Σε μείζονα δοκιμασία υποβάλλεται ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει της τριήμερης παρουσίας του κ. Αλ. Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 78ης ΔΕΘ.
Το μεγάλο στοίχημα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η συγκέντρωση της Παρασκευής στον Λευκό Πύργο, στις 7:30 το απόγευμα της Παρασκευής, όπου ο κ. Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει το συνολικό «εναλλακτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ» για την αποδέσμευση από τα Μνημόνια και την ανασυγκρότηση του κράτους.
Εν όψει αυτής της εκδήλωσης, η οποία στην ουσία θα υποκαταστήσει την παραδοσιακή ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους παραγωγικούς φορείς της πόλης, οι κομματικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Βόρειο Ελλάδα, βρίσκονται επί ποδός πολέμου, με στόχο την μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση πολιτών και την συμμετοχή στην συγκέντρωση.
Δεδομένου ότι η Θεσσαλονίκη και η Βόρειος Ελλάδα εν γένει δεν αποτελούν προνομιακό χώρο για την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ ειδικότερα, η προσέλευση στην συγκέντρωση της Παρασκευής θα είναι υπό αυτήν την έννοια ένα ακόμη κρας τεστ για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τη δυνατότητά του να κεφαλαιοποιήσει, έστω και σε επίπεδο εντυπώσεων, την καταγραφόμενη δυσαρέσκεια έναντι της κυβερνητικής πολιτικής.
Σε ό,τι αφορά τα μηνύματα που αναμένεται να μεταδώσει ο κ. Τσίπρας, από την Κουμουνδούρου αναφέρεται πως το στίγμα ήδη δόθηκε με τις πρόσφατες αναφορές του κ. Τσίπρα περί αναγκαιότητας διαγραφής του χρέους, επαναδιαπραγμάτευσης των συμβάσεων και αν παραστεί ανάγκη, ακόμη και μονομερών ενεργειών.
Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Σκουρλέτης, μιλώντας χθες στον ΒΗΜΑ Fm, τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως αν το κόμμα του αναλάμβανε την διακυβέρνηση της χώρας, θα σταματούσε τις συζητήσεις με την τρόικα. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το τέλος της αξιολόγησης θα σημάνει την αρχή της διαπραγμάτευσης.
Παρά ταύτα, στην Κουμουνδούρου αναμένουν εναγωνίως την έκβαση των γερμανικών εκλογών, και κυρίως τα όσα θα επακολουθήσουν αφότου σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση στην Γερμανία.
Οπως εκτιμούν οι μετριοπαθείς ομάδες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η επόμενη γερμανική κυβέρνηση, αργά ή γρήγορα και αναλόγως του συνασπισμού που θα σχηματιστεί, θα δώσει δείγματα γραφής ως προς τις διαθέσεις της για την διεχείριση όχι μόνον του ελληνικού, αλλά του συνολικού ευρωπαϊκού προβλήματος του χρέους και της αντιμετώπισής του.