«Για την αιματηρή επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο είχε ληφθεί απόφαση του «επιτελείου» του εγχώριου αντάρτικου πόλης πριν από αρκετές ημέρες. Συνεννοήσεις για «ανταποδοτική» ενέργεια είχαμε καταγράψει μετά τη δολοφονία Φύσσα. Εκτιμούμε ότι οι περισσότεροι από τους έξι – οκτώ που συμμετείχαν –και ως ομάδα υποστήριξης –στην επίθεση είναι γνωστοί μας από παλαιότερες επιθέσεις. Προέρχονται από διεργασίες στο εγχώριο αντάρτικο πόλης που δεν είναι ιδιαίτερα σύνθετες, αφού δεν υπάρχει νέο επαναστατικό δυναμικό και έχουν δεχθεί αλλεπάλληλα πλήγματα. Πολλοί αντάρτες πόλης εξάλλου δεν νοιάζονται πια αν τους ξέρουμε· αρκούνται στο ότι δεν μπορούμε να τους βρούμε ή να αποδείξουμε τη συμμετοχή τους. Γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι εκείνοι που προχώρησαν στην πρωτοφανή επίθεση, με τον πιο τραγικό απολογισμό στην ιστορία της εγχώριας τρομοκρατίας, δεν έχουν πολλούς μήνες ελευθερίας κινήσεων. Εχουμε διαμορφώσει σαφή εικόνα για όσα συμβαίνουν…».
Η επισήμανση αυτή προέρχεται από υψηλόβαθμα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη για τη δολοφονική επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο την 1η Νοεμβρίου με δύο θύματα και έναν σοβαρά τραυματισμένο. Μιλούν για ένα ολόκληρο σύστημα στρατολόγησης, εκπαίδευσης, χρηματοδότησης και υποστήριξης των ομάδων αντάρτικου πόλης. Βάση των εκτιμήσεων των αξιωματικών είναι τα μη δημοσιοποιημένα στοιχεία από τη δράση παλαιότερων ένοπλων οργανώσεων για την ύπαρξη ενός «καθοδηγητικού κέντρου» που κατευθύνει τις ένοπλες ομάδες.
Δείγματα κεντρικού συντονισμού


Οπως αναφέρει έμπειρος αξιωματούχος της ΕΛ.ΑΣ., «τίποτα δεν είναι τυχαίο. Η ύπαρξη αυτής της ομάδας επιμελητείας αναδείχθηκε τουλάχιστον 20 φορές στο παρελθόν. Οπως, φέρ’ ειπείν, όταν υπήρχε συνεννόηση 17Ν, ΕΛΑ και «1ης Μάη» σε δίδυμα, διαδοχικά χτυπήματα εναντίον διάφορων στόχων. Μάλιστα ξέρουμε ότι στη δολοφονία του απότακτου αστυνομικού Πέτρου Μπάμπαλη τον Ιανουάριο του 1979 από την οργάνωση «Ιούνης 1978», η οποία ήταν παράρτημα του ΕΛΑ, είχε γίνει και ψηφοφορία ανάμεσα σε πέντε οργανωτές που ήταν «αρχηγοί» ισάριθμων πυρήνων ένοπλης δράσης, σχετικά με το αν θα γίνει ή όχι δολοφονική επίθεση. Επιπλέον, κάποιος μπορεί να παρατηρήσει ότι πριν από μεγάλα χτυπήματα, όπως συνέβη και στην τελευταία αιματηρή επίθεση, υπάρχει μια περίοδος σιγής, κατόπιν κεντρικών συνεννοήσεων, για να μην ενεργοποιηθούν τα ανακλαστικά της ΕΛ.ΑΣ. «Σιωπή» αρκετών ημερών ακολούθησε τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου το 2008, και δεκαπέντε ημέρες αργότερα εμφανίστηκε ξαφνικά ο «Επαναστατικός Αγώνας» με πρωταγωνιστή τον Νίκο Μαζιώτη. Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις ακόμη έχουμε διαπιστώσει ότι άλλες ομάδες αναλαμβάνουν τις ένοπλες επιθέσεις και άλλες προχωρούν σε ληστείες για να χρηματοδοτούν τις πρώτες. Δείγμα του κεντρικού συντονισμού…».
