Σε… κατάσταση συναγερμού βρίσκονται στο Μέγαρο Μαξίμου εν όψει της έλευσης της τρόικας στις 15 Ιανουαρίου. Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς έχει δώσει σαφή εντολή να τρέξουν οι εμπλεκόμενοι με το οικονομικό πρόγραμμα.
Εξάλλου, υπάρχουν πολλές μνημονιακές υποχρεώσεις που δεν έχουν εκπληρωθεί και είναι ενδεικτικό ότι από τις 135 συνολικά δράσεις έχει υλοποιηθεί περίπου το 65% και απαιτείται ακόμη να γίνουν πολλά. Σύμφωνα με αξιωματούχους της τρόικας, υπάρχουν αρκετά ζητήματα ανοικτά, ενώ η πρόοδος είναι σχετικά αργή.
Αυτό θα πρέπει να αλλάξει άμεσα, καθώς τα δύσκολα δεν πέρασαν, παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που εκπέμπονται από το Μέγαρο Μαξίμου. Η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο μπορεί να ηχεί ευχάριστα ως επιθυμία, αλλά μέχρι να πραγματοποιηθεί χρειάζεται να γίνουν και κάποια ακόμη βήματα.
Για να προχωρήσουν αυτά τα βήματα και να μην υπάρξει εκ νέου πρόβλημα, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεχείς συσκέψεις τις επόμενες ημέρες, ώστε να είναι όλα έτοιμα ως την έλευση των επικεφαλής της τρόικας. Παράλληλα υπάρχει και το άγχος της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ που ξεκίνησε από την 1η Ιανουαρίου.
Εν μέσω της ελληνικής προεδρίας η δικομματική κυβέρνηση καλείται να περάσει τις… εξετάσεις της τρόικας και να αποδείξει ότι αξίζει την εμπιστοσύνη των πιστωτών, οι οποίοι πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, κατά τον Πρωθυπουργό.
Από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν να εκπέμπουν μηνύματα αισιοδοξίας, αλλά επικρατεί αγωνία για την επόμενη περίοδο, κατά την οποία θα κριθεί και η πορεία της κυβέρνησης και της χώρας.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο κυριαρχεί η αίσθηση ότι η διαπραγματευτική ισχύς της χώρας έχει αυξηθεί αρκετά και αυτό οφείλεται στο πρωτογενές πλεόνασμα.
Παράλληλα, κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης επιμένουν ότι σε Βερολίνο και Βρυξέλλες έχει γίνει σαφές το μήνυμα της Αθήνας, πως στην Ελλάδα οι πολιτικές και κοινωνικές αντοχές έχουν εξαντληθεί και δεν μπορεί να υπάρξει νέα πίεση για μέτρα.
Η χαλάρωση της πίεσης της τρόικας θεωρείται επιβεβλημένη, διότι η ΝΔ, που είναι και ο βασικός πυλώνας της κυβέρνησης, δέχεται μεγάλη δημοσκοπική πίεση. Εξάλλου, ήδη καταγράφεται μεγάλη ρευστότητα στον χώρο της ΝΔ, η Χρυσή Αυγή διατηρεί τις δυνάμεις της, ενώ την ίδια στιγμή αυξημένος είναι ο αριθμός των αναποφάσιστων δεξιών ψηφοφόρων.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν γίνει αρκετές συσκέψεις για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και μεταξύ των σεναρίων που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι:
- Επιχείρηση αλλαγής του κλίματος στην οικονομία με την πώληση της Eurobank.
- Αξιοποίηση της ελληνικής προεδρίας.
- Διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους.
- Αυξήσεις 50 ευρώ στις συντάξεις τον Απρίλιο, ως «πασχαλιάτικος» μποναμάς.
- Προετοιμασία για έξοδο στις αγορές για εξεύρεση κοινοπρακτικού δανείου 5 δισ. ευρώ.
Ο στόχος της εξόδου στις αγορές καθίσταται κεντρικός, παρά το γεγονός ότι πριν από έναν περίπου χρόνο τέτοιες ημέρες το ΔΝΤ στην έκθεσή του τοποθετούσε χρονικά την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2018.
Η έξοδος στις αγορές είναι ζωτικής σημασίας για τη δικομματική κυβέρνηση, διότι θα εξουδετερώσει την καχυποψία σχετικά με τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και όπως λένε και στο Μέγαρο Μαξίμου, θα βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις και τις τράπεζες να εξασφαλίσουν χαμηλότερο κόστος δανεισμού από τις διεθνείς αγορές.
Προτού όμως φθάσουμε εκεί θα πρέπει να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα, όπως το δημοσιονομικό κενό για το 2014, μετά και τις μονομερείς αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τον φόρο ακινήτων και τον ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και το πρόγραμμα διαθεσιμότητας.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 2 Ιανουαρίου 2014
HeliosPlus