Να συντηρήσει το μέτωπο με την κυβέρνηση και την αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους θα επιχειρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία καταψηφίστηκε στην Βουλή τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Ετσι, αυτό που ήδη προαναγγέλλεται από την Κουμουνδούρου είναι πως στα καυτά πεδία της φορολογίας ακινήτων, των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και του προϋπολογισμού θα δοθούν μάχες χαρακωμάτων, και όπου δοθεί η ευκαιρία, θα ζητείται ονομαστική ψηφοφορία στην Βουλή, με την ελπίδα ότι έτσι θα αποχωρήσουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο και άλλοι βουλευτές, ώσπου η κυβέρνηση να χάσει την δεδηλωμένη.
Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση και σύμφωνα με τις αποτιμήσεις στελεχών της, αλλά και των οργάνων, όπως η Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε την Δευτέρα, η έκβαση της διαδικασίας είχε κατά βάση δύο αποτελέσματα: την εξασθένηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με την διαγραφή της κυρίας Θεοδώρας Τζάκρη από το ΠαΣοΚ, και την ανάδειξη της ανεπιφύλακτης σύμπλευσης του κ. Ευ. Βενιζέλου με τον κ. Αντ. Σαμαρά, η οποία κατά την αξιωματική αντιπολίτευση και σε συνδυασμό με την σύγκρουση Βενιζέλου-Κουβέλη, ξεκαθαρίζει το πολιτικό τοπίο.
Από την Κουμουνδούρου επισημαίνουν την «πλήρη ταύτιση πολιτικής, λόγου και ύφους των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου» και λένε ότι οι ηγέτες της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, «μαζί κυβερνούν, τα ίδια συμφέροντα εξυπηρετούν, μαζί κατεδαφίζουν την κοινωνία, μαζί θα καταρρεύσουν».
Την ίδια στιγμή, συνεργάτες του κ. Τσίπρα, όπως οι κκ. Π. Σκουρλέτης και Ν. Βούτσης, έκαναν λόγο για «αφετηρία εξελίξεων» και πρωτοβουλιών του ΣΥΡΙΖΑ στο προσεχές διάστημα. «Νομίζω ο προϋπολογισμός, η υπόθεση της άρσης των πλειστηριασμών, η φορολογία των ακινήτων, είναι σταθμοί σύγκρουσης και κινητοποίησης τους οποίους δεν μπορεί να αποφύγει ο Σαμαράς», είπε εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, μιλώντας «Στο Κόκκινο».
Από την πλευρά του του γραμματέας της ΚΟ, κ. Ν. Βούτσης, μίλησε (στο ΑΠΕ-ΜΠΕ) για μια «πολιτική τομή που θα μετρήσει βραχυ-μεσοπρόθεσμα» και προέβλεψε ότι στις επικείμενες ψηφοφορίες στην Βουλή «θα γονιμοποιηθούν και επιπλέον αρκετές αντιρρήσεις, αντιστάσεις, αμφισβητήσεις».
Ο κ. Βούτσης μίλησε για κρίσιμες ψηφοφορίες, που αναμένονται στην Βουλή πριν την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας, έτσι ώστε να δοθεί ευκαιρία, όπως σημείωσε, «αν πρόκειται να έχουμε πολιτικές ανατροπές σε αυτή τη φάση μέχρι το τέλος του 2013- να γίνουν με τον πιο επίσημο τρόπο πάνω σε μεγάλα κοινωνικά προβλήματα».
Ταυτοχρόνως όμως, η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με δεδομένο τον προβληματισμό που επικρατεί λόγω και της «αναιμικής» συγκέντρωσης στην Πλατεία Συντάγματος το απόγευμα της Κυριακής, στρέφει τις προσπάθειές της και στην ανάσχεση της εσωκομματικής αμφισβήτησης. «Για να είμαστε ειλικρινείς, λέμε στους πολίτες και τα λαϊκά στρώματα ότι δεν είναι σωστή η λογική της ανάθεσης, δηλαδή ότι επειδή ο λαός θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, θα τους διώξει και τελείωσε η υπόθεση», είπε την Δευτέρα ο κ. Δ. Στρατούλης (Alpha 989) και συμπλήρωσε: «Εάν δεν έχουμε λαϊκούς αγώνες, δεν είναι εύκολο να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση. Και εάν δεν έχουμε ισχυρό λαϊκό κίνημα, δεν είναι εύκολο να στηριχθεί μια κυβέρνηση της Αριστεράς».
Το ανοιχτό μέτωπο μεταξύ «ρεαλιστών» και «ριζοσπαστών» παραμένει, και η κριτική κατά της ηγεσίας εστιάζεται στις ολοένα και πιο κατηγορηματικές δηλώσεις και δεσμεύσεις του κ. Αλ. Τσίπρα σε διεθνή κατά κύριο λόγο ακροατήρια, περί της βεβαιότητας για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Μιλώντας στον ΒΗΜΑ Fm, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης σημείωσε μεταξύ των άλλων: «Είχαμε δημοκρατία στο 4% και έχουμε και τώρα, που είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά δεν είμαστε κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, ο κ. Τσίπρας είπε αυτά που υποστηρίζει η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει και μία μειοψηφία που δεν τα υποστηρίζει», ενώ συμπλήρωσε πως ο πρόεδρος του κόμματος «κινήθηκε στο πλαίσιο των αποφάσεων του συνεδρίου».