Το γεγονός όμως ότι υπάρχει «εποπτικό όργανο» στις εγχώριες ομάδες επαναστατικής βίας αναδεικνύεται –σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. –και από τη δράση της «Σέχτας», η οποία εμφανίστηκε σαν ομάδα «μικρών απερίσκεπτων ενόπλων». Η «Σέχτα» ωστόσο σκότωσε τον αστυνομικό Νεκτάριο Σάββα στα Πατήσια το 2009. Το θύμα φρουρούσε μια κρίσιμη μάρτυρα για υπόθεση τρομοκρατίας της περιόδου 1980-1990 όταν οι δράστες ήταν… βρέφη. Οπως λένε λοιπόν, «είναι φανερό ότι οι οργανωτές του εγχώριου αντάρτικου πόλης και οι «παλιοί της ένοπλης δράσης» τούς υπέδειξαν τον συγκεκριμένο στόχο. Και αυτή η κεντρική εντολή πρέπει ασφαλώς να συνυπολογισθεί στην υπόθεση του Νέου Ηρακλείου, η οποία εξετάζεται σοβαρά να ήταν έργο της «Σέχτας Επαναστατών»».
Οι σφαίρες στο κεφάλι και τα 45άρια


Οι αστυνομικοί όμως δεν ασχολούνται μόνο με την «επιμελητεία» του εγχώριου αντάρτικου πόλης αλλά και με τους «εκτελεστές». Οπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη των Αρχών ασφαλείας μιλώντας προς «Το Βήμα», «στην επίθεση κατά των μελών της Χρυσής Αυγής τα θύματα πυροβολήθηκαν τουλάχιστον πέντε φορές στο κεφάλι. Και αυτό θεωρήθηκε πρωτοφανές. Ωστόσο, σφαίρα στο κεφάλι είχε δεχθεί και ο τότε πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιώργος Ραυτόπουλος στην απόπειρα δολοφονίας του από την οργάνωση «1η Μάη» το 1987. Ακόμη και στις επιθέσεις της «Σέχτας» την περίοδο 2009-2010 υπήρχαν πυροβολισμοί στο κεφάλι. Από την άλλη πλευρά, συλληφθέντα μέλη της 17Ν μας είπαν ότι προτιμούσαν να πυροβολούν με 45άρι υψηλής διατρητικότητας σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος και από πλάγια προκειμένου έτσι να χτυπούν με λίγες σφαίρες πολλά ζωτικά όργανα του σώματος και να μην υπήρχε περίπτωση επιβίωσης του θύματος».
Επιπλέον, για να διαλευκάνουν τη δράση του νέου αντάρτικου πόλης, τα στελέχη των διωκτικών υπηρεσιών στέκονται και σε άλλες αιματηρές ενέργειες, όπως και σε «ορφανές» ή «ξεχασμένες» επιθέσεις της τελευταίας δεκαετίας. Μία από αυτές θεωρείται η εν ψυχρώ δολοφονία του ειδικού φρουρού Χαράλαμπου Αμανατίδη στην Κηφισιά το 2004, που είχε μείνει χωρίς ανάληψη ευθύνης. Προ τριετίας είχε συνταχθεί πόρισμα αξιωματικού της Αντιτρομοκρατικής που απέδιδε –με βάση ανάλυση κλήσεων –αυτή την επίθεση σε αντιεξουσιαστές οι οποίοι έχουν επανεμφανισθεί στο προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες. Χωρίς απάντηση είναι και το ποιοι ευθύνονται για την έκρηξη βόμβας στα Πατήσια το 2010 που κόστισε τη ζωή σε έναν 15χρονο Αφγανό. Και σε αυτή την περίπτωση όλες οι ένοπλες οργανώσεις επιχείρησαν να αποποιηθούν τις ευθύνες.

