Νέες βολές κατά της ακολουθούμενης φορολογικής πολιτικής στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του μνημονίου εξαπέλυσε η πρώην υπουργός κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ενώπιον των μελών της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ενημέρωσαν τους βουλευτές της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου του ελληνικού κοινοβουλίου για τις νομοθετικές προτάσεις της Ε.Ε. στους συγκεκριμένους τομείς.
Η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει πρόβλημα σήμερα και ας μην αυταπατώμεθα». «Το πρόγραμμα το οποίο εφαρμόσαμε δεν είχε τα αποτελέσματα τα οποία περιμέναμε. Αυτό είναι μια απλή αλήθεια, η οποία παρουσιάζεται με τα νούμερα, άρα χρειάζεται μια διαφορετική λογική σε ορισμένους τομείς», εξήγησε, ενώ απευθυνόμενη στους ευρωπαίους τους είπε: «Δεν μπορεί να μας πιέζετε μέχρι τελικής πτώσεως, για μια φορολογική πολιτική, η οποία οδηγεί τον ελληνικό λαό στην απόλυτη εξάντλησή του, διότι δεν έχει να τα πληρώσει. That’s it»!».
Η κυρία Μπακογιάννη ζήτησε την βοήθεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου καλώντας το να «να δώσει την δυνατότητα να ασκήσουμε μια πολιτική με δημοσιονομική πειθαρχία, με μεταρρυθμίσεις, με πάθος, αλλά όχι με πολιτικές, οι οποίες μετά βεβαιότητας δεν έχουν αποτέλεσμα».
Για το πετρέλαιο θέρμανσης
«Αυτός ο λαός περνάει την πέμπτη χρονιά ύφεσης, έχει χτυπηθεί πάρα πολύ σκληρά, οι Έλληνες έχουν χάσει το 30% του εισοδήματός τους», συμπλήρωσε η κυρία Μπακογιάννη, σημειώνοντας ότι «ξέρουν πως η Ευρώπη έδωσε ένα πολύ σημαντικό ποσό βοήθειας στην χώρα μας, αναρωτιούνται όμως αν ορισμένες από τις αποφάσεις, τις οποίες η Ευρώπη έχει πάρει για λογαριασμό μας είναι πραγματικά οι σωστές, αν δηλαδή συγκεκριμένες πολιτικές οι οποίες αποδεδειγμένα δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα στον τομέα της ανάπτυξης και της καταπολέμησης της ύφεσης, είναι αναγκαίες και οφείλουν να συνεχιστούν ή οφείλουν να αλλάξουν».
Όπως είπε «δογματικά αντιμετωπίζονται τα προβλήματα τα οποία ταλανίζουν σήμερα την χώρα μου» και «αυτό δημιουργεί προβλήματα και πάρα πολύ μεγάλες αντιδράσεις και για πρώτη φορά υπάρχουν δύο στοιχεία τα οποία πιστεύω ότι χαρακτηρίζουν τον κόσμο: το ένα είναι η έλλειψη ελπίδας, την οποία έχει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού και το άλλο είναι ότι νιώθει αδικημένος και πολλές φορές περιπαιγμένος και αδίκως στοχοποιημένος».
Υπενθύμισε δε το παράδειγμα με την υπερφορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης: «Μας υποχρέωσαν να φορολογήσουμε το πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης. Έναν ολόκληρο χρόνο, ο λαός μας δεν μπόρεσε να θερμανθεί το χειμώνα. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε μείωση εσόδων και λέμε ότι η φορολόγηση αυτή δεν είχε αποτέλεσμα, διότι ο κόσμος απλά δεν αγόρασε, ενώ εάν είχαμε μειωμένο φόρο θα είχαμε μεγαλύτερη κατανάλωση και άρα περισσότερα έσοδα».
Αιχμές από τη Ρένα Δούρου
Την αντίδραση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κυρίας Ρένας Δούρου προκάλεσαν κάποιες αναφορές της κυρίας Μπακογιάννη, όπως ότι «χάσαμε το όραμα αυτής της Ευρώπης με την κομισιόν να ασχολείται με την λεπτομέρεια της ανθυπολεπτομέρειας». «Υπάρχουν οδηγίες οι οποίες πρέπει να μας πουν αν επιτρέπεται να φάμε στην Ελλάδα κοκορέτσι ή όχι, οδηγίες οι οποίες πρέπει να μας πουν μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια πώς θα κινηθούμε, το πολιτικό σύνολο όμως έχει χαθεί», εξήγησε η πρώην υπουργός της ΝΔ.
«Διαφωνώ με την κυρία Μπακογιάννη, διότι διαβάζοντας κανείς τα κείμενα δεν έχουν ανθυπολεπτομέρειες», αντέδρασε η κυρία Δούρου, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν εκατομμύρια Έλληνες και εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες που ακούν ως ανεκδοτολογικές τις ανακοινώσεις που τιτλοφορούνται, ΄΄νέα ατζέντα για την ευρωπαϊκή πολιτική καταναλωτών΄΄ ή ΄΄πράξη ενιαίας αγοράς με στόχο την ανταγωνιστικότητα για τη στρατηγική Ευρώπη 2020΄΄». «Έχετε τα νούμερα και γνωρίζετε πως χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες, αλλά και άλλοι ευρωπαίοι πολίτες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι όσο και να ομνύουμε σε ένα εύρω-σκεπτικισμό, όσο και να ομνύουμε σε φυγόκεντρες δυνάμεις κρατών – μελών σε σχέση με τον πυρήνα της Ε.Ε., οι ανθυπολεπτομέρειες για τις οποίες έκανε λόγο η κυρία Μπακογιάννη, παίζουν τεράστιο ρόλο».