«Να εναρμονιστεί με την πραγματικότητα που επικρατεί και να αφουγκραστεί το δράμα της κοινωνίας και να σταματήσει να υποκρίνετε», κάλεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρας, εξηγώντας ότι το κόμμα του κατέθεσε πρόταση μομφής «γιατί αποτύχατε σε όλα σχεδόν», όπως είπε. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «όχι μόνο δεν διαπραγματευτήκατε μια καλύτερη έκβαση για το Μνημόνιο, αλλά με υποτακτική συμπεριφορά παίρνετε αποφάσεις για σκληρότερα μέτρα, χωρίς να αρθρώσετε ένα εναλλακτικό σχέδιο προς τους πιστωτές, χωρίς να αντιμετωπίσετε την ανθρωπιστική κρίση».

«Επιχειρείτε να μετατρέψετε την παταγώδη αποτυχία σας σε νέα σκληρή τιμωρία του λαού. Τα ψέματα όμως τελείωσαν», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «η δυσπιστία δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση αλλά της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού», που «δεν είναι εδώ μέσα, αλλά εκεί έξω όπου χιλιάδες άνθρωποι αντιμετωπίζονται ως σκουπίδια και αναζητούν στην κυριολεξία στα σκουπίδια».

Με φόντο τον Λένιν

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά ότι «δεν έχει κανένα σχέδιο εξόδου». «Δεν είναι μόνο ότι οι από κάτω δεν σας θέλουν αλλά και δεν μπορείτε πια», είπε παραπέμποντας στην σχετική αναφορά του Λένιν, ο οποίος περιέγραφε έτσι τις συνθήκες επαναστατικής κατάστασης, ενώ πρόσθεσε ότι όσο η κυβέρνηση δεν το συνειδητοποιεί τόσο ποιο επικίνδυνη γίνεται.

«Προχωρήσατε σε πράξεις που ακόμα και τα δικτατορικά καθεστώτα διστάζουν να εφαρμόσουν», είπε αναφερθείς στην ΕΡΤ και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι κυβερνά με την βοήθεια των ΜΑΤ και των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, 22 μέχρι τώρα τον αριθμό, και με επιστρατεύσεις απεργών».

«Αλήθεια, είναι μαχαιριά για τη χώρα να μιλήσουμε για όλα αυτά, ή είναι γκιλοτίνα για τη χώρα να συμβαίνουν όλα αυτά;», σημείωσε, ενώ κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι «είναι ο ίδιος και η κυβέρνησή του που φοβούνται τη Δημοκρατία και την αλήθεια».

Έρχονται νέα μέτρα

Και πρόσθεσε: «Δεν μπορείτε. Ακόμα και αν σήμερα δεν αποδειχθεί αυτό, τις επόμενες εβδομάδες με τα νέα μέτρα που απεργάζεστε με την τρόικα θα αποδειχθεί. Κυβέρνηση και τρόικα προσποιούνται ότι διαπραγματεύονται. Οι διαβεβαιώσεις σας ότι δεν θα πάρετε μέτρα είναι ψεύτικες για να τις θυμούνται όσοι από τους βουλευτές σας καταψηφίσουν την πρότασή μας και δηλώνουν δεξιά και αριστερά ότι δεν θα στηρίξουν νέα μέτρα».

Και προκάλεσε τον πρωθυπουργό «να το ομολογήσει». «Τι ακριβώς διαπραγματεύεστε; Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές σας; Αυτές που λέει ο κ. Τόμσεν ότι ΄΄μην λέτε ότι δεν θα πάρετε νέα μέτρα γιατί θα τα πάρετε΄΄;», διερωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος σε μια μετωπική αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό του είπε: «Ήρθε η ώρα να τελειώσουν τα ψέματα. Μην κάνετε τον ανήξερο». Ενώ πρόσθεσε: «Λέγατε ότι το μνημόνιο ήταν λάθος και μετά προσχωρήσατε στις θέσεις του ΠαΣοΚ, όπως είπε και ο κ. Βενιζέλος, που τον κουβαλάτε και στις πλάτες σας, το κάνατε κι αυτό για να γίνετε πρωθυπουργός. Τώρα που γίνατε, μετά από 15 μήνες, αναρωτιέμαι πως αισθάνεστε; Κοιμάστε ήσυχος τα βράδια;». Εκείνη τη στιγμή ο κ. Σαμαράς γύρισε το πρόσωπό του αλλού και ο κ. Τσίπρας του είπε: «Κοιτάξτε με δεν είναι κακό». Και ο πρωθυπουργός του απάντησε: «Έχετε οίηση και αμετροέπεια και τώρα το ρίξατε στο ψυχογράφημα. Κοιτάω από την άλλη για να μη γελάσω».

