Πρόταση για τη δημιουργία ενός κοινού πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς, ο οποίος θα συστεγάσει δυνάμεις χωρίς να απαιτήσει τη διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων και συλλογικοτήτων, περιλαμβάνει το κείμενο των, τελικώς, 58 προσωπικοτήτων που το υπογράφουν.
Η έκκληση για την ανασυγκρότηση του χώρου απευθύνεται στις δυνάμεις της ευρύτερης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, στο ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, τις δυνάμεις της οικολογίας, της αυτοδιοίκησης, τις πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες και προσωπικότητες.
Επιπλέον συνοδεύεται από την πρόταση να συγκληθεί το προσεχές διάστημα μια Ιδρυτική Συνέλευση, με συμφωνημένες διαδικασίες, ώστε αφενός να συσταθεί ο κοινός φορέας και αφετέρου να υπάρξει επεξεργασία για το σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης, με προτεραιότητα στο πρόγραμμα για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Οι υπογράφοντες το κείμενο εκτιμούν ότι η διαδικασία που προτείνουν διευκολύνει τις κινήσεις που κάνουν ξεχωριστά το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ στο να συγκλίνουν και να συναντηθούν στο άμεσο μέλλον, με βάση την κοινή αναφορά τους στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ακόμα, αναγνωρίζεται η πρωτοβουλία των «5 Δημάρχων» και άλλων αυτοδιοικητικών φορέων του ίδιου χώρου, που δείχνουν ένα δρόμο συνεργασίας στη βάση κοινών αξιών.
«Η ανασυγκρότηση», επισημαίνουν, «δεν θα είναι μόνο οργανωτική, αλλά βαθιά πολιτική». «Η ισχυροποίηση της ευρύτερης κεντροαριστερής παράταξης», αναφέρεται στο κείμενο, «θα αποσυμπιέσει τη σημερινή αίσθηση της εμφύλιας αντιπαράθεσης. Θα συμβάλει στην αποκατάσταση μιας ελάχιστης εθνικής συναίνεσης ώστε ο πολιτικός αντίπαλος να μην γίνει πάλι εσωτερικός εχθρός. Θα επαναφέρει την πολιτική και κοινωνική δυναμική στον αστερισμό της δημοκρατίας και του πλουραλισμού. Θα συνδέσει την εθνική ανασυγκρότηση με ένα προοδευτικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα αλλαγών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Θα ενισχύσει τις φιλελεύθερες εκσυγχρονιστικές φωνές στη ΝΔ και τις δημοκρατικές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στον ΣΥΡΙΖΑ».
Ο νέος ρόλος της ιστορικής παράταξης της σοσιαλδημοκρατίας, της δημοκρατικής αριστεράς, του φιλελεύθερου κέντρου, όλου του κεντροαριστερού χώρου περιγράφεται μέσα από το τρίπτυχο: Εθνική Ανασυγκρότηση – Αλλαγή του κράτους και του παραγωγικού μοντέλου – Νέα συμπόρευση της εθνικής αυτογνωσίας με τον προοδευτικό λαϊκό ευρωπαϊσμό.
-«Εθνική ανασυγκρότηση»: Η επαναθεμελίωση της ευρύτερης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης είναι αναγκαία ενόψει της νέας φάσης της Εθνικής Ανασυγκρότησης στην οποία εισέρχεται βαθμιαία η χώρα. Η εποχή των μνημονίων φαίνεται να φτάνει στο τέλος της. Το τραύμα της εθνικής πόλωσης δεν θα σβήσει εύκολα, θα χρειαστεί μάλιστα πολύ κουράγιο και συμφιλιωτική επιμονή απ’ όλες τις πλευρές για να ξεπεραστεί. Όμως, η πολιτική δραστηριότητα δεν θα περιορίζεται στην αντίθεση μνημόνιο-αντιμνημόνιο. Μετά από μια καταστροφή, η Ελλάδα ξαναποκτά τη δυνατότητα και τα μέσα να σχεδιάσει το μέλλον της.
-«Εθνική αυτογνωσία – Λαϊκός Ευρωπαϊσμός»: Πρώτο μέλημα είναι να βγει η Ελλάδα από τη θέση του κράτους-παρία, να επανακτήσει τη διεθνή της αξιοπρέπεια και να διεκδικήσει ρόλο στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης που θα επιταχυνθούν. Για μια Ενωμένη Ευρώπη που δεν θα είναι, γιατί δεν μπορεί πια να είναι, πολιτικό σχέδιο των ελίτ, αφού η κρίση πολιτικοποίησε στο έπακρο τη διαδικασία ενοποίησης. Για έναν ευρωπαϊσμό, όχι μόνο προοδευτικό αλλά και λαϊκό.
