Σκηνικό έντασης που θυμίζει το παρελθόν στήνεται μέσω της μετωπικής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Στο φόντο των εξελίξεων με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και τις συλλήψεις του ηγετικού πυρήνα της, με αφορμή τη θεωρία των «δύο άκρων», επανέρχονται κλισέ περασμένων και σκοτεινών περιόδων περί «παρακράτους», «προβοκάτσιας», «παρακολουθήσεων» και απονομιμοποίησης της Αριστεράς.Η σύγκρουση που έχει ξεκινήσει αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα καθώς σε όλες τις πλευρές κυριαρχεί η εκτίμηση για εξελίξεις και αναδιατάξεις στο πολιτικό σκηνικό. Η σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί στρατηγικής σημασίας επιλογή για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος εκτιμά ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επενδύει στη δημουργία κλίματος εθνικού διχασμού. Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει προκαταβολικά να επιρρίψει τις ευθύνες στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Αλ. Τσίπρας εμφανίζεται πλέον να δίνει προτεραιότητα σε αυτό το πεδίο αντιπαράθεσης, αφήνοντας μέχρι νεωτέρας την οικονομία σε δεύτερο πλάνο.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να οχυρωθεί με κάθε τρόπο και σε αυτή τη λογική εντασσόταν, όπως χαρακτηριστικά λένε συνεργάτες του κ. Σαμαρά, και το προ ημερών δημοσίευμα της «Αυγής» το οποίο θεωρούσε εκ των προτέρων «κυβερνητική προβοκάτσια» το αποτέλεσμα της έρευνας των διωκτικών αρχών για τα όσα έχουν γίνει στις Σκουριές Χαλκιδικής για την επένδυση χρυσού.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός φέρεται να είπε σε συνομιλητές του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διακινεί, διακατεχόμενος από άγχος, «φαντασιόπληκτα σενάρια», αν και στο πρωθυπουργικό γραφείο εκτιμούν ότι πέρα από αυτό διαφαίνεται και η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «νομιμοποιήσει», όπως λένε από το Μαξίμου, «ακρότητες, βίαιες καταστάσεις και εγκληματικές συμπεριφορές».
Εναντι αυτής της κυβερνητικής στάσης αποτελεί συνειδητή απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ η «ολική επαναφορά» στο σχήμα της μετεμφυλιακής αντιπαράθεσης Αριστεράς – Δεξιάς.
Με την υιοθέτηση του πρόσφατου δημοσιεύματος της «Αυγής» υπό τον τίτλο «Στήνεται προβοκάτσια», ο κ.Τσίπραςπραγματοποιεί έτσι μια στροφή επί της ουσίας της πολιτικής τακτικής του και απαντά επιστρατεύοντας επιχειρηματολογία προηγούμενων δεκαετιών στη «θεωρία των άκρων», την οποία μέχρι πρότινος απέρριπτε και χαρακτήριζε ανιστόρητη.
Η απόφαση αυτή προξένησε πολλές απορίες και ερμηνείες εντός και εκτός κομματικών γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίαρχη όμως είναι η εντύπωση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσε να υιοθετήσει εν πολλοίς αόριστες πληροφορίες και φήμες, σε μια απόπειρα να λάβει εγκαίρως θέση εν αναμονή της επόμενης φάσης πολιτικής αντιπαράθεσης και ενδεχόμενης αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού.
Με βάση την εκτίμηση που κυριαρχεί και στο πρωθυπουργικό επιτελείο ότι μετά τις συλλήψεις του ηγετικού πυρήνα της Χρυσής Αυγής είμαστε ενώπιον διεργασιών και ανακατατάξεων στον πολιτικό χάρτη, ο κ. Σαμαράς φρόντισε προχθές από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ να στείλει το μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Με το σκεπτικό ότι πρέπει να κερδίσουμε και τους «νοικοκυραίους» που πολλοί φλερτάρουν και με την ιδέα να στηρίξουν έστω για μία φορά τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της αντιμνημονιακής στάσης του, ο κ. Σαμαράς θέλησε να ενεργοποιήσει τα πιο συντηρητικά αντανακλαστικά τους. Αν και δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στην αξιωματική αντιπολίτευση, τόνισε ότι δεν υπάρχει καλή και κακή βία και, αν κάποιος θέλει να είναι κόμμα δημοκρατικής ευθύνης, δεν πρέπει να επικαλείται τον συγκεκριμένο διαχωρισμό.
Η πρόθεση του Πρωθυπουργού ήταν σαφής και επικεντρωνόταν στην ανάδειξη σε τμήμα της κοινωνίας της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει έκνομες δραστηριότητες και βιαιότητες. Δεν ήταν τυχαία η αναφορά του για «τάχα λαϊκούς αγώνες» στις Σκουριές.