Η νέα γενιά του «αντάρτικου»
Από την εμφάνιση του «Επαναστατικού Αγώνα» ως το σχέδιο αναγέννησης «Φοίνικας»

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν διαμορφώσει σαφή εικόνα για την αρχή, την παροδική σιγή και την επαναφορά των ένοπλων σχημάτων που έδρασαν τα τελευταία χρόνια. Μετά την εξάρθρωση της 17Ν και του ΕΛΑ, το κύριο ένοπλο έργο είχε αναλάβει το 2003 ο «Επαναστατικός Αγώνας» που προχώρησε σε 15 ένοπλες επιθέσεις, με κύριο εκφραστή τον 42χρονο σήμερα Νίκο Μαζιώτη. Το εγχείρημα του «Επαναστατικού Αγώνα» πιθανόν να χρηματοδοτήθηκε από 600.000 ευρώ που είχε συγκεντρώσει την περίοδο 2003-2006 η επταμελής ομάδα των «ληστών με τα μαύρα» από έξι ληστείες τραπεζών –εφάρμοζε την τακτική της χρονομέτρησης των επιθέσεών της.
Για πολλούς από αυτούς –ασύλληπτοι μέχρι σήμερα –υπήρχαν ενδείξεις ότι συμμετείχαν στην αιματηρή επίθεση της οργάνωσης ΟΠΛΑ στις 28 Οκτωβρίου 2009 εναντίον του Αστυνομικού Τμήματος Αγίας Παρασκευής με αφορμή τη λίγες ώρες νωρίτερα επικήρυξη των «ληστών με τα μαύρα» με 600.000 ευρω. Οι τελευταίοι συσχετίστηκαν με βάση δείγμα DNA από σκούφο που βρέθηκε σε κοντινό σημείο, με την αρπαγή του όπλου από τον φρουρό του τότε Προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Ρωμύλου Κεδίκογλου τον Μάιο του 2007 στη Γλυφάδα. Τώρα ανάμεσα στα άλλα ερευνάται αν κάποιοι από αυτό το «μπλοκ» αντιεξουσιαστών σχετίζονται και με την επίθεση κατά μελών της Χρυσής Αυγής.
Επιπλέον, είχαν συγκεντρωθεί στοιχεία ότι ο «Επαναστατικός Αγώνας» είχε υποβοηθηθεί από ομάδα ενόπλων στη Θεσσαλονίκη στην οποία συμμετείχε ο καταζητούμενος ποινικός Βασίλης Παλαιοκώστας, το πρόσωπο που έστειλε τον Ιούνιο 2010 το δέμα-βόμβα με θύμα τον αξιωματικό Γιώργο Βασιλάκη στο Μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη.
Με κοινούς εκτελεστές

Την περίοδο 2003-2011 έδρασαν διαδοχικά και οι οργανώσεις «Λαϊκή Επαναστατική Δράση», ΕΝΕΔΡΑ (Ενοπλη Επαναστατική Δράση) και «Λαϊκή Θέληση» που προχώρησαν σε περίπου 15 βομβιστικές επιθέσεις, στις οποίες εκτιμάται ότι είχαν κοινό επιχειρησιακό βραχίονα. Από την περίοδο 2006-2009 η Αντιτρομοκρατική είχε σειρά στοιχείων –από λάθη στις τηλεφωνικές κλήσεις τους –και τα ονόματα δύο τουλάχιστον από τα μέλη τους. Ομως έμειναν ανεκμετάλλευτα.
