Σημεία σύγκλισης εξακολουθούν να αναζητούν οι δικομματικοί εταίροι, καθώς κατά την πολύωρη σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του Πρωθυπουργού κ.Αντ. Σαμαράκαι του κ.Ευ. Βενιζέλου, δεν επήλθε οριστική συμφωνία επί του κρίσιμου θέματος των πλειστηριασμών, ενώ το ΠαΣοΚ θέτει «βέτο» και στο θέμα των ΕΑΣ.
Αν και η γενική εκτίμηση είναι ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα κλείσει μέσα στον Δεκέμβριο, όπως επιμένει σταθερά ο κ. Σαμαράς που το ανέφερε και χθες κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού ΚοινοβουλίουΜάρτιν Σουλτς, εντούτοις υπάρχει ακόμα απόστασηέστω και μικρήμεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Χαρ. Τρικούπη.
Εξάλλου, η κυβέρνηση θέλει τα επόμενα εικοσιτετράωρα να έχει κλείσει όλα τα ανοικτά θέματα, καθώς μπροστά της έχει και τη συνεδρίαση τουeurogroupτης 9ηςΔεκεμβρίου, ενώ θέλει να έχει καθαρό πεδίο την επόμενη περίοδο για να ξεκινήσει χωρίς άγχος και βάρη η Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε. την 1ηΙανουαρίου του 2014.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» κατά την συνάντηση των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου, παρόντος και του υπουργού Οικονομικών κ.Ι. Στουρνάρα, η πλευρά του ΠαΣοΚ ήταν κάθετα αρνητική στις λύσεις που είχαν επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο, σε συνεργασία με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας και τους αντίστοιχους υπουργούς τους κκ.Κ. ΧατζηδάκηκαιΙ. Βρούτση, στο θέμα των πλειστηριασμών και των απολύσεων.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), το φλέγον θέμα των πλειστηριασμών και τις απολύσεις, είπε κοφτά:«ισχύει ό,τι έχει πει η κυβέρνηση».Παράλληλα τόνισε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να ανοίξει θέμα ομαδικών απολύσεων και εμφανίστηκε δε αισιόδοξος για το κλείσιμο των θεμάτων στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Για τους πλειστηριασμούς οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, διότι υπάρχουν ακόμα αντίθετες απόψεις μεταξύ των δυο εταίρων. Σχετικά με το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τη φορολογία ακινήτων, οι αρχηγοί συμφώνησαν να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή, καθώς η επεξεργασία του συνεχίζεται. Ουσιαστικά η ψήφισή του θα προγραμματισθεί για μετά την συζήτηση και την ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού και τοποθετείται έως τις 12 Δεκεμβρίου.
Τα ΕΑΣ είναι ένα άλλο πεδίο, όπου η κυβέρνηση φαίνεται ότι κερδίζει μια μικρή πρόσκαιρη μάχη με την τρόικα, καθώς φαίνεταιμε βάσει τις πληροφορίες που έχουν στο Μαξίμουτην ελληνική πρόταση για να υπάρξει μια μεταβατική λειτουργία, διάρκειας 18 μηνών σε δυο εργοστάσια. Το μεγάλο αγκάθι είναι το ζήτημα των παράνομων κρατικών ενισχύσεων, άνω του 1 δις. ευρώ και για το οποίο αναμένεται απάντηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στο ζήτημα των αποχωρήσεων, πριν την κατʼ ιδίαν σύσκεψη των αρχηγών, κατά την συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, αποφασίστηκε ότι ο απαιτούμενος αριθμός θα προέλθει από τα ΕΑΣ, απʼ όπου εκτιμάται να φύγουν περίπου 700 εργαζόμενοι, 150 από το Ταμείο Εθνικής Οδοποιϊας, άλλοι 300 που είναι επίορκοι και περίπου άλλοι 500 που θα εγκαταλείψουν τις θέσεις τους λόγω υγείας, αλλά και από τις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις ΝΠΙΔ.
Για το θέμα των συγχωνεύσεων και την ταχεία αξιολόγηση των ΝΠΙΔ, αλλά και των δημοσίων οργανισμών, ο Πρωθυπουργός ζήτησε να τρέξουν γρήγορα τις διαδικασίες. Πάντως το δεύτερο κύμα των 12.500 απολύσεων θα αφορά κυρίως τον ΕΟΠΠΥ, καθώς 5.000 εργαζόμενοι, εκ των οποίων πάρα πολλοί ιατροί θα μετακινηθούν, ενώ θα ακολουθήσουν οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Επίσης, κατά τη συνάντηση των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου έγινε και συζήτηση για το πρόσφατο ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο και εκτιμήθηκε ότι μετά και τις επισημάνσεις της Καγκελαρίου, θα επέλθει συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό χωρίς πρόσθετα μέτρα, αφού η απόσταση των δυο πλευρών έχει κατέβει πλέον στα 300 εκατομμύρια ευρώ.
Την ιδιαίτερη αξία τους είχαν και οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Σουλτς για την ετοιμότητα των εταίρων να λάβουν αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αμέσως μόλις δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Ακόμη οι δυο αρχηγοί αναφέρθηκαν και στις θετικές ειδήσεις της χθεσινής ημέρας στον τομέα των επενδύσεων, καθώς είχαμε τις ανακοινώσεις για την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσαν με τις αποφάσεις τους να επενδύσουν περαιτέρω στην Ελλάδα οι μεγάλες εταιρείες ΝΟΚΙΑ και Coca Cola, ενώ είχαμε και καλές ειδήσεις για τον Αστέρα Βουλιαγμένης.
Από το τραπέζι της σύσκεψης των πολιτικών δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και συζήτηση επί των πολιτικών θεμάτων και ειδικά για τη σύγκρουση με το ΣΥΡΙΖΑ, τόσο για το θέμα των υποβρυχίων, όσο και για το ζήτημα των φαρμάκων.
Την δική της ξεχωριστή σημασία έχει και η κίνηση του ΠαΣοΚ – λίγες ώρες πριν από την ψήφισης της επίμαχης τροπολογίας για τη μείωση των τιμών στα φάρμακα – να δώσει πλήρη στήριξη στον Υπουργό Υγείας κ.Αδ. Γεωργιάδηκαι να υιοθετήσει ουσιαστικά την επιχειρηματολογία του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται με συγκεκριμένα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου. Εξάλλου, και από το Μαξίμου είχαν φροντίσει εδώ και καιρό να δώσουν στήριξη στον κ. Βενιζέλο για το θέμα των υποβρυχίων.
Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης όταν ρωτήθηκε μετά τη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό για το θέμα της εξεταστικής μίλησε για «συνάφεια του ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένα συμφέροντα». Για το ζήτημα των υποβρυχίων όταν ρωτήθηκε εάν συζήτησε με τον κ. Σαμαρά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε και χαρακτήρισε το όλο θέμα «κωμικό».