Με βασική αρχή ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2016, όπως ανέφερε το μεσημέρι της Δευτέρας ανώτατη κυβερνητική πηγή, οι κκ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος προετοιμάζουν τα επόμενα βήματα της δικομματικής κυβέρνησης, η οποία πλέον αριθμεί 153 βουλευτές.
Ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτιμούν ότι η επόμενη περίοδος είναι ιδιαίτερα καθοριστική για την πορεία της χώρας, αλλά, παρά το γεγονός ότι μειώθηκε η κοινοβουλευτική δύναμη του δικομματικού συνασπισμού, δεν θεωρούν πως θα υπάρξει πρόβλημα στο μέλλον, αν και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι μπορεί να γίνει.
Εξάλλου τα δύσκολα είναι μπροστά για την κυβέρνηση και, παρά την πεποίθηση του Πρωθυπουργού ότι θα υπάρξει ένα «πολιτικό μορατόριουμ» με την τρόικα λόγω της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ που ξεκινάει σε μία εβδομάδα, η επόμενη περίοδος είναι γεμάτη πολιτικές νάρκες.
Βέβαια τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από τη Χαριλάου Τρικούπη μεταδίδουν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι πιο ισχυρή από ποτέ και επιμένουν στο επιχείρημα ότι πολύ δύσκολα θα βρεθεί βουλευτής, είτε της ΝΔ ούτε του ΠαΣοΚ, που θα δημιουργήσει μείζον πρόβλημα επιλέγοντας να μη στηρίξει στο μέλλον μια νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή στο πρωθυπουργικό περιβάλλον παρατηρούν με ιδιαίτερη προσοχή τα όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ, που κατά πολλούς αποτελεί τον πιο «αδύναμο κρίκο» της συγκυβέρνησης, αλλά, όπως σχολίαζε ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που μίλησε για εξάντληση της τετραετίας, «οι εξελίξεις στο ΠαΣοΚ δεν μας ανησυχούν γιατί υπάρχει συνείδηση και ο τόπος είναι πάνω από όλα».
Παρά το γεγονός ότι εμφανίζονται ήρεμοι στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Χαριλάου Τρικούπη, η αγωνία είναι έντονη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κυβερνητικό συνασπισμό μετά και τη διαγραφή του κ. Β. Πολύδωρα αλλά κυρίως για τις μελλοντικές κινήσεις διαφόρων βουλευτών του ΠαΣοΚ.
Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν δείχνει να έχει τα περίφημα «μαξιλάρια» που χρειάζονται σε κρίσιμες ψηφοφορίες καθώς δεν βρίσκονται βουλευτές πρόθυμοι να στηρίξουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, αν και κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τι μπορεί να γίνει σε μια κρίσιμη ψηφοφορία όπου η κατάσταση θα είναι οριακή!
Παράλληλα έκδηλη είναι η ανησυχία στη ΝΔ για την εικόνα που καταγράφεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, αν και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα δυναμική.
Το βασικότερο πρόβλημα για το Μέγαρο Μαξίμου είναι τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων, τα οποία είναι αρνητικά για τη ΝΔ, ενώ το μόνο παρήγορο για το πρωθυπουργικό επιτελείο αποτελεί το στοιχείο ότι ο κ. Σαμαράς υπερτερεί του κ. Αλ. Τσίπρα στο ερώτημα περί καταλληλότητας για την πρωθυπουργία.
Η αντοχή του κ. Σαμαρά όμως δεν αρκεί για να αλλάξει το κλίμα, το οποίο επιβαρύνεται συνεχώς, παρά τις… «ενέσεις αισιοδοξίας» της κυβέρνησης και τα μηνύματα ότι η κατάσταση θα αλλάξει σταδιακά. Σε αυτή την κατεύθυνση άρχισαν οι διαρροές ότι μόλις επικυρωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα θα διορθωθούν αδικίες με τη διανομή του 70% προς κοινωνικές ομάδες, όπως χαμηλοσυνταξιούχοι και ένστολοι.
Παράλληλα ο κ. Σαμαράς ευελπιστεί ότι θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό χωρίς νέα μέτρα και θα ξεκινήσει η προετοιμασία για τη λύση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Σε αυτό το βαρύ κλίμα για την κυβέρνηση ήδη έχουν αρχίσει σιγά-σιγά οι συζητήσεις από αρκετούς υπουργούς για την ανάγκη να ανοίξει ξανά δίαυλος επικοινωνίας με τον κ. Φ. Κουβέλη και να δημιουργηθούν συνθήκες άμεσης επιστροφής της ΔΗΜΑΡ στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 23 Δεκεμβρίου 2013
HeliosPlus