Τώρα λοιπόν εξετάζεται αν μέλη της ΛΕΔ, της ΕΝΕΔΡΑ και της «Λαϊκής Θέλησης» που ξέφυγαν από τον αστυνομικό κλοιό έχουν ενταχθεί στο νέο ένοπλο μόρφωμα, την «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» (ΟΛΑ) που ανέλαβε στις 26 Ιουνίου 2013, με καθυστέρηση έξι μηνών, την ευθύνη της επίθεσης στα γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού, όπου μάλιστα είχε επιχειρηθεί να εκτοξευθεί ρουκέτα με RPG-7. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι ένα εικοσιτετράωρο μετά τη δημοσιοποίηση της προκήρυξης όπου προαναγγέλθηκαν νέα χτυπήματα της ΟΛΑ εκλάπη από την Καλλιθέα και η μοτοσικλέτα που χρησιμοποιήθηκε στην αιματηρή επίθεση στο Νέο Ηράκλειο.
Στην ίδια ένοπλη ομάδα φέρεται να έχει ενταχθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις αστυνομικών, και ο Ν. Μαζιώτης όπως και η σύντροφός του Πόλα Ρούπα –άφαντοι από τις αρχές καλοκαιριού του 2012. Λίγες ημέρες πριν από τη δολοφονική επίθεση στο Νέο Ηράκλειο η ΕΛ.ΑΣ. είχε δημοσιοποιήσει στοιχεία ότι ο Ν. Μαζιώτης μαζί με πέντε-επτά άγνωστους συνεργούς του είχε προχωρήσει από την άνοιξη του 2012 ως τον Αύγουστο του 2013 σε πέντε άριστα οργανωμένες ληστείες τραπεζών σε Νεμέα, Ακράτα, Σπέτσες, Μέθανα και Βελεστίνο με συνολική λεία 1,5 εκατ. ευρώ. Τώρα εξετάζεται αν αυτή η μεγάλη επάνοδος του 42χρονου αντιεξουσιαστή και η παρουσία της οργάνωσης ΟΛΑ έχουν σχέση και με την πρόσφατη επίθεση.
Πυρήνες-μαμούθ

Την τελευταία πενταετία δρα η μαζική οργάνωση νεαρών αντιεξουσιαστών «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» που έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 200 επιθέσεις (βόμβες, αποστολή δεμάτων-βομβών κ.ά.). Τμήμα αυτής της οργάνωσης-μαμούθ θεωρείται ότι ήταν η «Σέχτα Επαναστατών» που έχει να εμφανισθεί από τον Ιούλιο του 2010 όταν είχε σκοτώσει τον δημοσιογράφο Σωκράτη Γκιόλια στην Ηλιούπολη. Η ΕΛ.ΑΣ. από τον Σεπτέμβριο του 2009 μέχρι το 2013 έχει συλλάβει τουλάχιστον 40 μέλη αυτής της οργάνωσης και των διαδόχων της που δεν έχουν τέλος.
Από αστυνομικούς έχει διατυπωθεί η άποψη ότι μέσω αυτού του κύκλου των συλλήψεων απενεργοποιήθηκε και η «Σέχτα». Επιπλέον, έχουν προκύψει στοιχεία ότι μέλη της οργάνωσης εξοπλίζονταν με όπλα Glock μέσω Φινλανδίας και με τη βοήθεια ιδιωτών από την Καβάλα και την Κρήτη. Εχουν υπάρξει ακόμα ενδείξεις ότι έχουν σχέσεις με ομάδα γνωστών ποινικών.
Από τον Ιούνιο του 2013 κυκλοφόρησε ηλεκτρονικό κείμενο σύμφωνα με το οποίο η Συνωμοσία, η «ξεχασμένη» «Σέχτα» και η διεθνής οργάνωση FAI ενώνονται στο πλαίσιο της επιχείρησης «Φοίνικας» για αναβίωση του εγχώριου αντάρτικου πόλης. Πολλοί στην ΕΛ.ΑΣ. πιθανολογούν ότι η επίθεση στη Χρυσή Αυγή είναι η «κορύφωση» του «Φοίνικα», ίσως όμως με την εμφάνιση μιας νέας οργάνωσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