Η ζωή παίζει περίεργα παιχνίδια και πολλές φορές τιμωρεί. Η περίπτωση του κ. Μιχ. Λιάπη είναι ενδεικτική. Παράλληλα ανέδειξε και ως έναν βαθμό την αλαζονεία και την αμετροέπεια ενός πολιτικού ανδρός, ανεξάρτητα εάν έχει αποσυρθεί από τα κοινά.
Η χθεσινή σύλληψη του πρώην υπουργού μετά από παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας να οδηγεί ένα υπερπολυτελές τζιπ με πλαστές πινακίδες ξάφνιασε αρνητικά ακόμα και εντός της ΝΔ, αν και το κόμμα απέφυγε να εκδώσει έστω και μια τυπική ανακοίνωση.
Δημιούργησε ποικίλα επικριτικά και ειρωνικά σχόλια, δείχνοντας σε μεγάλο βαθμό το πόσο η ίδια η κοινωνία έχει απομυθοποιήσει πλήρως πρόσωπα που διαδραμάτισαν ρόλο στη δημόσια ζωή. Ειδικά ο κ. Λιάπης ήταν ένα πρόσωπο που συμμετείχε ενεργά σε πολλές φάσεις της κεντροδεξιάς ιστορίας.
Είναι σίγουρο ότι ο ίδιος δεν πίστευε πως θα τύγχανε της λοιδορίας και του χλευασμού, όπως και έγινε μετά τη σύλληψή του στα κοινωνικά δίκτυα (twitter και facebook).
Επί της ουσίας η ιστορία εκδικήθηκε τον κ. Λιάπη που το 2007 έγραφε στον πρόλογο του ΚΟΚ ότι «δεν είναι απλά ένα νομικό κείμενο αλλά κανόνας ζωής…». Τι ειρωνεία!
Την ίδια χρονιά ως υπουργός Μεταφορών είχε δώσει εντολή στην τροχαία να επιδώσει κλήση στον τότε νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Π. Ψωμιάδη, όταν διαπίστωσε πως υπάρχουν φωτογραφίες του στις οποίες εμφανιζόταν να οδηγεί μηχανή χωρίς κράνος.
Η είδηση της σύλληψης του κ. Λιάπη έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στο πολιτικό σύστημα. Δεν είναι και σύνηθες ένας πολιτικός, πρώην υπουργός, γόνος μιας από τις σημαντικότερες πολιτικές οικογένειες της χώρας, ανιψιός του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, να συλλαμβάνεταιδιότι είχε πλαστές πινακίδες στο τζιπ του, δεν είχε μαζί του δίπλωμα οδήγησης, άδεια, ασφάλεια, ταυτότητα και παραβίασε το στοπ.
Για ορισμένα κεντρικά πολιτικά στελέχη η περίπτωση του κ. Λιάπη χρήζει μεγάλης συζήτησης για τα κίνητρα που τον ώθησαν να προβεί σε όλες αυτές τις παράνομες πράξεις. Αλλοι έλεγαν, με εμφανή διάθεση κριτικής προς το πολιτικό σύστημα, ότι συνάδελφοί τους πολιτικοί έχουν διαχρονικά την αίσθηση της ατιμωρησίας και συμπεριφέρονται χωρίς να υπολογίζουν τη δικαιοσύνη.
Ο κ. Λιάπης τα τελευταία χρόνια ιδιώτευε. Στις εκλογές του 2009 δεν συμμετείχε και μάλιστα έδειξε δημόσια ότι διαφωνούσε με την επιλογή του εξαδέλφου του, τότε πρωθυπουργού, κ. Κ. Καραμανλή, να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Επέκρινε με δριμύτητα την απόφαση του κ. Καραμανλή, χαρακτηρίζοντας τις πρόωρες εκλογές ως ιστορικό λάθος για τη χώρα και ατόπημα για την παράταξη, για την οποία είπε τότε πως μπαίνει σε περίοδο παρατεταμένης κρίσης.
Πριν από την απόφασή του αυτή είχε βρεθεί στο στόχαστρο για την υπόθεση της Siemens και τη φιλική σχέση που διατηρούσε με τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της εταιρείας στην Ελλάδα, τον κ. Μιχ. Χριστοφοράκο.
Ο ίδιος τότε μιλούσε για«σκάνδαλο του ΠαΣοΚ»που επιχειρείται να μετακυλιστεί στη ΝΔ και εξαπέλυσε επίθεση στη Χαρ. Τρικούπη, τονίζοντας πως δεν είχε καμία ευθύνη για τον ΟΣΕ και για τον ΟΤΕ. Μάλιστα, τότε χρησιμοποιούσε το επιχείρημα πως υποχρεώθηκε η Siemens να επιστρέψει όλες τις ποινικές ρήτρες και κατατέθηκε αγωγή εναντίον της για περαιτέρω αποζημιώσεις υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.
Μετά την απόσυρσή του από την ενεργό πολιτική ο 63χρονος κ. Λιάπης δεν είχε διάθεση για επαφές και συνομιλίες με πολιτικούς και δημοσιογράφους. Εκανε επιλεκτικές συναντήσεις με λίγους και εκλεκτούς φίλους και συχνά ταξίδευε, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, αλλά και στη Μύκονο και στο Καρπενήσι. Στις αρχές του 2013 υποβλήθηκε σε επέμβαση έπειτα από ανεύρισμα στον εγκέφαλο.
Εσχάτως τον συνάντησαν στο Μεγάλο Χωριό της Ευρυτανίας να μαζεύει ελιές σε οικογενειακό αγρόκτημα. Εισπράττει δύο συντάξεις, μία ως πρώην βουλευτής και μία ως δικηγόρος, ενώ πολύ συχνά επέλεγε να επισκέπτεται το δικηγορικό γραφείο του αδελφού του.
Οσοι έχουν συνομιλήσει μαζί του διαπιστώνουν ότι έχει αρνητική εικόνα για τα ΜΜΕ, λέγοντας ότι «ο Τύπος στην Ελλάδα είναι καφενείο», ενώ μεταξύ των τριών βιβλίων που έχει γράψει είναι και ένα με τον τίτλο: «Για ένα νέο ήθος»!
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 17 Δεκεμβρίου 2013

HeliosPlus