«Θα είμαστε αμείλικτοι. Η Δημοκρατία είναι ισχυρή. Υπάρχουν νόμοι και εφαρμόζονται χωρίς καμία ανοχή» είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις εξελίξεις στο θέμα της Χρυσής Αυγής και τις συλλήψεις των ηγετικών της στελεχών. «Σε μια δημοκρατία διώκονται οι πράξεις και όχι το φρόνημα. Θα τσακίσουμε την εγκληματική δραστηριότητα των ταγμάτων εφόδου. Δεν υπάρχει καλή και κακή βία» δηλώνει ο κ. Αντ. Σαμαράς. Παράλληλα από το πρωθυπουργικό γραφείο βάζουν «πάγο» στα σενάρια εκλογών. Ο Πρωθυπουργός έχει γίνει αποδέκτης εισηγήσεων για πρόωρες εκλογές, ενώ θα εμφανίζεται από εδώ και στο εξής ως ο εγγυητής της ομαλότητας, των δημοκρατικών θεσμών, της τάξης και της πολιτικής σταθερότητας.
Ο «οδικός χάρτης» που έχει καταρτίσει το Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», έχει πρώτο σταθμό τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014, οπότε θα γίνουν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές, και οι όποιες αποφάσεις για βουλευτικές εκλογές μετατίθενται για αργότερα, αν και ο πολιτικός χρόνος είναι μεγάλος. Αυτή τη χρονική περίοδο η βασική συζήτηση που γίνεται στα ενδότερα της ΝΔ είναι για το στίγμα του κόμματος από εδώ και στο εξής και κυρίως πώς θα κινηθεί για να ισχυροποιηθεί περισσότερο ο κ. Σαμαράς που κερδίζει, όπως παραδέχονται πολλοί, από τις τελευταίες εξελίξεις.
«Με τη Δεξιά ή με το Κέντρο;» είναι το κυρίαρχο ερώτημα και ο Πρωθυπουργός έχει ακούσει πολλούς να του λένε πως θα είναι μέγα λάθος να στρίψει το τιμόνι δεξιότερα, ενώ άλλοι του εισηγούνται ένα πιο καθαρό ιδεολογικό περιβάλλον. Εν μέσω αυτής της εσωτερικής διαπάλης ο κ. Σαμαράς το επόμενο διάστημα, φέρεται να προκρίνει μια στάση που θα ικανοποιεί και κεντρώους ψηφοφόρους.
Η λογική του, με τα σημερινά δεδομένα, είναι να επιχειρήσει να διευρύνει το εκλογικό ακροατήριό του προτάσσοντας τη θεωρία του πανδημοκρατικού μετώπου έναντι των άκρων, κίνηση που θα απεγκλωβίσει και την κυβέρνηση από τη μίζερη και μη ωφέλιμη πολιτικά συζήτηση για το μνημόνιο και την τρόικα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και παραδέχονται ότι πρέπει να περάσει τουλάχιστον ένα εικοσαήμερο ακόμη για να… «κάνουν ταμείο» ώστε να διαπιστωθεί πόσο επλήγη η Χρυσή Αυγή, θεωρούν ότι η κυβέρνηση ήδη αθροίζει σημαντικά πολιτικά κέρδη από την εξέλιξη της υπόθεσης των χρυσαυγιτών μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Παράλληλα, εκτός από τη μείωση της δύναμης της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχουν στη διάθεσή τους, τονίζουν με έμφαση ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ σταδιακά, εκτός από το γεγονός ότι δεν έχει καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει τη δυσαρέσκεια του κόσμου, καταγράφει σημαντικές απώλειες.
Μάλιστα ανώτερα κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προετοίμαζε εδώ και καιρό ανοικτά «εξέγερση» για το φθινόπωρο και λένε ότι βασικό σύνθημά της ήταν πως η κυβέρνηση θα ανατραπεί στους δρόμους. «Μέχρι στιγμής αυτό που φαίνεται είναι ότι η «επανάσταση» χάθηκε στον… δρόμο» λένε πικρόχολα συνεργάτες του Πρωθυπουργού που επιμένουν να συντηρούν τη θεωρία των δύο άκρων.
Αν και καταγράφηκαν στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της ΝΔ διαφορετικές φωνές από τη συγκεκριμένη στρατηγική, σύμφωνα και με τις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών, όπως του κ. Δ. Αβραμόπουλου, της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη κ.ά., εν τούτοις στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν στη θεωρία των δύο άκρων.
Μάλιστα θεωρούν ιδιαίτερα επιτυχημένη και πολιτικά εύστοχη την ενέργεια του βουλευτή Επικρατείας και συμβούλου του κ. Σαμαρά, του κ. Χρ. Λαζαρίδη, να μιλήσει για τη θεωρία των δύο άκρων δείχνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή. Και αυτό διότι εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να συντηρηθεί το πολεμικό κλίμα με τον ΣΥΡΙΖΑ με την ελπίδα ότι θα ενεργοποιηθούν τα δεξιά, αλλά και τα αστικά ανακλαστικά των ψηφοφόρων.
Αυτό θα συντηρηθεί και με πιο έντονο τρόπο την επόμενη περίοδο και κυρίως όσο στο πρωθυπουργικό γραφείο θα εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ «ξεδοντιάζεται πολιτικά» και η Χρυσή Αυγή… εξαφανίζεται. Δεν ήταν τυχαίο το προχθεσινό μήνυμα της κυβέρνησης ότι η μεν Χρυσή Αυγή «υπηρετεί την πολιτική ανωμαλία», ο δε ΣΥΡΙΖΑ «πυροδοτεί την πολιτική ανωμαλία» με το αίτημά του για γενικές εκλογές.
Το σενάριο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού συζητήθηκε έντονα τις προηγούμενες ημέρες και κυρίαρχη ήταν η άποψη μεσοπρόθεσμα να αξιοποιηθεί η υπόθεση της Χρυσής Αυγής και να υπάρξει «φυγή προς τα εμπρός». Επικράτησαν όμως πιο ψύχραιμες απόψεις, ενώ και ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αρνητικός με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να τιναχθεί στον αέρα μια μεγάλη προσπάθεια στην οικονομία και να βαλτώσει λόγω των εκλογών η υλοποίηση του προγράμματος.
Εκτός από την αρνητική στάση των πιστωτών, υπήρξαν υπουργοί, όπως οι κκ. Αβραμόπουλος και Κ. Αρβανιτόπουλος, που χαρακτήριζαν υψηλού πολιτικού ρίσκου μια απόφαση για εκλογές και ζητούσαν νηφαλιότητα και σοβαρότητα, άποψη με την οποία συμφωνεί και η κυρία Μπακογιάννη.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