Ο ίδιος δεν θέλει να φαίνεται στην κοινή γνώμη ως υποστηρικτής της θεωρίας των δύο άκρων, αν και, όπως προκύπτει, την αποδέχεται πλήρως. «Εγώ κάνω πολιτική και δεν αναφέρομαι σε θεωρίες» έσπευσε να δηλώσει προχθές, αλλά όμως έσπευσε να αναδείξει την εξ αριστερών βία.
Γι’ αυτό και προέβαλε ως εμπρηστική την όποια αντίδραση ακόμη και ενάντια στην ασκούμενη οικονομική πολιτική. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός έφθασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι όσοι αμφισβητούν την επιτυχία της Χρυσής Αυγής σπρώχνουν τη χώρα στον εξτρεμισμό.
Επενδύουν στις Σκουριές
Δεδομένου του ότι το θέμα της οικονομίας και ιδίως της διαχείρισης του χρέους δρομολογείται προς μια νέα φάση, στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί η εντύπωση πως πλησιάζει η ώρα της τελικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό (προ)ετοιμάζονται για μια σειρά εξελίξεις, τις οποίες θεωρούν κομβικής σημασίας. Εν όψει αυτών σπεύδουν να υιοθετήσουν τη φημολογία της προβοκάτσιας εκτιμώντας ότι έτσι θα έχουν μια επαρκή απάντηση στις ενδεχόμενες πιέσεις που σύντομα θα δεχθούν από την πλευρά της κυβέρνησης.
Στο επιτελείο του κ. Τσίπρα επικρατεί η βεβαιότητα ότι έπειτα από το μέτωπο με τη Χρυσή Αυγή και την Ακροδεξιά το Μέγαρο Μαξίμου θα θελήσει να αντιπαρατεθεί με την Αριστερά. Εξάλλου ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με κάθε ευκαιρία αναδεικνύει την κατ’ αυτόν καταστροφολογική τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Υπό αυτές τις συνθήκες, στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι στο επίκεντρο θα βρεθεί η υπόθεση των χρυσωρυχείων της Χαλκιδικής στις Σκουριές και οι δικαστικές εξελίξεις της υπόθεσης έπειτα από την καταδρομική επίθεση που έγινε στις εγκαταστάσεις τον προηγούμενο Φεβρουάριο.
Στην υπόθεση αυτή ύποπτοι και κατηγορούμενοι είχαν βρεθεί πέραν όλων των άλλων και πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν ήταν τυχαία και η προ ημερών αναφορά του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη ότι παρακολουθούνται οι τηλεφωνικές επικοινωνίες ενός μέλος τής ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υπόθεση των Σκουριών.
Εν όψει της δικαστικής εξέλιξης της υπόθεσης, οι συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν βέβαιον ότι ο κ. Τσίπρας θα κληθεί να δώσει ρητές διαβεβαιώσεις πως αποκηρύσσει και καταδικάζει τη βία αλλά και συγκεκριμένα πρόσωπα και δηλώσεις.
Προληπτική καταγγελία
Αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ στην προληπτική καταγγελία μιας στημένης προβοκάτσιας, δεδομένου ότι ο κ. Τσίπρας αφενός επενδύει πολιτικά στην αντίδραση των κατοίκων της περιοχής κατά της εξόρυξης χρυσού, αφετέρου δεν προτίθεται να προβεί σε κανενός είδους ρητή αποκήρυξη στελεχών του κόμματός του ή συγκεκριμένων πρακτικών, σε μια προφανή προσπάθεια να μη βρεθεί κατηγορούμενος ότι «βάζει νερό στο κρασί του» από τα ριζοσπαστικά στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ετσι από τα όσα αφήνουν να εννοηθούν συνομιλητές του κ. Τσίπρα, από τη στιγμή που θα εκδηλωθεί με οποιοδήποτε μέσον και τρόπο η κυβερνητική πίεση, θα υπάρχει ήδη η απάντηση περί προμελετημένης προβοκάτσιας.
Πέραν αυτού, στην αξιωματική αντιπολίτευση κυριαρχεί μια άλλου τύπου ανησυχία στη νέα φάση της πολιτικής αντιπαράθεσης. Από τη μία πλευρά, ενθαρρύνουν τη μαζική αντίδραση στην πολιτική της κυβέρνησης· από την άλλη, γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τις ομάδες που ενδεχομένως εκδηλώσουν το κύμα αντίδρασης που δεν έχει σημειωθεί ακόμη και σπεύδουν να δηλώσουν ότι ενδεχόμενα κρούσματα βίας ουδεμία σχέση θα έχουν με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα είναι προϊόν προβοκάτσιας.
Η ανησυχία αυτή συνδέεται και με το πεδίο στο οποίο φαίνεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα θελήσει να «δώσει τα ρέστα της το αμέσως προσεχές διάστημα». Πρόκειται για το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ, για την οποία υπάρχει η γενικευμένη βεβαιότητα ότι θα εκδηλωθούν σθεναρές αντιδράσεις σε κοινωνικό –και πιθανώς –και σε πολιτικό επίπεδο.
