Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Α’ θερινό τμήμα της Βουλής η τροπολογία που προβλέπει ότι η κατάργηση ή η συγχώνευση δημοσίων οργανισμών και φορέων μπορεί να γίνεται με Προεδρικά Διατάγματα και κατατέθηκε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης.
Η τροπολογία προκάλεσε τις αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, που ζήτησαν την απόσυρσή της και ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, έκανε λόγο για «κατάπτυστη τροπολογία», ενώ ο Ν. Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες υποστήριξε ότι είναι «άλλοθι για να συγκαλυφθούν οι χιλιάδες απολύσεις, που πρόκειται να γίνουν».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ν. Αναγνωστάκης, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα στηρίξει την τροπολογία και θα ψηφίσει «παρών».
«Με προκλητικό τρόπο πάει η κυβέρνηση να λύσει τα χέρια της για τα αντιλαϊκά μέτρα, που θα πάρει, απολύοντας δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους» υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης.
Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ και για την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εξωτερικών και η οποία επιτρέπει τις χορηγίες στην ελληνική προεδρία.
Επίθεση κατά του υπουργού Οικονομικών από Νικ. Κακλαμάνη και Πρ. Παυλόπουλο
Στην αντεπίθεση πέρασαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης και κυρίως της ΝΔ, οι οποίοι θέλησαν την Πέμπτη να απαντήσουν στον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα για την πρακτική που ακολουθεί, αλλά και για τις πρόσφατες δηλώσεις του περί πολιτκού κινδύνου που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω της κοπώσεως των βουλευτών.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της νομιμότητας της τροπολογίας, οι κκ. Πρ. Παυλόπουλος και Νικ. Κακλαμάνης επιτέθηκαν στον κ. Στουρνάρα, με τον πρώην δήμαρχο Αθηναίων να «απειλεί» τον υπουργό Οικονομικών με … αντικατάσταση.
Ο κ. Παυλόπουλος, σε ένα αιχμηρό σχόλιο κατά του κ. Στουρνάρα, είπε ότι οι βουλευτές της ΝΔ δεν αντιλαμβάνονται την κοινοβουλευτική διαδικασία ως τέστ κοπώσεως, αλλά την αντιμετωπίζουν με αίσθημα ευθύνης. «Δεν έχουμε κόπωση, αλλά προβληματισμό, πρέπει και κάποιοι υπουργοί να δουν αν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους, δεν ήταν εντολή του Πρωθυπουργού να υπάρξει φορολογικό νομοσχέδιο;», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.
Ο κ. Νικ. Κακλαμάνης, από την πλευρά του σημείωσε ότι με την επίμαχη τροπολογία παρακάμπτεται ο έλεγχος της Βουλής, «πάει περίπατο ο πολιτικός έλεγχος», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Σε λίγη ώρα έχετε υπουργικό συμβούλιο, μεταφέρετε στον υπουργό Οικονομικών ότι με όσα λέει και πράττει ειδικά τελευταία, αν ευελπιστεί ότι μέσα από αυτά θα τον ανατρέψουμε, ματαιοπονεί, απλά θα τον αλλάξουμε και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε».Υπεραμύνθηκε της τροπολογίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης Επιτέθηκε, δε, κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Αν άκουγε κάποιος μόνο τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αγορεύουν, θα πίστευε ότι η κυβέρνηση κινείται στα όρια του κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος». Ο Κυρ.Μητσοτάκης αντέτεινε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που με Προεδρικά Διατάγματα γίνεται η οργάνωση των υπουργείων και παρέπεμψε σε σχετικούς νόμους, που έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν. «Δεν αλλάζει το θεσμικό εργαλείο με το οποίο καταρτίζονται οι οργανισμοί των υπουργείων. Το μόνο που αλλάζει, είναι η καταληκτική διαδικασία αξιολόγησης των δομών» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι έχει γίνει ήδη συστηματική προεργασία πριν κατατεθεί η τροπολογία.
Της τροπολογίας του υπεραμύνθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας: «Για πρώτη φορά γίνεται μια ολοκληρωμένη συνεκτική προσπάθεια για την οργάνωση των δομών των υπουργείων. Θα έχουμε 17 ομοιόμορφα διατάγματα, που θα ρυθμίζουν τις δομές τους».