Με μια άκρως επιθετική ομιλία προς κ. Αλ. Τσίπρα, ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς εξαπέλυσε σφοδρή πολιτική επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, κλείνοντας την τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία επί της προτάσεως του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση.

Με αρκετές ειρωνικές φράσεις για τον ίδιο τον κ. Τσίπρα αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ ο Πρωθυπουργός αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του _που δεν είχε αμιγώς πολιτικό περιεχόμενο σε πολλά της σημεία_ για να δώσει απαντήσεις στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δείχνοντας ότι η επόμενη περίοδος θα είναι «μονομαχία για δυο».

Η πρωθυπουργική ομιλία ισχυροποίησε πλήρως το πρωτοσέλιδο του Βήματος της Κυριακής περί του νέου διλήμματος των εκλογών, δηλ. «Σαμαράς ή Τσίπρας» και έδειξε ότι η πολιτική ζωή του τόπου εισέρχεται σε μια περίοδο έντασης και μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με ειρωνεία, μιλώντας για την «παλλαϊκή μεγάλη συγκέντρωση» που έγινε εκτός του Κοινοβουλίου και είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα ότι δεν θα του κάνει τη χάρη και η κυβέρνηση δεν θα πέσει, αλλά οι εκλογές θα γίνουν _το ανέφερε δυο φορές_ την άνοιξη του 2016.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην στρατηγική του κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στόχευε εδώ και μήνες να ρίξει την κυβέρνηση τους δρόμους με κινητοποιήσεις και όχι στην Βουλή και τον κατηγόρησε ότι παίζει θέατρο.

«Θέατρο παίζετε και δεν την πιστεύετε την πρόταση μομφής» είπε ο Πρωθυπουργός και προς το τέλος της ομιλίας του _καταχειροκροτούμενος και από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο_ «υπέβαλε» την δική του μομφή όπως σημείωσε και μίλησε για τις κατ’ αυτόν αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, π.χ. πρόσφατα στο Τέξας και στα όσα λέγονται εντός Ελλάδος.

«Εκτός από θέατρο, ο κ. Τσίπρας παίζει επικίνδυνα παιχνίδια, την ώρα που διαπραγματευόμαστε με τους δανειστές. Τι μήνυμα στέλνετε;» ρώτησε ο Πρωθυπουργός τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον κατηγόρησε ότι έκανε την πρότασή του εκ του ασφαλούς.

«Διακινδυνεύετε να κάνετε κακό στη χώρα. Τι μήνυμα στέλνετε προς τα έξω; Τη στιγμή που όλος ο κόσμος βλέπει την ανάκαμψη που πλησιάζει και όχι την έξοδο από το ευρώ, τη στιγμή αυτή, ζητάτε να πέσει η κυβέρνηση και να βυθιστεί στο χάος» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για παράσταση «καραγκιόζ μπερντέ» το απόγευμα του Σαββάτου έξω από το Ραδιομέγαρο της πρώην ΕΡΤ και είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έστησε αστεία επεισόδια για τα δελτία των οκτώ. «Γιατί υποχρεούστε να παίζετε θέατρο; Γιατί δεν έχετε τι να πείτε και σας τελείωσε και η επανάσταση…» είπε ο κ. Σαμαράς και αναφερόμενος στους πολίτες, συμπλήρωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν βρίσκει απήχηση στον «κοσμάκη».

Ο Πρωθυπουργός επέμεινε ιδιαίτερα στο επιχείρημα ότι κάνει κανό η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης, για την οποία είπε είναι επτά φορές την εβδομάδα και 24 ώρες την ημέρα στο γραφείο του.

Ο κ. Σαμαράς επέκρινε με σφοδρότητα την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να καλέσει σε συγκέντρωση τους πολίτες έξω από τη Βουλή την ώρα της συζήτησης επί της προτάσεως δυσπιστίας. «Πιστεύετε ότι θα μας φοβίσετε; Το πεζοδρόμιο του ΣΥΡΙΖΑ θα φοβίσει το Κοινοβούλιο κ. Τσίπρα;» ρώτησε ο Πρωθυπουργός που διευκρίνισε ότι ο κ. Τσίπρας με την επιλογή του για την πρόταση μομφής, επιδιώκει «πίσω από τις μυστικές κουίντες που εμείς δεν βλέπουμε» να κατευνάσει το ίδιο του το κόμμα.

Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός επικαλέστηκε την αμφιλεγόμενη διαπίστωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδιάστηκε από την απόφαση της κυβέρνησης να κτυπήσει την Χρυσή Αυγή.

«Θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να κρυφτεί, αλλά οι παλαιές συνήθειές του δεν τον αφήνουν» είπε με έμφαση ο κ. Σαμαράς και προέβαλε το επιχείρημα ότι ο κ. Τσίπρας υπέβαλλε πρόταση μομφής γιατί τα όσα είπε στο Τέξας για το ευρώ, προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στο κόμμα του και θέλησε να καλύψει τις διαφωνίες.

Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός επικαλέστηκε τον κ. Αλ. Αλαβάνο και την κριτική που ασκεί στον κ. Τσίπρα, για τον οποίο είπε ότι όποιος έχει πει πολλά ψέματα πρέπει να έχει και καλή μνήμη. «Είστε λίγο ξεχασιάρης κ. Τσίπρα…» σημείωσε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέπεμψε κύμα λαϊκισμού με την ομιλία του.

«ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει σύγχυση και αντιφάσεις» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για «κομπογιαννιτισμό» με την επισήμανση ότι δεν μπορεί να κοροϊδεύει και τους μέσα και τους έξω και τον κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες του.

Στο σημείο αυτό επικαλέστηκε της εξής φράση του Σαίξπηρ, με την προτροπή ακούστε θα σας κάνει καλό…«Από το σοβαρό στο γελοίο, η απόσταση είναι μικρή. Από το γελοίο στο σοβαρό είναι τεράστια».

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για το ψυχόδραμα που παίζετε στο ΣΥΡΙΖΑ και ανέδειξε τις κατ’ αυτόν αντιφάσεις ως προς την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το τι θα κάνει με το μνημόνιο, δηλ. εάν θα το σκίσει, εάν θα το ακυρώσει, εάν θα το καταγγείλει και εάν θα το επαναδιαπραγματευθεί…

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σαμαράς για τις θέσεις των αριστερών κομμάτων που ανήκουν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, λέγοντας ότι έχουν ακραίες θέσεις, μερικές από τις οποίες και ανέφερε.

Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι ήταν προσχηματική η διαμαρτυρία του και του είπε δεν χρειαζόταν «κοτζάμ πρόταση για να τα πούμε στη Βουλή». Ο κ. Σαμαράς, είπε ότι το επόμενο διάστημα έχουμε δυο μεγάλες συζητήσεις, μια για τον προϋπολογισμό και μια για την αντιμετώπιση της βίας…

«Δεν ξέρουμε γιατί πάτε γυρεύοντας και θέλετε να έρθετε εδώ και να τα πούμε…» είπε ο Πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα του συνέστησε να μην δηλητηριάζει το Κοινοβούλιο με φθηνό λαϊκισμό και να προσέχει τις εκφράσεις του.

«Θέλω και εγώ να συζητάμε τακτικότερα δημόσια. Παρακαλώ όμως να έχετε μια άποψη και όχι δέκα απόψεις… Εδώ δεν είναι αμφιθέατρο και όχι πεζοδρόμιο. Να προσέχετε τις εκφράσεις σας, όπως ότι είμαστε εγκάθετοι των ξένων τοκογλύφων, Μερκελιστές κλπ. Αυτά να τα κόψετε εάν θέλετε να τα λέμε. Δεν μου επιτρέπετε η θέση μου να σας απαντήσω όπως πρέπει. Να μάθετε να σέβεστε…» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Ο Πρωθυπουργός στο τέλος της ομιλίας του, αφού προηγουμένως είχε αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της στον ΣΥΡΙΖΑ και στον κ. Τσίπρα, αναφέρθηκε και στην κυβερνητική πολιτική, λέγοντας ότι η κυβέρνηση πετυχαίνει τους στόχους της και στάθηκε ιδιαίτερα στην επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Εν μέσω της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ο κ. Σαμαράς κάλεσε και από το βήμα της Βουλής, τους πιστωτές να σεβαστούν και αυτοί τις δεσμεύσεις τους και εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος, τονίζοντας ότι ο μεγάλος μαραθώνιος είναι προς το τέλος του…