Η ιστορική στήλη του Βήματος στο inbox σου
Γίνε μέλος του καθημερινού newsletter που αποκαλύπτει όσα συμβαίνουν στο πολιτικό παρασκήνιο και απόκτησε πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο. Η ευρωπαϊκή «παγίδα»
Η κρυφή γοητεία του «καραμανλισμού»
Από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της προβοκάτσιας αναδεικνύεται μια νέα πτυχή στο πολιτικό σκηνικό, πιθανώς σημαντική για το μέλλον.
Τόσο με την αρθρογραφία της «Αυγής» όσο και με δηλώσεις στελεχών γίνονται τακτικά και συχνά επαινετικές αναφορές σε μετριοπαθή στελέχη της ΝΔ, κατά κανόνα προερχόμενα από το καραμανλικό περιβάλλον (π.χ., οι κκ. Ευ. Αντώναρος, Π. Παυλόπουλος, Ευρ. Στυλιανίδης και Αρ. Σπηλιωτόπουλος) αλλά και στον κ. Δ. Αβραμόπουλο, με τον οποίο ο κ. Τσίπρας ούτως ή άλλως έχει καλλιεργήσει μια προνομιακή σχέση από την εποχή της θητείας του τελευταίου στο υπουργείο Εξωτερικών.
Πολλοί από τους προαναφερομένους, οι οποίοι κινούνται χωρίς να υπάρχει εμπλοκή του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή (διαφωνεί με τη θεωρία των δύο άκρων) και χωρίς να λειτουργούν ως ομάδα, συνομιλούν σε πολύ καλό κλίμα με κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ανταλλάσσουν απόψεις επί της πολιτικής επικαιρότητας.
Η τακτική αυτή, βασισμένη στο γεγονός ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν πάρει αποστάσεις από το πρωθυπουργικό περιβάλλον σε ό,τι αφορά τη θεωρία των άκρων, έχει, όπως ομολογούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μια διπλή ανάγνωση: αφενός να προκαλέσει μια εσωτερική συζήτηση (ή και πρόβλημα) στη ΝΔ, αφετέρου να ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας για το μέλλον.
Οι κκ. Αβραμόπουλος, Παυλόπουλος, Στυλιανίδης, Σπηλιωτόπουλος και Αντώναρος, αλλά και άλλοι όπως η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, έχουν εκφραστεί ανοιχτά κατά της θεωρίας των δύο άκρων, που είναι εμπνεύσεως του προερχομένου από την Αριστερά βουλευτή Επικρατείας και συμβούλου του Πρωθυπουργού κ. Χρ. Λαζαρίδη.
Στο εσωτερικό της ΝΔ αναζωπυρώθηκε η σύγκρουση «καραμανλικών» και σκληρών υπερασπιστών (της δεξιάς πτέρυγας) του κ. Σαμαρά, οι οποίοι μάλιστα διαρρέουν αιχμηρά σχόλια στα ΜΜΕ κατά των βουλευτών της ΝΔ, όπως έγινε πρόσφατα με τον κ. Παυλόπουλο.
Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι βουλευτές αλλά και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατά καιρούς «κλείνουν το μάτι» στην καραμανλική ΝΔ ή αναφέρονται στονΚωνσταντίνο Καραμανλή όταν θέλουν να καταγγείλουν τις… δεξιές παρεκκλίσεις της σημερινής ηγεσίας του κ.Αντ. Σαμαρά.
Ενα επιπλέον στοιχείο αποτελεί και το γεγονός ότι η «μετριοπαθής» πτέρυγα της ΝΔ συμμετέχει, έστω και προσεκτικά, σε μια προσπάθεια καλλιέργειας ευνοϊκής ατμόσφαιρας για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα σε διεθνές επίπεδο, εντός Ευρώπης και πέραν αυτής.
Στο πλαίσιο αυτό είναι ενδεικτική και η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο διεθνές προφίλ του κ. Τσίπρα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πλέον θεσμικός συνομιλητής στην Ευρώπη και αυτό είναι ένα στοιχείο που επιθυμεί να αξιοποιήσει προκειμένου να παρακάμψει τους κυβερνητικούς χαρακτηρισμούς περί «ακραίου σχηματισμού».
Σε αυτό το σημείο όμως κάποιοι στα πέριξ της Κουμουνδούρου βλέπουν να ξεκινά η επόμενη «περιπέτεια» του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα εφόσον οι θεσμικοί εκπρόσωποι της Ευρώπης αξιώσουν διαβεβαιώσεις για τις φιλοευρωπαϊκές διαθέσεις του, όπως είχαν στο παρελθόν πράξει για τον κ. Σαμαρά.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