Σαφή αντιναζιστικό και αντιφασιστικό χαρακτήρα προτείνει το ΠαΣοΚ να λάβουν οι εορτασμοί για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Μάλιστα οι τομεάρχες Παιδείας Δημ. Νικηφόρος, Εσωτερικών Φ. Χατζημιχάλης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βασ. Χρονόπουλος με επιστολή τους προς τους υπουργούς Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο και Εσωτερικών Ι. Μιχελάκη ζητούν να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες από τα δύο υπουργεία προτάσσοντας το μήνυμα της ενότητας και καταδίκης της βίας.

«Οι πρωτοβουλίες αυτές, που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην εγκύκλιο που αποστέλλεται κάθε χρόνο, θα μπορούν να έχουν τη μορφή αντιναζιστικής και αντιφασιστικής καμπάνιας, καθώς και μία σχολική μέρα αφιερωμένη αποκλειστικά στις ολέθριες συνέπειες της ναζιστικής δράσης», αναφέρουν στην επιστολή τους τα στελέχη του ΠαΣοΚ.

Στην ίδια επιστολή επισημαίνεται ότι το ΠαΣοΚ από τις εκλογές του Μαΐου 2012 θέτει με επίμονο και σαφή τρόπο το ζήτημα της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, που απειλεί τη Δημοκρατία μας αλλά και τις ζωές των συμπολιτών μας. «Δεν εισακουστήκαμε. Η στυγνή πολιτική δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλη της Χρυσής Αυγής, δυστυχώς μας επιβεβαίωσε. Οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται το τελευταίο διάστημα από την Πολιτεία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό. Μείζον ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα είναι η δράση της Χρυσής Αυγής στα σχολεία και η διείσδυση της στους μαθητές μας», σημειώνεται.
Οι τρείς τομεάρχες προτείνουν επίσης να υπάρχουν συνεχείς δράσεις μικρής κλίμακας καθ’όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, όπως σχολικό φεστιβάλ και επιμορφωτικά σεμινάρια από ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών καθώς και σεμινάρια για τους δασκάλους και καθηγητές με στόχο την αντιμετώπιση νεοναζιστικών ενδοσχολικών κρουσμάτων, αλλά και γενικότερα της ενδοσχολικής βίας. Ακόμα να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας από επιστήμονες και ειδικούς επί του αντικειμένου, που θα διαμορφώσει το κατάλληλο εκπαιδευτικό διδακτικό υλικό, ώστε να ενσωματωθούν στο νέο τυπικό σχολικό πρόγραμμα ενισχυτικά μαθήματα Ιστορίας όσον αφορά το Ολοκαύτωμα, τον ναζισμό και τον φασισμό, και εν γένει τις θηριωδίες του Β Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και μαθήματα που αφορούν το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.
Η Χαρ. Τρικούπη, θεωρεί, ότι η συνεργασία των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου στη βάση ενός συγκεκριμένου πλαισίου αποτελεί κύρια προϋπόθεση για τη μαζική ενεργοποίηση των δημοκρατικών πολιτών και το κοινό μέτωπο περιφρούρησης της δημοκρατικής ομαλότητας. «Δυστυχώς», παρατηρούν στελέχη της, «αυτή δεν έχει επιτευχθεί ως τώρα». Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι αποτελούν αρνητική εξέλιξη οι αρνήσεις που εισέπραξε το ΠαΣοΚ σε αυτή την προσπάθεια συνεννόησης. Οι γραμματείς της ΝΔ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, δεν δέχτηκαν τη συνάντηση που πρότεινε ο γραμματέας του ΠαΣοΚ Ν. Ανδρουλάκης, για τη διαμόρφωση κοινού πλαισίου δράσης. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ δεν συνυπέγραψαν τη σχετική πρωτοβουλία των ελλήνων ευρωβουλευτών, όπως έκαναν το ΠαΣοΚ, η Ν.Δ. το ΛΑΟΣ, η ΔΡΑΣΗ και οι οικολόγοι.
Παρ΄όλα αυτά, το ΠαΣοΚ, διαμηνύει ότι θα επιμείνει ιδιαίτερα στη συνεργασία όλων των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου, γιατί πιστεύει πραγματικά στην ενότητα του λαού απέναντι στον φασισμό, στην βία και στους εκφραστές της.