Μόνο έτσι θα περιοριστεί προοπτικά ο διαχεόμενος ευρωσκεπτικισμός.
Η κρίση μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα εθνική αυτογνωσία και σε μια νέα πατριωτική υπερηφάνεια. Χωρίς την κομπλεξική εθνικιστική αλαζονεία γι’ αυτό που νομίζουμε ότι είμαστε ενώ δεν είμαστε. Και χωρίς καμιά ντροπή γι αυτό που όντως είμαστε.
-«Αναδιάταξη του κομματικού συστήματος»: Η συγκρότηση της νέας προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης θα συμβάλλει στη σταθερότητα και την πολιτική ανανέωση. Η κατάρρευση του μεταπολιτευτικού κομματικού συστήματος έχει οδηγήσει σε ένα ασταθές ακόμα κομματικό σκηνικό, με ανησυχητικά χαρακτηριστικά. Ο μικρός δικομματισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικά στείρος, προγραμματικά οπισθοδρομικός και ιδεολογικά συντηρητικός. Εγκλωβίζει, δεν απελευθερώνει τις δυνάμεις της χώρας. Η τερατογένεση της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής εξελίχτηκε σε σαράκι της δημοκρατίας.
«Η συγκρότηση δεν είναι μόνο οργανωτική διαδικασία, αλλά βαθιά πολιτική, και πρέπει να στοχεύσει κυρίως στην ανάδειξη νέων ανθρώπων που θα ανανεώσουν την πολιτική ηγεσία της παράταξης και της χώρας», επισημαίνεται.
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το κείμενο
Η Δυναμική Ελλάδα για την Πρωτοβουλία των 58
Ποια Κεντροαριστερά θέλουμε;
Δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα το κείμενο με τίτλο “Πρόσκληση σε ιδρυτική συνέλευση για μια δημοκρατική προοδευτική παράταξη”. Η Δυναμική Ελλάδα εκτιμά ότι πρόκειται για μια θετική προσπάθεια στην μακρά και επίπονη πορεία σύγκλισης και ανασύνταξης του χώρου της Κεντροαριστεράς και οι βασικές αναφορές και επισημάνσεις του κειμένου μας βρίσκουν σύμφωνους. Όπως προκύπτει από την καταστατική διακήρυξή της, η Δυναμική Ελλάδα ήταν και είναι θετική, τόσο σε προηγούμενες προσπάθειες, όσο και σε όσες, ενδεχόμενα ακολουθήσουν. Από την σκοπιά αυτή, είναι έτοιμη να συμβάλει ενωτικά στην δημιουργία των πολιτικών όρων που θα οδηγήσουν στην σύγκλιση ολόκληρου του χώρου στην βάση συγκεκριμένου πολιτικού προγράμματος.
Η δημοκρατική προοδευτική παράταξη χρειάζεται σαφή πολιτική ταυτότητα, δηλαδή εναλλακτικό κεντροαριστερό κυβερνητικό πρόγραμμα, διακριτό, τόσο από αυτό της ΝΔ, όσο και από εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ. Κεντροαριστερά χωρίς κεντροαριστερό κυβερνητικό πρόγραμμα δεν μπορεί να υπάρξει. Οι δυνάμεις του χώρου που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, είτε συμμετέχουν είτε συμμετείχαν στην Κυβέρνηση συνασπισμού, οφείλουν να δίνουν σαφές κεντροαριστερό στίγμα παντού – και στην κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο και στην κοινωνία – με θετικές πρωτοβουλίες και υλοποιήσιμες προτάσεις. Οφείλουν να είναι ορατές παντού. Γιατί, εν τέλει, το εγχείρημα της ανασύνταξης της Κεντροαριστεράς θα κριθεί από την ανταπόκριση της κοινωνίας και από την ικανότητα της να την πείσει ότι έχει αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο.
Η Δυναμική Ελλάδα ανταποκρίνεται στην πρόσκληση σε ιδρυτική συνέλευση για μια δημοκρατική προοδευτική παράταξη και είναι έτοιμη να συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις στην εκπόνηση μιας κυβερνητικής πρότασης που θα υπερβαίνει την τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα και θα υπηρετεί τους ανωτέρω στόχους.