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην τακτική να προκαλεί τον κ. Σαμαρά να πει «αν αισθάνεται πετυχημένος» και «αν κοιμάται ήσυχος τα βράδια», αντιμετωπίζοντας τις αποδοκιμασίες των «γαλάζιων» βουλευτών, στους οποίους είπε ότι «είναι πιο γελοίοι και από την πολιτική τους».

«Το ερώτημά μου είναι: καλό το παραμύθι του success story, αλλά με τι θα συνεχίσετε να κυβερνάτε, με την φίμωση της ΕΡΤ και δίνοντας τις ψηφιακές παροχές στους καναλάρχες και με τα ΜΑΤ;», είπε σε υψηλούς τόνους, λέγοντας ότι «έχετε ξεπεράσει τα όριά σας προ πολλού» και ότι «από την ιστορία δεν ξέφυγε κανείς».

Κυβέρνηση σωτηρίας

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από την κυβέρνηση «να σταματήσει το έγκλημα». «Να σταματήσετε να ποτίζετε με δηλητήριο την οικονομία και την κοινωνία. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να ακυρώσει από μόνη της το μνημόνιο. Το μνημόνιο μπορεί να το ακυρώσει ο λαός με την ψήφο του», υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν μας αφορούν τα σενάρια που σας τρομοκρατούν και σας κάνουν να χάνετε τον ύπνο σας και αφορούν την δημιουργία νέας κυβέρνησης, ακριβώς γιατί γνωρίζουμε ότι η λύση είναι οι εκλογές που θα δώσουν μια ισχυρή εντολή ακύρωσης του μνημονίου και ανάκτησης της κυριαρχίας και της αξιοπρέπειας της χώρας, σε μια κυβέρνηση σωτηρίας και λαϊκής ενότητας».

Όπως δήλωσε, εξάλλου, αυτή η κυβέρνηση σωτηρίας «κατ’ εντολή του λαού θα ακυρώσει όλους τους μνημονιακούς νόμους και θα κυρώσει νέους νόμους που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη». «Και μην μου πείτε ότι αυτό θα συνιστά μονομερή ενέργεια γιατί θα είναι σα να παραδέχεστε ότι είστε υπό την κηδεμονία ξένων», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά το ερώτημα που απευθύνουν κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ «πού θα βρείτε τα λεφτά», σχολίασε: «Αυτοί που μαζί τα φάγανε ρωτάνε που θα τα βρούμε» και αναφέρθηκε σε διάφορες περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί όχι από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά από την γενική γραμματεία διαφάνειας όσον αφορά το λαθρεμπόριο καυσίμων από το οποίο το δημόσιο χάνει 2 δισ. ευρώ, τα πλαστά τιμολόγια επίσης με απώλειες 2 δισ. ετησίως, το λαθρεμπόριο τσιγάρων με απώλειες εσόδων 800 εκ. ευρώ κλπ. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι από τις ψηφιακές άδειες έπρεπε να εισπράξει 300 εκ. ευρώ. «Ήταν η μόνη μνημονιακή δέσμευση που δεν υλοποιήθηκε», σημείωσε.

Αναφέρθηκε δε και στην υπόθεση των υποβρυχίων προκαλώντας αντιδράσεις από την αίθουσα για τις οποίες σχολίασε: «Όλα θα γίνουν στην ώρα τους. Ένα – ένα θα τα πηδάτε τα εμπόδια». «Είστε μια κυβέρνηση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ελαχίστων, διότι η διαπλοκή, η λαμογιά, υπόγεια ή υποβρύχια, έχει γιγαντωθεί και γι’ αυτό οι παραδοσιακή σας βάση στρέφεται σε άλλες λύσεις», τόνισε ο κ. Τσίπρας, ενώ κατέληξε λέγοντας: «Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στον λαό και στην πατρίδα. Εσείς έχετε; Αν έχετε ιδού η λύση, ιδού οι εκλογές, ιδού η Δημοκρατία».