«Οφείλουν όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, μακριά από κάθε υποκρισία, από κάθε λογική μικροκομματικού οφέλους. Το ΠαΣοΚ λέει ευθέως «ναι» σε κάθε πρόταση που προωθεί αυτή την συνεργασία», επισημαίνουν στελέχη της Χαρ. Τρικούπη.
Συγκεκριμένα: Το ΠαΣοΚ αντιμετωπίζεται θετικά η πρόταση για σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συμφωνεί απόλυτα στη συζήτηση του όλου θέματος στη Βουλή, με την διαδικασία της συζήτησης προ ημερησίας διάταξης. Στηρίζει κάθε ενέργεια και πρωτοβουλία των κοινωνικών φορέων για την εκδήλωση της αντίδρασης της κοινωνίας απέναντι στον φασισμό και πιστεύει ότι θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμο να θέσει υπό την αιγίδα του ο κ. Κ. Παπούλιας πρωτοβουλίες δράσης των αντιπροσωπευτικών κοινωνικών φορέων, όπως του πρότεινε ο κ. Ευ. Βενιζέλος κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία την Κυριακή.
Επιπλέον, το ΠαΣοΚ δηλώνει έτοιμο να συζητήσει κάθε πρόταση αλλαγής ή βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της βίας, επαναφέροντας στον διάλογο και τις δικές του προτάσεις. Στηρίζει κάθε κίνηση των αρμόδιων αρχών της Πολιτείας που συμβάλλει στην αποκάλυψη και καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εκληματικής οργάνωσης. Εμμένει στην ανάγκη σύγκλισης της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής «ώστε να ληφθεί διακομματική απόφαση για την εφαρμογή και την αυστηροποίηση του Κανονισμού, να δοθεί τέλος στους τραμπουκισμούς τις χυδαίες ύβρεις και τις προκλήσεις των βουλευτών της Χρυσής Αυγής», όπως επισημαίνουν στελέχη του υπενθυμίζοντας την πρόσφατη επιστολή του γραμματέα της ΚΟ του ΠαΣοΚ Π. Ρήγα προς τον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μειμαράκη. «Καλούμε και τα άλλα κόμματα να τολμήσουν», τονίζουν κύκλοι της Χαρ. Τρικούπη.
Εκτός από την επιστολή των τριών τομεαρχών του κόμματος στους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών, το ΠαΣοΚ θα στηρίξει ενεργά τα συλλαλητήρια και τις δράσεις των κοινωνικών φορέων που έχουν αντιφασιστικό περιεχόμενο. Καλεί τους πολίτες να υμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη και ζητεί από τις οργανώσεις του να συμβάλλουν ενεργά σε τοπικές μαζικές πρωτοβουλίες ενεργοποίησης των πολιτών.Επίσης θα ζητήσει συνάντηση με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης Ν. Δένδια και Χαρ. Αθανασίου προκειμένου να συζητήσουν για το νέο νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και για την αποτελεσματική λειτουργία των αστυνομικών οργάνων και των δικαστικών αρχών.
Σε ότι αφορά τη συζήτηση για τη θεωρία των δύο άκρων, η Χαρ. Τρικούπη επισημαίνει ότι αυτή την ώρα προέχει η ενότητα και όχι να επιχειρείται από διάφορες πλευρές η δημιουργία ενός κλίματος άγονης σύγκρουσης. «Είναι αυτονόητο», τονίζουν στελέχη του ΠαΣοΚ, «ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύναμη του συνταγματικού τόξου και δεν μπορεί –από στελέχη της Ν.Δ. –να εξομοιώνεται με τους φασίστες».
Είναι ενδιαφέρον ότι για πρώτη φορά το ΠαΣοΚ παίρνει αποστάσεις από τον κυβερνητικό του εταίρο υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα διατυπώνεται και η αιχμή ότι «δεν μπορεί το αίτημα του προέδρου του για συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, να απαντάται αρνητικά μέσω «κύκλων» του Υπουργείου Δικαιοσύνης».
Φυσικά, αυτό δεν συνιστά αλλαγή στάσης εξού και επαναμβάνεται η θέση του ΠαΣοΚ ότι πολλές ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργούν την ένταση και την οξύτητα στην λογική του «αυτοί ή εμείς», η οποία δημιουργεί μίσος, διχαστικές κινήσεις, κινδύνους για την κοινωνία και τους πολίτες και η προειδοποίηση ότι όποιος καλλιεργεί τη ρητορική του διχασμού θα το βρει μπροστά του.