Σπανίως παρεμβαίνει, όπως λέει συχνά και ο ίδιος, στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος επιχειρεί με δήλωση-παρέμβασή του να καυτηριάσει τα φαινόμενα του πολιτικού φανατισμού και της μισαλλοδοξίας. Απευθύνει έκκληση σε κάθε Ελληνα και κάθε Ελληνίδα να αφιερωθεί με πάθος στην οριστική εξαφάνιση αυτού του φανατισμού. Κάνει την παρέμβασή του «ως Ελλην», όπως σημειώνει, επικαλείται μάλιστα το Σύνταγμα και, το σημαντικότερο, ζητεί να τίθενται εκτός Κοινοβουλίου όσα κόμματα προβαίνουν ή ενθαρρύνουν άλλους να προβούν σε πράξεις που δεν συνάδουν προς το Σύνταγμα.
Στην ουσία ο τ. βασιλιάς αναφέρεται εμμέσως πλην σαφώς στις έκνομες δραστηριότητες μελών της Χρυσής Αυγής. Δράσεις που, όπως λέει, παραχαράσσουν την ιστορία μας και μας εκθέτουν διεθνώς. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο Κωνσταντίνος καταφέρεται εναντίον της Χρυσής Αυγής αφού σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει προσφάτως στο CNN είπε ότι το φαινόμενο του νεοναζισμού στην Ελλάδα τον ανησυχεί βαθιά.
Αφορμή για τη σημερινή παρέμβασή του αποτέλεσε η στυγνή δολοφονία τριών νέων ανθρώπων οι οποίοι, όπως σημειώνει, υπήρξαν προσφάτως θύματα της μισαλλοδοξίας και του τυφλού φανατισμού. Δολοφονίες που έχουν συγκλονίσει όλον τον κόσμο. Πρόκειται για τους Παύλο Φύσσα, που δολοφονήθηκε από τον χρυσαυγίτη Γ. Ρουπακιά, και τους χρυσαυγίτες Γιώργο Φουντούλη και Μανώλη Καπελώνη, των οποίων την ευθύνη της δολοφονίας ανέλαβε πρωτοεμφανιζόμενη τρομοκρατική οργάνωση.
Ο Τέως προχωρεί σε πολιτική παρέμβαση (η δεύτερη μέσα σε έναν χρόνο) η οποία αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα αν λάβει κανείς υπόψη ότι καταδικάζει τα φαινόμενα νεοναζισμού και τυφλού πολιτικού φανατισμού και επιπλέον θεωρεί αυτονόητο πως θα πρέπει να τίθενται εκτός Κοινοβουλίου (και συνεπώς εκτός νόμου) όσα κόμματα προβαίνουν σε πράξεις που δεν συνάδουν προς το Σύνταγμα.
Αποκτά επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα το γεγονός ότι αναφέρεται παράλληλα και στην τρόικα, αφενός επικροτώντας την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας, αφετέρου ζητώντας «ο λαός μας να απεμπλακεί από τη σκληρή επιτήρηση των δανειστών».
Η δήλωση του τ. βασιλιά Κωνσταντίνου έχει ως εξής:
«Ως Ελλην χαίρομαι ιδιαιτέρως διαπιστώνοντας την προσπάθεια για την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου ο λαός μας –που τόσα θυσίασε και συνεχίζει να θυσιάζει –να απεμπλακεί από τη σκληρή επιτήρηση των δανειστών.
Λυπήθηκα όμως βαθύτατα όταν τρεις έλληνες νέοι πλήρωσαν με τη ζωή τους τη μισαλλοδοξία και τον τυφλό φανατισμό.
Οποιαδήποτε κομματική παράταξη προβαίνει –ή ενθαρρύνει άλλους να προβούν –σε πράξεις που δεν συνάδουν προς το Σύνταγμα θα πρέπει να τίθεται εκτός Κοινοβουλίου.
Προτρέπω επίσης από καρδίας τον κάθε Ελληνα και την κάθε Ελληνίδα να αφιερωθεί με πάθος στην οριστική εξαφάνιση αυτού του φανατισμού. Τα φαινόμενα και οι εικόνες προσβάλλουν βάναυσα τόσο την ελληνική ιστορία όσο και την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό.
Εύχομαι οι Ελληνες ενωμένοι να απομονώσουν με αποφασιστικότητα κάθε επιθετική συμπεριφορά και κάθε κρούσμα εγκληματικής βίας, από όπου και αν αυτές προέρχονται».
Τα τελευταία χρόνια ο τ. βασιλιάς ζει τον περισσότερο χρόνο του στην Ελλάδα, μετά τον συμβιβασμό που επήλθε το 2002 και το κλείσιμο του θέματος της βασιλικής περιουσίας. Συναντά παλαιούς φίλους του, όπως ο κ. Μαρίνος Γερουλάνος, και συμμαθητές του από το σχολείο ή συναθλητές του στην ιστιοπλοΐα, πότε στο «Χίλτον», πότε στη «Μεγάλη Βρεταννία», στο Μικρολίμανο ή στο Πόρτο Χέλι. Το καλοκαίρι με το τρεχαντήρι του «Anemos» επισκέπτεται τα ελληνικά νησιά, ενώ βρέθηκε μαζί με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη, στον εορτασμό της συμπρωτεύουσας. Παρευρέθη σε επιμνημόσυνη δέηση για τους προγόνους του, βασιλείς Κωνσταντίνο και Γεώργιο, που εισήλθαν πανηγυρικά στη Θεσσαλονίκη στις 27 και 28 Οκτωβρίου 1912. Με τους φίλους του συνήθως αφηγούνται ιστορίες από το παρελθόν αποφεύγοντας τις πολιτικές συζητήσεις και τους χαρακτηρισμούς.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