ξεκίνησε η ελληνική κρίση, η πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη ήταν πολύ δυσκολότερη από ό,τι σήμερα. Δεύτερον, επειδή υπήρξαν στην Ελλάδα πολιτικές κρίσεις, όπως π.χ το δημοψήφισμα. Και, τρίτον, επειδή υπήρχε μεγάλη συζήτηση για το σενάριο της εξόδου της Ελλάδος από την ευρωζώνη (Grexit) ακόμη και στις πρωτεύουσες ορισμένων κρατών – μελών.
Ο κ. Μπαρόζο εμφανίστηκε ιδιαίτερα φιλικός προς την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας φράσεις όπως το «δεν δέχομαι στερεότυπα, ούτε προκαταλήψεις», αναφορικά με την Ελλάδα, καθώς και ότι όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ «έχουν την ίδια αξιοπρέπεια», ανεξαρτήτως του μεγέθους τους. Την ίδια στιγμή, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε την επιτυχία της Ελλάδος να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, αναφέρθηκε στη μείωση των spreads των ελληνικών ομολόγων και στην πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την οποία όπως σημείωσε, επιβεβαιώνει και ο ΟΟΣΑ.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν επεφύλασσε άλλο ένα μήνυμα προς την Αθήνα. Τόνισε ότι η Επιτροπή ήταν η μόνη που καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης στάθηκε δίπλα στην Ελλάδα, μία αποστροφή που ίσως να αποτελεί και μία έμμεση αναφορά στον μελλοντικό ρόλο που θα έχει ή δεν θα έχει το ΔΝΤ στην τρόικα.
Σαμαράς: «Διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες»
«Οι Έλληνες είμαστε πεισματάρηδες και θα τα καταφέρουμε» είπε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην τελετή ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι η χώρα μας που θεωρείτο ως «αδύναμος κρίκος» στο τέλος της ελληνικής προεδρίας θα είναι «σύμβολο ότι η Ευρώπη δουλεύει, μπορεί και θα τα καταφέρει».
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι Ελλάδα πλήρωσε αυστηρά δικά της σφάλματα, αλλά και κατασκευαστικές ελλείψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διέψευσε τις Κασσάνδρες και ανέλαβε την προεδρία.
«Πολλοί ήταν εκείνοι που προεξοφλούσαν ότι η Ελλάδα δεν θα παραμείνει στην Ευρωζώνη» και στοιχημάτιζαν ότι η Ευρωζώνη δεν θα τα καταφέρει, είπε ο κ. Σαμαράς.
«Η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί και η Ευρώπη απέδειξε ότι μπορεί. Πετύχαμε αυτά που πολλοί θεωρούσαν ακατόρθωτα» είπε ο κ. Σαμαράς, λέγοντας ότι η Ευρώπη πέτυχε «αυτό που πολλοί θεωρούσαν ανέφικτο: να μείνει ενωμένη, να κοιτάξει κατάματα τις αδυναμίες της και να αρχίσει να τις ξεπερνά».
«Στο τέλος της ελληνικής προεδρίας η Ελλάδα θα στέκεται στα πόδια της» είπε ο κ. Σαμαράς.